Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Belediye Başkanı Başdeğirmen Şaltere Bastı Ve; Üretim Başladı

Belediye Başkanı Başdeğirmen Şaltere Bastı Ve; Üretim Başladı

ISPARTA 9.08.2022 13:53:00 0
Belediye Başkanı Başdeğirmen Şaltere Bastı Ve; 
Üretim 
Başladı
Belediye tarafından Senirce Köyünde yaptığı büyük yatırımlardan olan 5,6 MGV gücündeki Güneş Enerjisi Santrali (GES) Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in şalter düğmesine basarak bugünden itibaren elektrik üretmeye başladı. Belediye’nin 2023 Hedefi ise 20 MGV Elektrik üretimi.
 
Isparta Belediye Başkanlığının yaklaşık 6 ay önce temelini attığı Güneş Enerjisi Santrali (GES)’nin açılış töreni bugün gerçekleştirildi. Saat 12.00’de Senirce Köyünde yapılan törene; Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri ve Santrali yapan Firma sahibi ve diğer yetkilileri katıldı.
BAŞDEĞİRMEN; “VERDİĞİMİZ SÖZLERİ
BİR BİR YERİNE GETİRİYORUZ”
Törenin açılış konuşmasını yapan Santrali yapan Firmanın sahibi Mehmet Songür, 80 bin metrekare alanda 14 bin panel kullanarak kurdukları söz konusu santralin yılda 9 milyon kilovatsaat elektrik üreteceğini belirtti. Daha sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ise konuşmasında; “Her türlü çalışmayı yapmak. Bunlar çok önemli. Hem sözümüzü yerine getirmek hem de sözümüz olmayıp da günün geçerine göre yapılabilmesi gereken yatırımları yapabilmek. Bu teknolojik de olabilir. Günün şartlarına göre her türlü gelişmeyi de kapsayabilir. Bunların en güzellerini yapmaya bütün arkadaşlarımızla sizlerle beraber gayret ediyoruz.
“İLK GES’İMİZİ ISBAŞ’A KURDUK”
Ancak bugün öyle güzel bir açılış yapıyoruz ki bu çok uzun yıllar belediyemize fayda sağlayacak. Maddi gelir sağlayacak bir sistem. Güneş enerjisi sistemi. ülkemizde son zamanlarda en önemli yatırımlardan ve ülkemize katkı sağlayan milli servete destek veren ve kamu yararına yatırımlardan bir tanesi. Bütün herkesin yapmak istediği, her bireylerin yapmak istediği her kurumun yapmak istediği bir çalışma. Ama çok şükür ki yüce Rabb'im bizlere nasip etti. Daha önce sizlerle beraber ISBAŞ fabrikamızın çatısına yapmış olduğumuz bir megavatlık güneş enerjisi sistemini faaliyete geçirmiştik. Oradan gelir elde etmeye başlamıştık.
“SANTRALİMİZİ 6 AY GİBİ
KISA BİR SÜREDE BİTİRDİK”
Bugün de sizlerle tepesindeki beş nokta altı megavatlık güneş enerjisi sistemimizin şalterini açmak için beraberiz. Bundan tam altı ay önce şubatın ortalarında inşaatımızı başlatmıştık. O başlayan inşaatımızın arasında geçen altı ay süreden sonra gördüğünüz bu tesis bu hale geldi. Müteahhit firmaya ben buradan Mehmet Songül Bey'e çok teşekkür ediyorum. Tabii ki bizim ihalemizden sonra ülkemizdeki şartların bazı değişikliklerden dolayı zorluklardan dolayı herhangi bir bizimle olumsuz bir şey yaşamadan bu tesisi yapıp teslim ettiği için. Evet şu anda o günkü maliyetiyle bugünkü maliyeti arasında tamamen yüzde yüz fark olan bir yatırım. Bu aradaki farkın tabii ki biraz sıkıntılı zamanlarını müteahhit arkadaşımız yaşamış oldu. Ancak bizlere herhangi bir olumsuzluk yaşatmadı. Ben buradan kendisine çok teşekkür ediyorum.
“AMAÇ, ISPARTA HALKINA RAHAT
BİR HAYAT SUNABİLMEK”
Önemli olan belediyemizin sürekli bir gelire sahip olabilmesi. Eğer bizler bugün biz varız. Yarın başka kişiler Isparta'yı yönetmeye gelecekler. Ama yapılan bu yatırımdan Isparta sürekli istifade edecek. Her şey Isparta için. Isparta'mız için Isparta'da yaşayan vatandaşlarımız için. Onlar için gereken neyse bunu yapıyoruz. Artık bunun sınırı yok. Kaç yıl bu hizmeti verir? Ne kadar gelir elde ederiz? Bu gelir neye karşılık olur? Bunlar artık konuşulacak şeyler değil. Önümüze bakacağız ve bu sistemden gelen geliri Isparta halkımızın yaşam şartlarını çok daha iyi yere getirebilmek için harcayacağız. Devletimiz bize her ay belli miktarda paralarımızı gönderiyor. Burada biz personelimizin maaşını ve diğer Isparta'ya yapılan yatırımların giderlerini karşılıyoruz o paralarla. Ama bu para ayrıca devletin bize vermiş olduğu desteğin dışında Isparta'mıza yatırım yapmamıza sebep olacak.
“ORALARDA DA GES KURACAĞIZ”
Bu çok önemli bir şey. Şimdi biz burada beş nokta altı megavatı buraya yaptık. Bir megavatı da ISBAŞ fabrikamızın üzerine yaptık. Bu Bu yeterli mi? Tabii ki değil. Ayrıca bir megavatlık da bu arazinin içerisinde yapmış olduğumuz ihale biraz önce söylediğim gibi piyasa şartlarındaki olumsuzluklardan dolayı alan müteahhit, o bir megavatın ihalesini iptal etti ve yapmadı. Yeniden onun ihalesine tekrar çıkıyoruz. Onu yaptıktan sonra yedi nokta altı megavat enerjimiz olmuş oluyor. Bunun tabii ki durmak yok. Yola devam. Burada beş megavatlık daha bu arazi üzerinde yerimizi hazırladık. Ve beş megavatın izinlerini Türkiye Elektrik Kurumundan CK Elektrik'ten aldık. İznini aldık. Önümüzdeki günlerde projesi bitmek üzere, ihalesini yapacağız. Buraya beş megavat daha hemen en kısa zamanda enerji, güneş enerjisi sistemini kurmaya başlayacağız. Tabii burada bunu yaptıktan sonra daha önce önünde sizlere daha önce de söyledim. yeni otogar inşaatımızın çatısını güneş enerjisi panellerini koyabileceğimiz şekilde yeniden tesis ediyoruz. O önceki çatıları sökerek yeni Ve o çatının üzerine de beş megavata yakın sanırım onun da hesapları yapılıyor. izinleri, müracaatları yapıldı. Onların trafo sistemleri kuruldu. O da en kısa zamanda onların da izinleri geldikten sonra oranın da ihalesine çıkarak beş megavat da oraya yapıyoruz. Yeter mi? Yetmez. Ne yapmamız lazım? Artık bizim Isparta'mızdaki güneş enerjisi kurabileceğimiz çatılarda sisteme uygun yerlere güneş enerjilerini kurmamız gerekiyor. Bunlardan bir tanesi bu geçtiğimiz kış dolayısıyla kar yağışından göçen Çarşamba pazarındaki Davraz kapalı pazar yerinin üzerini güneş enerjisi kurabileceğimiz şekilde planladık. Ve ihalesine çıktık. Orası da üzerinde güneş paneli yapılacak bir hale geliyor. Halıkent pazar yeri biliyorsunuz aynı kış dolayısıyla. Orada da bir hasar görmüştü. Halıkent pazar yeri. Oranın da güçlendirmeleri yapılarak oranın da üzerine güneş paneli konulabilecek şekilde güçlendirmeleri şu anda inşaat halinde devam ediyor. Onun dışında Mehmet Tönge Mahallesi'nde yeni bir kapalı pazar yeri inşaatına başladık. O yapmış olduğumuz pazar yerinin çatısını da güneş enerjisi panelleriyle kapatarak enerji üretmeye devam edeceğiz.
Bizim iki bin yirmi üç senesi içerisindeki güneş enerjisi sistemindeki kapasite hedefimiz yirmi megavattır. 2023’teki hedefimiz yirmi megavata ulaştıktan sonra iki bin yirmi üçte de aynı şekilde daha üstüne fazlasını koyarak devam etmektir. Bugünkü şartlarda biz yirmi megavat enerjiyi Isparta Belediyemize kazandırdığımız zaman bugün Bugünkü değeriyle aylık on milyon lira gibi bir rakam belediyemizin kasasına girecektir. Yani yılda yüz yirmi milyon lira elektrik santrallerinden geliri olan bir belediyemiz olacaktır.
“ŞİMDİ ŞALTERİN DÜĞMESİNE BASACAĞIZ
VE ELEKTRİK ÜRETMEYE BAŞLAYACAĞIZ”
Bugün için şu anda şaltere bastığımız buradaki beş nokta altı megavatın aylık belediyemize getirisi iki buçuk milyon liradır. Yani yılda otuz milyon lira bir geliri şu anda sizlerle beraber şaltelini açarak gelir elde etmeye başlayacağız. Evet Bunlar hakikaten bunu söylerken heyecanlanıyorum. Yani belediye başkanı, belediyecilik şehre güzellikler katmaktır. Eksikleri kapatmaktır. Yeni yeni güzel şeyler yaparak şehirde Yaşayan vatandaşlarımızın bundan zevk almalarını ve o memlekette, o ortamda yaşamakta huzur bulmalarını sağlamaktır. Ama bunları yaptığımızdan sonra güzel bir şekilde de böyle uzun yıllar bizi maddi gelir sağlayacak bir yatırımı yapmak. Bizim dönemimizdeki arkadaşlarımızla beraber, sizlerle beraber nasip olduğu için bunun da haklı gururunu yaşıyoruz.
“TÜRKİYE’DE GES’E EN BÜYÜK
YATIRIMI YAPAN TEK BELEDİYEYİZ”
Gerçekten bu yapılan çalışmalar bizim belediyeciliğimizin Isparta Belediyesi'nin yıllarca sıkıntı çekmeden ve devletimizin bize vermiş olduğu aylık ödeneklerin dışında bir gelir elde ederek ekstradan yatırım yapabilerek güzel işleri yapabilen bir belediye olmasını ve öyle bir belediyeyi bizden sonra gelecek yöneticilere bırakabilmek benim için en önemli unsurlardan bir tanesi. Sadece kendi dönemini yaşamak. Sadece kendi döneminde olanların sağlığını sağlıklı bir şekilde onların yaşamasını sağlamak yeterli değil. Geleceğe yatırım çok önemli. Belediyecilikte ileriyi görebilmek. Yıllar sonrası bu hizmeti verecek kişilere altyapı oluşturmak çok önemli. Sadece günü yaşamak değil. Geleceğe görebilmek, yıllar sonrasına yatırım yapabilmek en önemli belediye yatırımıdır. Belediye başkanının ve ekibinin yapması gereken bir çalışmadır. Biz bunu yaptığımıza inanıyorum. Biraz önce arkadaşımız dedi ki Müteahhit arkadaşımız beş megavatın üzerinde başka bir belediye fiilen üretime geçilebildiği santral yok dedi. Bu bizim için çok önemli. Biz şu anda altı nokta altı megavatı çalıştırabilen bir belediyeyiz.
“EMEĞİ GEÇENLERE
TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Ve çok kısa süre sonra da yirmi megavatı Isparta'mızda çalıştırabilen bir belediye olacağız inşallah hep beraber. Yüce Rabb'im çok daha güzel hizmetleri şehrimize yapmayı bizlere nasip etsin. Bu bir ekip işi. Tek başına yapılan işler değil. Bunun projesini üretmek fikirleri ortaya koymak, yaparken destek vermek, yaptıktan sonra da bunun en güzel şekilde bu maddi geliri
değerlendirebilmek hepimizin vazifesi. Bu vazifeyi hep beraber layıkıyla yerine getirebilmek çok önemli. Hepinizden Allah razı olsun. Bizler bu desteği sizlerle beraber, meclisimizle çalışan personelimizle, mesai arkadaşlarımızla ve bize destek veren tüm kurumlarla çok güzel bir şekilde sonuca ulaştırdık. Şimdi sizlerle inşallah santrali, şalteri açarak çalıştırmaya başlayacağız. Ispartamıza, şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun arkadaşlar” dedi.
…VE GES’TE ELETRİK
ÜRETİMİ BAŞLADI
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, konuşmasının ardından hep birlikte Güneş Enerjisi Santrali Kontrol Merkezine geçildi ve burada Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen tarafından şalterin düğmesine basılarak elektrik üretimi başladı.

Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °