Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Pandemi Bedesten Esnafının Belini Büktü; TARİHİ ÇARŞI BOMBOŞ!

Pandemi Bedesten Esnafının Belini Büktü; TARİHİ ÇARŞI BOMBOŞ!

ISPARTA 13.12.2020 05:30:00 0

Pandemi Bedesten Esnafının Belini Büktü; 
TARİHİ
ÇARŞI 
BOMBOŞ!
Isparta’nın 459 Yıllık Tarihi Çarşısı olan Firdevs Bey (Bedesten) Kapalı Çarşısında ticari faaliyetini sürdüren esnaflar adeta kan ağlıyor. Çarşı Koronavirüs pandemisi nedeniyle neredeyse bomboş. Esnafların büyük çoğunluğu ise dükkanını siftah bile yapamadan kapatıyor.
 
TARİHİ BEDESTEN ÇARŞISI
ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR
Isparta Tarihi Bedesten Kapalı Çarşısı’nın koridorları, salgın nedeniyle bomboş kaldı. Müşteri bulamayan bazı esnaf, kepenk kapatırken bazısı ise ‘acaba bir müşteri gelir de satış yapabilir miyim’ umuduyla akşama kadar dükkanında bekliyor.
ÇARŞI ESNAFI UMUTLA
DÜKKANINI BEKLİYOR
Bir zamanlar Isparta’nın en gözde ve en kalabalığıyla bilinen Tarihi Bedesten Kapalı Çarşısı'nda, koronavirüs önlemleri etkisini gösterdi. Çarşıda yaşanan kalabalıkta gözle görülür bir düşüş yaşanırken, müşteri bulamayan esnaf ne yapacağını bilemez duruma geldi.
ZATEN İŞ YOKTU, BUNA BİR DE
SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI EKLENDİ
Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede dünyanın birçok ülkesine yayılan Koronavirüs, Türkiye'de de etkisini gösteriyor. Koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında kafeler, kıraathaneler, spor salonları ve lokanta gibi vatandaşların bir araya gelebileceği birçok alan geçici süreyle kapatılmıştı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan vatandaşlara "Evde kal" çağrısı yapılmıştı. Bu çağrılar üzerine sokaklarda ve caddelerde gözle görülür düşüş yaşandı. Son iki haftada ise hafta için akşamdan sabaha, hafta sonları ise gün boyu sokağa çıkma kısıtlamaları uygulaması yapılıyor.
ISPARTA’NIN EN ESKİ ALIŞVERİŞ
MERKEZİ KORONAVİRÜS’E YENİLDİ
Isparta’nın en merkezi yeri olan Valilik arkası, Hükümet Caddesi üzerindeki bulunan ve Isparta’nın en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Tarihi Bedesten Kapalı Çarşısı'nda da durum sokaklardan farksız değil. Çarşının yaklaşık 50 metre uzunluğundaki koridorlarında bazı dükkanlar kepenk kapattı. Çarşının kalbi olarak gösterilen bu koridorda ise normal zamanlarda görülen kalabalık eski günlerini aratır duruma geldi.
ESNAFLAR GÜNÜ BİRBİRİYLE
SOHBET EDEREK GEÇİRİYOR
Isparta Tarihi Bedesten Kapalı Çarşısı'nda görülen bu yoğunluk düşüşü dükkanını hala açık tutan esnafı da olumsuz etkiledi. Çarşıda müşteri bulmakta sıkıntı çeken esnaf iş yokluğundan yakındı. Esnaflar müşteri olmamasından dolayı günü birbirlerini ziyaret edip sohbet ederek tamamlıyorlar.
 

Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °