Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Karanfilde erken dikim başladı/Hedef 85 milyon adet

Karanfilde erken dikim başladı/Hedef 85 milyon adet

ISPARTA 27.03.2018 06:56:00 0
Karanfilde erken dikim başladı/Hedef 85 milyon adet
Karanfil üretiminde geçen yılki 75 milyon adet hedefinin üstüne çıkan Deregümü Köyü, bu sene 85 milyonu hedefliyor. Seralarda erkenci olarak tabir edilen karanfilin dikimleri geçen hafta itibariyle başlarken, bu sezon da önemli bir ihracat katkısı bekleniyor.
Ülkemizde karanfil üretiminde önemli bir yere sahip olan Isparta, TÜİK’in 2016 yılı verilerine göre Türkiye’de 3.sırada yer almıştı. Her geçen yıl üretimini artıran Isparta’da karanfilin merkezi Deregümü Köyü. Yaklaşık 630 dekar kapalı arazide üretilen karanfiller Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Ekonomik olarak ülkeye katkı sağlayan karanfil üretimi, istihdama da önemli katkı sunuyor.
ERKENCİ KARANFİL DİKİMLERİ BAŞLADI
İlimizde ilk kez 2016 yılında ilkbahar dikimlerinin yanı sıra kış dikimleri de denenmişti. Bu yıl da kış karanfili olarak adlandırılan çeşidin dikimleri geçen hafta itibariyle başladı. Erkenci karanfilin Haziran ayında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bu şekilde karanfilde erkencilik sağlanarak üretici birim alandan daha fazla gelir elde edilmesi hedefleniyor.
GEÇEN YIL BELİRLENEN HEDEF AŞILDI
Erkenci karanfillerin yüzde 70’inin dikiminin gerçekleştirildiğini ifade eden Üretici Mesut Kahveci,  “Karanfilde geçen yılın hedefi 75 milyon adetti. Bu rakamı yakaladık. Bu sene de yaklaşık 85 milyon hedefimiz var. Aşağı yukarı 200 dekar alanda erken dikim, diğer kalan alanlarda yazlık dikimleri gerçekleştireceğiz. Yazlık dikimleri de 15 Nisan’da başlayacak. Karanfil dikim alanlarımız bu sene artmadı. Geçen yıl ne kadar alana dikim yapıldıysa bu sene de aynı alana dikim yapılacak” dedi.
AVRUPA’YA İHRAÇ EDİLİYOR
Karanfillerin büyük kısmının yurt dışına ihraç edildiğini belirten Kahveci, ‘Türkiye pazarlarına ürettiğimiz karanfillerin %10’luk kısmını pazarlıya biliyoruz. Geri kalan %90’lık kısım ise yurt dışına ihraç ediliyor.  Ağırlıklı olarak da Bulgaristan, Romanya, İngiltere gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Burada yapılan çalışmalar sayesinde ülkemize büyük bir döviz girdisi sağlanıyor. Sadece dikilen bir fide sayesinde büyük meblalarda döviz ülkemize kazandırılmış oluyor” şeklinde konuştu.
ÜRÜNLER PARA ETMEDİĞİ İÇİN ÇİFTÇİ UMUTSUZ
Öte yandan Deregümü Köyündeki seralarda domates fideleri dikiminin 20 Nisan’da başlamasını beklediklerini belirten Kahveci, “Dikimler geçen yılki gibi olacak. Artış veya düşüş olmayacak. Geçen yıl fiyattan dolayı domateste çok zarar ettik. Ürünler para etmediği için çiftçi umutsuz” dedi. GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °