Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), ödeme sistemlerinde usulsüz kullanımı önlemek ve kayıtdışılıkla mücadele etmek amacıyla yeni bir düzenleme hazırladı.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), ödeme sistemlerinde usulsüz kullanımı önlemek ve kayıtdışılıkla mücadele etmek amacıyla yeni bir düzenleme hazırladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı GİB’in hazırladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, başkasına ait POS cihazı kullanımına son verilecek ve perakende satış yapan mükellefler için yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar zorunlu hale gelecek.
YENİ NESİL ÖDEME DÖNEMİ BAŞLIYOR
Taslak düzenleme ile mal ve hizmet sunan mükelleflerin yalnızca kendilerine ait POS cihazlarını kullanması sağlanacak. Böylece, başkasına ait cihazlar üzerinden işlem yapılmasının önüne geçilecek.
Yeni nesil EFT-POS özellikli cihazlar sayesinde ödeme belgesi (slip) ile mali belge (fiş) tek belge olarak düzenlenecek. Bu sayede belge tutarsızlıkları ortadan kalkacak.
KİMLER ZORUNLU, KİMLER MUAF?
Yeni düzenleme, perakende mal ve hizmet satışı yapan mükellefleri kapsayacak. Basit usule tabi olanlar ve toptancılar ise bu uygulamadan muaf tutulacak.
CİHAZLAR KİMİN ADINA KAYITLI OLACAK?
POS cihazları yalnızca mükellefin kendi adına bankalar veya ödeme hizmet sağlayıcıları ile yaptığı üye işyeri anlaşmaları üzerinden temin edilebilecek. Cihazların başka kişilere verilmesine veya seyyar POS paylaşımına izin verilmeyecek.
BAYİLİK SİSTEMİNE ÖZEL İSTİSNALAR
Bayilik sistemi ile çalışan işletmeler için bazı esneklikler sağlanacak. Türkiye genelinde en az 30 bayisi bulunan firmalar, geçerli bir bayilik sözleşmesi ve gerekli bildirim şartlarını yerine getirmek koşuluyla, bayilerine ait cihazlara kendi POS uygulamalarını tanımlayabilecek.
Bu istisnadan yararlanmak için şu şartlar aranacak:
Geçerli bir bayilik sözleşmesi bulunması,
Türkiye genelinde en az 30 bayinin olması,
Slip üzerinde ana firmaya ait bilgilerin yer alması,
Yapılan tüm tahsilatların Gelir İdaresi’ne bildirilmesi.
E-TİCARETTE YENİ KURALLAR
Yeni düzenleme, e-ticaret dışı işlemlerde sanal POS kullanımını da kısıtlayacak. Ancak e-ticaret yapan mükellefler, sipariş aldıkları aracı platformların tanımladığı sanal POS cihazlarıyla tahsilat yapmaya devam edebilecek.
Bankalara ve Ödeme Kuruluşlarına Sorumluluk
Bankalar ve ödeme hizmet sağlayıcıları, mükelleflere doğru cihaz ve sistemleri sağlama yükümlülüğü taşıyacak. Aynı zamanda bu cihaz ve sistemlerin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını denetlemekle de sorumlu olacaklar. Gerekirse sistemlere müdahale edebilecekler. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, hem kayıt dışılığın azaltılması hem de ödeme sistemlerinde şeffaflık ve denetim gücünün artırılması hedefleniyor.