Bugün, 16 Haziran 2024 Pazar

Isparta'ya 1 milyon gül dikilecek

Başkan Günaydın 2 yılda toplam 1 milyon gülün şehrin farklı noktalarına dikileceğini bildirdi.

ISPARTA 8.03.2016 06:40:00 0
Isparta
Isparta Belediye Meclisi Mart ayı oturumlarının ilkini dün gerçekleştirdi. Toplantıya Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül de katıldı. Bülbül, Mecliste hem organ nakli merkezi için talebini gündeme getirdi hem de gül motiflerinin yapılarda kullanılmasını önerisini sundu. Başkan Günaydın da gül motifi konusunda Bülbül’e destek verdi.
ORGAN NAKLİ KONUSUNDA BAŞARI GÖSTERİYORLAR
Meclisin gündem maddelerinin komisyonlara havalesinden sonra kendisine Prof. Bülbül’e söz veren Başkan Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Hastanesi’nin organ nakli konusunda başarılar gösterdiğini belirterek, “Karaciğer naklini bile böbrekten sonra yaptılar. Kendilerini tebrik ediyoruz” dedi.
YAPILAN TÜM NAKİLLER BAŞARILI ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİ
Kent Konseyi Başkanı ve SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mahmut Bülbül, geçen yıl açılan organ nakli merkezinin rotasını aldığını ve iyi bir şekilde ilerlediğini bildirdi. Bugüne kadar yapılan nakillerin başarıyla sonuçlandığını ve hastaların yaşamlarını mutlu mesut sürdürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Bülbül, “Bu konuda hem halkımız adına hem de kendimize olan güveni tazeleme adına önemli bir mesafe kat etiğimize inanıyorum” dedi.
KOL, BACAK, YÜZ NAKLİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Organ Nakli Merkezi’nin kol, bacak, yüz nakli yapmak istediğini dile getiren Prof. Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Organ naklinin sadece böbrek ve karaciğer olmadığını hepimiz biliyoruz. Son birkaç yıl içinde kol, bacak, yüz nakli gibi nakiller de yapıldı. Bu konuda altyapımız hemen hemen hazır. Bazı görüşmelerimiz var. bakanlığımıza müracaatımız olacak. Nasip olursa kompozit doku dediğimiz bu tip nakillerin yapılmasına vesile olmak istiyoruz.
MERKEZ BİNASI İÇİN HAYIRSEVERLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ
Üniversitemiz içindeki imkanlarla bu merkezi kurduk ve yürütmeye devam ediyoruz. Ama altyapı olarak böyle bir hizmet için ciddi bir merkeze ihtiyacımız var. yardımsever Ispartalılarımıza bunu duyurmak istiyorum. Böyle bir merkez yaptığımızda Isparta’nın yanında tüm ülkemize hizmet vereceğiz.
ORGAN NAKLİNİN DUAYENİ HEMŞERİMİZE FAHRİ DOKTORA UNVANI VERECEĞİZ
Bu işin duayen hocalarından bir tanesi hemşerimiz Senirkentli Münci Kalayoğlu hocadır. Amerika’da başlayan çalışmalarını şimdi Türkiye’de devam ettiriyor. 3 binin üzerinde karaciğer nakli yapmış bir insan. Kendisini davet ettik. İnşallah kendisi 14 Mart’ta SDÜ’de konferans verecek ve kendisine fahri doktora unvanı vereceğiz.
SÜPER LİGDE YARIŞMAK İÇİN ORGAN NAKLİ MERKEZİ BİNASINA İHTİYACIMIZ VAR
Gerek hükümet gerekse belediyemiz olarak Isparta’mızı yaşanabilir iller arasında birinci sıraya çıkardık. Bu bağlamda bizim de bir nebze katkımız olduğunu düşünüyorum. Sağlık konusunda süper ligde yarışacaksak organ nakli merkezine ihtiyacımız var. Yardımsever Isparta halkı bunu başaracaktır diye düşünüyorum.”
YENİ YAPILACAK BİNALARDA GÜL MOTİFLERİ OLSUN
Öte yandan şehirle ilgili de talebini dile getiren Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül, Isparta’ya dışarıdan gelen ziyaretçilerin akıllarında kalıcı olmak adına yeni yapılarda gül motiflerinin kullanılmasını önerdi. Prof. Bülbül, bu konuda şöyle konuştu: “Isparta’mıza özellikle dışarıdan gelen insanların Isparta’yla ilgili kafalarında ‘ne kaldı’ diyebilecek bir şeyler olması gerektiğini hep söylüyoruz. Büyük bir gül bahçesi ve aromatik bitkilerle ilgili Kent Konseyi olarak bir çalışmamız var. Isparta’nın ziyaretçilerin aklında Isparta’ya ilişkin tarihi doku ve gülle ilgili imajlar kalmalı. Yeni yapılacak binalarda ya da eskilerin motiflerinin işlendiği balkonlar, dış cephe yüzleri olsun istemez miyiz? Böyle bir konuyu gündeme almanızı öneriyoruz. Bazı şehirlere gidiyorsunuz o şehirlerde göze çarpan ilk imaj farklı şehir olduğudur. Bu yapılarıyla, bahçeleriyle ve parklarıyla olur. Isparta’mız için de gül önemli bir değerimiz. Yeni yapılacak binaların dış cephelerinde böyle bir çalışma yapılırsa bizi daha çok anacaklar ve daha çok iz bırakacağız diye düşünüyorum.
CADDE İSİMLERİNİN ANLAMLARI PAYLAŞILSIN
Caddelerin başlarında isimler, tabelalar var. bazı şehirlerde görüyoruz totemler var. O şahsın ismi  tabelada yazıyor ama kim olduğunu gelip geçenler bilmiyor. Mesela onun kimliğiyle ilgili bilgiler yazsa bunlar da iyi olur diye düşünüyoruz. Ankara’da                 İsmet Paşa Caddesi’nin başında İsmet Paşa’nın kim olduğuyla ilgili bilgiler vardır. Isparta’da caddelerin başlarında böyle şeylerin olmasının önemli olduğunu düşünüyorum.
YENİ OTOGARIN YANINDA KÖY GARAJI OLACAK MI?
Yeni yapılacak otogar projesinde köylerimizle ilgili entegrasyon yapıldı mı? yapıldıysa bununla ilgili bir açıklama yaparsanız mutlu oluruz. Otogarın köy garajıyla entegrasyonu olursa daha akıcı olacaktır diye düşünüyorum.”
GÜNAYDIN: 1 MİLYON GÜL DİKECEĞİZ
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül’ün gül konusunda önerisine destek verdi. Hangi türde olursa olsun gülün Isparta’ya ait olacağını vurgulayan Günaydın, şunları söyledi:  “Yalnız bu sezon 500 bin canlı gül dikilecek. Seneye de 500 bin gül dikeceğiz. Toplamda 1 milyon gül dikmiş olacağız. Bu konuda Isparta’nın özelliği ortaya çıkacak. Şuanda 200 bin gül dikildi. Saksılara, bantlara, parklara, şehrin girişlerine gül dikilecek.
26 METRELİK SAAT KULESİ YAPILIYOR
Motiflerimiz gül üzerine olsa çok iyi olur. Hocamız doğru söylüyor.  Gül motifinin uygulanması konusunda öğretimler tamamlandı. 1 yıldan bu yana uğraştığımız gülle ilgili bir saat kulemiz yapılıyor. Sanırım birkaç ay içinde bitirilecek. 26 metre yüksekliğinde ahşaptan saat kulemiz gece gündüz oyma, el sanatıyla yapılıyor. Bu yapı Isparta’mızı temsil edecek.
YENİ OTOGARA 50 BİN GÜL DİKECEĞİZ
Gül konusunda oldukça titiz davranıyoruz. Şehrin girişlerinde gül tarlaları kuruyoruz. Bazı yapılara mimarlar da gül motifleri aksettirilse iyi olur. Isparta gülü literatür haline getiriliyor. Biz her yaptığımız yapılara işliyoruz. Yeni yapacağımız otogara 50 bin gül dikeceğiz. 100-200 binde Isparta’ya sarmaşık güller dikilecek. Isparta’daki tüm avlulu evler, bahçeli evlerin girişlerine belediye tarafından sarmaşık güller dikilecek.
HER BİNANIN BİR ANLAMI OLACAK
Şuanda Kesikbaş köprüsünü yapıyoruz. Köprünün sağ tarafına büyük blok taşlar konuldu. Gül motifleri oraya işleniyor. Üzerine de şehrimize büyük hizmet etmiş Böcüzade Efendinin heykelini monte edeceğiz. Aynı zamanda Hafız Demiralay’ın heykeli de oraya konulacak. Onlarla ilgili tanıtıcı bilgiler de yer alacak. 8 köprümüz için uğraşıyoruz. Sanatsal değeri yüksek olan köprüleri yapıyoruz. Bunlar da şehre ayrı bir karakter katacak. Bundan sonra yaptığımız her binanın bir anlamı olacak. 
ERGENEKON VE BALYOZ’UN FASO FİSO OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
160 metre boyunca Etnografya Müzesi yapıldı. Onun üzerine 300 metre yüksekliğinde bir müze daha yapılacak. Orada da çok büyük tarihler, destanlar olacak. Şuanda bizim özlük ve kimliğimizi yok etme tarzıyla Ergenekon operasyonu, Balyoz operasyonları yapıldı. Bunların yanlışlıklarını biliyorduk. Memleketimizin ve milletimizin destanlarını çürütmek isteyen ifadelerle Türk milletini zafiyete sokup, özgürlüğünü, tarihini ve benliğini yıpratmak üzere bunlar yapılmıştır. Önceki günde Ergenekon ve balyozun tabiri caizse faso fiso olduğu ortaya çıktı. Tüm suçlar ortadan kalktı. Aynı belediyemize yapılan operasyon gibi. Isparta bunlara cevap verecek projeler üretecek. Yeni müzede bunlar yer alacaktır. Isparta 3 yıl içinde bir tarihi kent ve destanlarını gösteren şehir olacaktır. Gülle birlikte bunlar da Isparta’da olacaktır. Isparta’nın çok büyük Türk kenti olduğu bu eserlerle gösterilecektir.
KENDİM BİLE KORKUYORUM
Çok büyük eserim var. O korkunç bir eser. Belki olur olmaz diye kendim bile korkuyorum o işten. Onun için onun ismini vermiyorum. Allah onu da yapmayı bize kısmet ederse Isparta, yapılan yanlışlara cevap veren kent olacaktır.” 

Anahtar Kelimeler:
Pazar 30.4 ° / 14.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 16.7 °
Salı 32.1 ° / 17.5 °