Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Kaş Yapıyoruz Derken Göz Çıkarmayalım!

Kaş Yapıyoruz Derken Göz Çıkarmayalım!

ISPARTA 21.10.2023 17:39:00 0
Kaş Yapıyoruz Derken Göz Çıkarmayalım!

HABER: Yunus ÖZLER 

DEGÜDER Yönetim Kurulu Danışmanı Suat Yıldırım, güçlendirme olgusunun son yıllarda Kentsel Dönüşüm konusuyla birlikte büyük önem taşımaya başladığını belirterek; “Güçlendirme Mühendisliği diye bir durum oluştu. Dolayısıyla, İnşaat Mühendisleri de kendi içinde çeşitli konularda ihtisaslaşmaya başladı. Zira, böyle olması çok iyi oldu. Zira, güçlendirme yapıyoruz diye binayı daha da kötü duruma getirme yani kaş yapıyoruz derken göz çıkarma durumları ortaya çıkıyordu” dedi. 

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği’nin meslektaşlarına yönelik bilgilendirme ve eğitim seminerleri devam ediyor. Temsilcilik, bu doğrultuda, İnşaat Yüksek Mühendisi ve Deprem Güçlendirme Derneği (DÜGÜDER) Yönetim Kurulu Danışmanı Suat Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Deprem Performans Analizi ve Güçlendirme Eğitimi’ programı gerçekleştirdi. 

Eski Hastane Caddesinde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliğinin toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim programına İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz ve çok sayıda oda üyesi katıldı. 

BAŞKAN KORKMAZ; “HEM KENDİMİZİ HEM DE

BİNALARIMIZI YENİLEMEMİZ GEREKMEKTEDİR” 

Programın açılış konuşmasını yapan Başkan Şeref Korkmaz; “Bilindiği üzere ülkemiz her zaman depremlerle karşı karşıya olup, en son 6 Şubat 2023 Pazartesi günü, saat 04.17’de, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde ve ardından saat 13.24’te Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Depremler, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde yaygın bina göçmelerine ve ağır bina hasarlarına yol açmış, çok sayıda yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. 

Bu depremler bize göstermiştir ki biz ülke olarak hala depremlere hazır değiliz. Bu bağlamda bizlerde kendimizi hem de binalarımızı yenilememiz gerekmektedir.

“BU SEMİNERLER MESLEKTAŞLARIMIZ İÇİN KENDİLERİNİ DAHA İYİ YETİŞTİRME ADINA ÇOK ÖNEM ARZEDİYOR”

Bunun bilinci ile odaların da üyelerini yetiştirmesi ve halkı bilgilendirmesi gibi görevi olup, bu bağlamda odamızda üyelerimize (İnşaat Mühendislerine) yönelik 20 – 21 Ekim tarihlerinde Güçlendirme Eğitimi düzenlemeyi planladık. Programımıza katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi. 

YILDIRIM; “HER İŞİ BEN YAPARIM 

MANTIĞI İLE HAREKET ETMEK YANLIŞ” 

Başkan Kormaz’ın konuşmasının ardından kürsüye İnşaat Yüksek Mühendisi ve Deprem Güçlendirme Derneği (DÜGÜDER) Yönetim Kurulu Danışmanı Suat Yıldırım geldi. Yıldırım da konuşmasında, Acı sonuçlarla karşılaşmamak, sadece inşaat değil, her alanda ufuk açıcı projelere imza atabilmek adına bir alan seçip orada akademik ve sektörel anlamda kendimizi geliştirmemiz gerektiğini belirterek; “Nitekim ‘her işi yaparım’ mantığıyla hareket ettiğimizde dağıldığımız için sığ kalıyoruz ve bu da ciddi sonuçlara yol açabiliyor” dedi.

“TEMEL PROBLEM 

YÖNETMELİKLERDE DEĞİL”

Ülkemizde depreme dayanıklı yapı üretiminin önündeki temel problemin yönetmeliklerde olmadığını aktaran DEGÜDER Yönetim Kurulu Danışmanı Suat Yıldırım, bu noktada en önemli görevin/sorumluluğun; projeyi uygulayacak olan tasarımcıya, uygulamacıya, denetmene ve işverene düştüğünün altını çizdi.

Güçlendirmenin en temelde performans analiziyle başladığını anımsatan Yıldırım, ülkemizde bunun aksine bir durum yaşandığını şu sözlerle ifade etti: Ülkemizde performans analizi yapmak yerine genelde 6306 sayılı Kanun’a göre riskli yapı analizi gerçekleştiriliyor ve bu da sisteme işlenmeyerek toplam maliyet düşürülmeye çalışılıyor. Oysa 6306 sayılı Kanun’a göre yapılan inceleme sınırlı sayıda test içeren bir analiz şekli. Hedefi de farklı.

“BETONARME YAPININ İNŞASI ÇOK 

ZOR VE BİZ BUNU YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Suat Yıldırım’ın konuşmasının devamında öne çıkan diğer ifadeler ise şöyle sıralandı: “Diğer taraftan betonarme yapının inşası çok zor ve biz bunu yapmaya çalışıyoruz. En büyük hatamız ise inşa ettiğimiz bina standartlara uygun olmasa dahi ‘olmuş gibi’ hareket etmemiz. Tasarımcısından denetmenine, uygulamacısından işverenine kadar genel durum ne yazık ki böyle. Yabancılarla çalıştığımız ortak projelerde onlardan en sık duyduğumuz cümle, ‘Sizde ne çok betonarme yapı var, sizler ne kadar zenginsiniz.’ oluyor. Bu arkadaşlarımızın belirttiği gibi betonarme yapılardaki detaylarla uğraşmak ve sahada tüm detayları olması gerektiği gibi uygulamak hakikaten de zor ve pahalı. Ancak bunu bizler ucuz hâle getiriyoruz. Acı sonuçlarla karşılaşmamak, sadece inşaat değil her alanda ufuk açıcı projelere imza atabilmek adına bir alan seçip orada akademik ve sektörel anlamda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Nitekim ‘her işi yaparım’ mantığıyla hareket ettiğimizde dağıldığımız için sığ kalıyoruz ve bu da ciddi sonuçlara yol açabiliyor” dedi. 

Söz konusu Eğitim Programı bugün de devam edecek ve 2 günün ardından sona erecek. 

ISPARTA İMO TEMSİLCİLİĞİ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN EĞİTİM SEMİNERİNDEN GÖRÜNTÜLER; 


Anahtar Kelimeler: Yapıyoruz Derken Çıkarmayalım!
Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °