Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Isparta'da 46 Genç Bağımsızlığına Kavuştu

Isparta'da 46 Genç Bağımsızlığına Kavuştu

ISPARTA 10.03.2017 05:14:00 0
Isparta
Uyuşturucu Bağımlılıklarla ve Alkolizmle Mücadele Derneği (UYUMDER) Başkanı İbrahim Uzunköprü, dernek sayesinde 46 gencin uyuşturucudan arındığını belirterek, dernek bünyesinde kurulan merkez sayesinde gençleri ücretsiz olarak madde bağımlılığından uzaklaştırmaya çalıştıklarını anlattı.
2015 yılında kurulan Uyuşturucu Bağımlılıklarla ve Alkolizmle Mücadele Derneği (UYUMDER) Isparta’da uyuşturucu illetine düşen gençleri, bu beladan kurtarmayı amaçlıyor. Bu kapsamda bir merkez oluşturan UYUMDER, uyuşturucu batağına düşen gençleri ücretsiz olarak 6 aylık eğitime alıyor. Bu sürede dış dünya ile bağları kesilen gençler spordan, sanata birçok farklı etkinlikle uğraşırken, uyuşturucu illetinden de tamamen arınmaya çalışıyor. UYUMDER’in yeni hedefi ise bu gençleri bu beladan kurtarırken, onları çalışma hayatına da kazandırmak.
46 ÇOCUĞUMUZU ARINDIRDIK
UYUMDER Başkanı İbrahim Uzunköprü, derneğin uyuşturucuyu bırakmak isteyen bireyleri bu illetten uzak tutmak ve arındırma, barındırma hizmeti verdiğini ifade ederek, şu bilgileri paylaştı: “Şuana kadar derneğimiz 46 çocuğumuzu uyuşturucudan arındırdı. Bunların içerisinden 14-15’i tekrar başladı ve başlayanların bir kısmı şuanda cezaevinde. 30 çocuğumuz ise temiz. Bunlardan 13’ü dernek merkezimizde, diğerleri ailelerinin yanına döndüler.
                                                    
ETKİNLİKLERMİZ OLUYOR
Derneğimizde çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Pazartesi günleri Kur’an-ı Kerim eğitimlerimiz var. Cuma günü öğleden önce Kültür Eğitim Vakfı’ndan hocalarımız geliyor. Ayrıca Milli Eğitim’den de hocalar geliyor. Cuma öğleden sonra Psikolog Şule Tola geliyor ve seminer veriyor. Şule hanım ailelere de ücretsiz bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Sabah kahvaltıdan önce spor etkinliklerimiz var. Bilardo salonumuz var. Ağaç işleme kurslarına başladık. Bir dönem aşçı yardımcılığı kursu vardık. Isparta Belediyesi tarafında makine teçhizatımız tamamlanıyor ve kısa sürede ağaç işleme ve ağaç oymacılık kursu başlatıyoruz. Hedefimiz 15 çocuğumuza bu kursu vermek ve onları belse sahibi yapmak.
VİTAMİN DESTEKLİ BİR PROGRAMIMIZ VAR
İlk etapta biz 4-5 krizle alıyoruz. Krizi aldıktan sonra vitamin destekli bir programımız var. Bu vitaminlerle sauna seanslarla vücuttaki uyuşturucu kalıntılarını attırmaya çalışıyoruz. Ondan sonra da psikologlar eşliğinde kullanmaması için neler yapması gerektiği anlatılıyor.
ÜCRETSİZ HİZMETTE TÜRKİYE’DE TEKİZ
Daha önce bu sistemi başka dernek ve vakıflar yapıyordu. Fakat onlar işin maddi boyutundalar. Biz Isparta’da bu işin ücretsiz yapılabileceğini iddia ettik ve bunu ispatlamaya çalışıyoruz. Biz aileden sadece vitaminlerin ücretlerini alıyoruz. Diğer ücretleri derneğimiz ve hayırsever vatandaşlar karşılıyor. Ama bizim asıl hedefimiz oluşturacağımız atölyede uyuşturucu bırakma eğitimlerinden sonra iş eğitimi verip, hem burada üretilen malzemelerle derneğin giderlerini karşılamak hem de merkezimizin masraflarını karşılamayı amaçlıyoruz. Türkiye’de ücretsiz hizmet olarak tekiz.
BİREY ÖNCE BIRAKMAK İSTEDİĞİNİ KAFAYA KOYACAK
Birey öncelikle bırakmak isteyecek ve onu kafaya koyacak. Bırakmayı kafaya koymayan bireyi 10 sene de rehabilite etseniz hiçbir işe yaramaz. Biz çocuğu krizden alıyoruz. 1 aylık bir süreçten sonra neler yapması gerektiğini anlatıyoruz. Kullanım dozajına göre 6 ay istek dönemi oluyor. Biz merkezimizde bu süreyi atlatmasını sağlıyoruz. Ancak kendime güvenemiyorum diyenler olursa 9-10 ay kalanlar oldu. Merkezimizde bulundukları sürede dış dünya ile bağlantılarını kesmeye gayret ediyoruz. Haftada 1 gün aileleriyle görüştürüyoruz. Hastalık olursa hastaneye götürerek, tedavisini yaptırıyoruz. Sağlık İl Müdürümüz bu konuda bizden desteğini esirgemiyor.
TAMAMEN BIRAKMAYI BAŞARANLAR VAR
Uyuşturucuyu tamamen bırakmayı başaranlar var. Normal insanlardan daha iyi hayata dönenler var. Örneğin bir kardeşimiz evlendi, çoluğa çocuğa karıştı. Bir arkadaşımız boşanma aşamasındaydı, ailesiyle birleştirildi. Bir kardeşimiz de ciddi maaşlı bir işe girdi. Hayata kaldıkları yerden devam ediyorlar. Aradaki boşluğu kapatmak için hırsla çalışan çocuklarımız var. Ama hepsi böyle değil. Geriye dönüş yapıp, o psikolojiyi üzerinden atamayanlar var. Başarı oranımız iyi diye düşünüyorum. Merkezimizde eğitim alan çocukları 3 yıl takip ediyoruz.
ATÖLYESİ OLAN BİR MERKEZ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ
Yeni hedefimiz atölyesi olan bir merkez oluşturmak. 6 ayın ilk 3 ayı tamamen uyuşturucudan arındırma eğitimi olacak. İkinci 3 aylık bölümde de bu gençlerimizi iş kurslarına yöneltmek istiyoruz. Bu şekilde kendi giderlerini kendileri karşılasın istiyoruz.
KİMSEYİ ZORLA TUTMUYORUZ
Merkezimizde çevre güvenliğini tam alamadığımız için o çocukların bizim kontrolümüz olmadan dışarı çıkmasını engellemek de zorlanıyoruz. Aslında yarı kapalı sistem olması gerekiyor. Fakat biz kimseyi zorla tutmuyoruz. Gitmek isteyeni ailesine teslim ediyoruz.
VALİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Sayın valimiz desteklerde bulunuyor. Hayırseverler de destek veriyor. Sayın valimiz yeni yer yapsak nasıl olur dedi. Biz de kendisine bir proje sunduk. Bizim isteğimiz içinde atölyesi olan bir olması. Bu haftalarda sonuç alırız diye umut ediyoruz. Bu konuda Valimiz Sayın Şehmus Günaydın’a teşekkür ediyoruz
BAŞKANIMIZ ATÖLYE KONUSUNDA DESTEK SÖZÜ VERDİ
Belediye Başkanımızdan atölye konusunda destek istedik. Ağaç oymacılığı atölyesinden ekipman talep ettik. Kendisi yardımcı olacağını söyledi. Belediye Başkanımız Sayın  Yusuf Ziya Günaydın’a destekleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz.”
DEVLET ELİYLE YAPILMASINI İSTİYORUZ
Öte yandan dernekte verilen bu hizmetin devlet tarafından verilmesini istediklerini dile getiren UYUMDER Başkanı Uzunköprü, “AMATEM’lerin çare olmadığını ispatlamaya çalışıyoruz. Biz diyoruz ki bu devlet tarafından yapılsın. Aylık 5 bin lira isteyen merkezler var. Devletimiz bu şekilde bir merkez yapsa ve uyuşturucuyu ilaçsız bıraktırmaya çalışsa. Bu işe devletin sahip çıkması ve kendi kontrolünde yapması gerekir” dedi.
EMNİYET BU KONUDA İYİ ÇALIŞIYOR
Son olarak madde bağımlılığı konusunda Türkiye’de yaş ortalamasının düştüğünü ifade eden Uzunköprü, “Isparta’nın önde çıkma sebebi kolluk kuvvetlerimiz güzel çalışıyor. Diğer illerin emniyet teşkilatı ile Isparta Emniyeti’nin çalışmalarına bakıyoruz. Bu konuda Isparta’da ciddi çalışmalar var. Isparta’da çok sayı var gibi görünmesinin nedeni Isparta’da madde bağımlılığıyla ilgili mücadelenin fazla olmasıdır” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Salı 22.7 ° / 9.1 °
Çarşamba 19.9 ° / 8.4 °
Perşembe 19.9 ° / 7.1 °