İslam dünyası 11 ayın sultanı Ramazan’ı, Kovid-19 sebebiyle yaşanan ölümler ve kısıtlamalar nedeniyle hüzünlü karşıladı. Türkiye, uzun yıllar sonra ilk kez bu kadar hüzünlü ve buruk bir Ramazan geçiriyor.
“Nerede o eski Ramazanlar” deyip, eski mübarek aylara özlem duyduğunu söyleyen vatandaşlar, bugün Koronavirüs dolayısıyla eskisi gibi olmadığını söylediği Ramazanı bile özler hale geldi.
NEREDE O ESKİ RAMAZANLAR…
11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı Cuma günü itibariyle başladı. İlk teravih Perşembe akşamı evlerde kılındı, ilk sahur yapıldı. Akşam ezanının okunmasıyla birlikte ilk oruç da açılmış oldu. Bu Ramazan, önceki yıllarda şikayet edilen o Ramazanları bile özletti. Hem Türkiye hem de diğer İslam ülkeleri Ramazana buruk ve hüzünlü girdi. Kabe ve Mekke'ye giriş çıkışların yasak olması ümmeti derinden etkiledi. Ramazan ayını Mekke'de geçirmek isteyen, hayali Koronavirüs salgınından dolayı ötelenen Müslümanların hayal kırıklığı zirve yaptı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında Camiilerde cemaatle namaz kılmak yasak olduğu için, insanlar teravih namazlarını evde üzüntüyle kıldı. Eller hastalıktan kurtuluş ve şifa için evlerde semaya kalktı. Camiiler mahsun kaldı. Teravih çıkışlarında Camii önlerinde oturup, sohbet edilen banklar da bu Ramazanda yalnız bırakıldı. Özellikle Türkiye, uzun yıllar sonra ilk kez böyle hüzünlü bir Ramazan geçiriyor.
RAMAZANIN İLK CUMASI
CAMİLER YİNE CEMAATSİZ
Türkiye'de Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan ilk önlemlerin başında cemaatle namaz kılmaya getirilen kısıtlama olmuştu. Bu kapsamda Türkiye'de cemaatle Cuma namazının kılınmadığı ilk tarih 20 Mart 2020 Cuma günü olmuş ve bu tarih de kayıtlara geçmişti. Türkiye'de 5 haftadır Camiilerde Cuma namazı kılınmıyordu. 6. hafta ise Ramazan ayının ilk Cuma'sına denk geldi. Ramazanın ilk Cuması geride kaldı. Camilerde namaz kılınmazken, ibadethaneler yine cemaatsiz bir şekilde mahzun kaldı. Ayrıca her yıl Ramazan ayı boyunca devam eden mukabele geleneği de Koronavirüs tedbirleri kapsamında Camilerde yaşatılamadı.
SAHUR VE İFTAR SOFRALARI DA SESSİZ KALDI
Ramazan ayında birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla önem veren, sahur ve iftar sofralarında ekmeğini eşi, dostu, akrabası, yakını, komşusu ve ihtiyaç sahipleri ile paylaşmayı kendine düstur edinen Türk halkı, Koronavirüs salgını endişesinden dolayı bu değerlerini de yaşatamıyor. Türk halkı, genellikle Ramazan ayının ilk sahur ve iftarını geniş katılım ile yapar, Ramazan ayının gelişini hep birlikte mutluluk ile karşılardı. Bu yıl Ramazan geniş katılım ile değil, daha dar kapsamlı hazırlanan sahur ve iftar sofraları ile karşılandı. Yetkililerin “olabildiğince iftar ziyafetlerini geniş katılım ile yapmayın” açıklamaları, vatandaşın da yapılan uyarılara riayet etme konusundaki hassasiyeti özellikle sahur ve iftar sofralarını da vurdu.
İŞSİZ KALAN ON BİNLER DE
RAMAZANA HÜZÜNLÜ GİRDİ
Koronavirüs salgınını önlemek amacıyla yayımlanan genelgeyle çoğu işletmenin kapatılmasına karar verildi. İşletmesini daha fazla zarara uğramamak adına kendi rızası ile kapatanlar da oldu. Tüm bu gelişmeler ile birlikte on binlerce işçi, işveren Ramazan ayına ekonomik olarak çok sıkıntılı bir şekilde girdi. İşsiz kalan vatandaşların yine büyük bir bölümü, evine eski Ramazanlar gibi eli dolu gidemedi. Evinin ihtiyacını dilediği gibi karşılayamayanlar da büyük bir üzüntüye kapıldı.
MÜBAREK AYDA TÜRBE
ÖNLERİ DE BOŞ KALDI
Ramazan ayının başlaması ile birlikte şehirde bir hareketlilik de olurdu. Özellikle Isparta Şehir merkezindeki türbeler önünde kalabalık gruplar oluşur ve dualar edilir ve Isparta’da Ramazan-ı Şerifin manevi havası tam olarak hissedilirdi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında ‘Evde Kal’ çağrısıyla vatandaşların sokağa çıkmaması nedeniyle bu günlerde türbelerin de önü boş kaldı.