Tarih: 13.04.2016 05:41
Isparta’daki ayakkabı sektörünün önü Kunduracılar Sitesi’yle kesildi
Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtırak, ayakkabı ve deri sektörünü değerlendirdi. Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı ambargolardan ayakkabı ve deri sektörünün ciddi şekilde etkilendiğini belirten Bıtırak, sektörün Isparta’daki yeriyle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.
ALLAH BİR KAPIYI KAPATIR DİĞERİNİ AÇAR
Rusya’nın pazar olarak en yakın bölge olduğunu vurgulayan Bıtırak, “Oradaki ayakkabı fabrikalarına deri olarak gönderiyorduk. O kanalımız şimdi kesildi. Dolayısıyla buradaki üretim fabrikaları üretimlerini kısıtladılar. Geçen haftalarda Hong Kong Fuarı vardı. Arkadaşlarımız gitti. Yeni pazarlar araştırıyoruz. Türkiye olarak baktığımızda bizler çalışkan insanlarız. Afrika’ya gittik, Avrupa’ya gidiyoruz. Her ülkede araştırmalarımız devam ediyor. Allah bir kapıyı kapatır diğerini açar. Onun için hiçbir zaman olumsuz düşünmedik. Tabi bu bir süreç. Sezonluk bir iş üretiyoruz. Belki bir sezonu kaçırmış olabiliriz ama hiçbir zaman ümidimizi yitirmiyoruz.
DÖVİZLE ALIP TÜRK LİRASI OLARAK SATIYORUZ
Bizim ürettiğimiz keçi, Türkiye’de en fazla tüketim olarak bize gelme zamanı kurban dönemi oluyor. Diğer zamanlarda Türki Cumhuriyetleri, Irak, İran bölgelerinden ham maddeyi temin edebiliyoruz. Şuan döviz kurlarındaki ani yükselişler bizi olumsuz etkiliyor. Çünkü bizim satışlarımızın yüzde 85’i Türk Lirası bazında. Dövizle alıp Türk Lirası olarak satıyoruz. Türkiye’de ham madde yetmiyor. Hayvan sayımız az” şeklinde konuştu.
ISPARTA’DA CİDDİ BİR AYAKKABI SEKTÖRÜ VARDI
Öte yandan markalaşmanın önemine değinen Bıtırak, bunun 1-2 günde olamayacağını söyledi. Isparta’nın 25-30 yıl öncesindeki ayakkabı sektöründe ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ancak bunun önünün kesildiğini kaydeden Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtırak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Markalaşmak hemen 1-2 günün hikayesi değil. Isparta’nın ayakkabı sektörüne 25-30 yıl öncesine göz gezdirecek olursak ciddi bir potansiyel vardı. Şuanda en yakın il olarak baktığımız zaman Konya var. Ciddi bir ayakkabı sektörü oluşmuş. İstanbul, Gaziantep ve Adana’da da ayakkabı sektörü belli yerlerde odaklaşmış. Ama daha o iller yok iken Isparta’da ciddi bir ayakkabı sektörü vardı. Ama ne zaman ayakkabı sektörü şuandaki Kunduracılar Sitesi diye tabir ettiğimiz yere taşındı, 20 metrekarelik bir apartman şeklinde imalathaneye dönüştürüldü, önü kesildi. Sanayileşme öyle bir şeydir ki; devamlı kendinizi yenilemeniz gerekiyor. 20 metrekarede ne üretebilirsin? Şuan ki ayakkabı fabrikalarına baktığımız zaman en küçüğü 3 bin metrekare kapalı alanda bant şeklinde üretim yapıyor. Eğer o dönemde kunduracı esnafı şuandaki sanayi çarşısı dediğimiz bölgede tek katlı 100 metreye 300 metre şeklinde genişleme sahası açık bir alana gitmiş olsaydı, şuanda ayakkabı sektörünün altyapısı olan Isparta, bu konuda ciddi bir yerde olurdu. Bunu maalesef kaybettik. Çünkü ayakkabıcılık dediğimiz zaman bunun en büyük ayağı modadır.
SANAYİDE EGOİST OLMAK VE ÜRETMEK LAZIM
Ayakkabı markalarına baktığımız zaman modayı yaratan firmalar. Dünya genelinde Türkiye bununla ilgili tecrübe kazandı. Altyapısını oluşturdu, kaliteli ayakkabılar üretiyoruz. Beklentimiz zincir markalar diye tabir ettiğimiz firmaların dünya markaları olabilmesi. Eğer onlar Avrupa, Amerika ve diğer bölgelerde eğer kendilerini bir markalaştırmaya verirlerse Türkiye’deki deri sektörü ciddi bir hız kazanmış olacak. Altyapımız buna hazır. Bizim beklentimiz şuan ki markaların dünya markasını oluşturabilmesi. Bir dünya markası oluşturulursa hem bize referans olacak hem de diğer firmaların önünü açmış olacak. Sanayide egoist olmak ve üretmek lazım. Büyüklerim en güzel yatırım kriz döneminde yapılan yatırım der. Güllük gülistanlık olduğu zaman herkes yapar. Önemli olan kriz, geçiş döneminde olan yatırımlardır. Çünkü o zaman 40 kez düşünürsün.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —