Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Covid-19’un Yeni Omicron Varyantındaki Belirtiler Belli Oldu: Aşı Olmayanlarda Daha Uzun…

Covid-19’un Yeni Omicron Varyantındaki Belirtiler Belli Oldu: Aşı Olmayanlarda Daha Uzun…

SAĞLIK 23.12.2022 11:21:00 0
Covid-19’un Yeni Omicron Varyantındaki Belirtiler Belli Oldu:  Aşı Olmayanlarda Daha Uzun…

Dünya genelinde 6.6 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü salgınının en çok mutasyona uğrayan türü olarak bilinen Omicron varyantının yeni türleri ortaya çıktı. Uzmanlar bu yeni varyantların belirtilerini kamuoyu ile paylaştı. 

2019’un son haftalarında ortaya çıktıktan sonra küresel bir salgın halini alan corona virüsü ile ilgili endişe verici açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Corona virüsünün en çok mutasyona uğrayan türü olarak bilinen Omicron varyantının BQ.1.1 ve BQ.1 alt türlerinin ABD’de giderek etkisini artırmaya başladığı belirtildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin yaptığı açıklamada bu iki varyantın toplam vaka sayısının yüzde 70’ini oluşturduğu belirtilirken önceki Omicron varyantlarına göre belirtilerde de ufak değişiklikler olduğu belirtildi.

Yaz aylarında baskın varyant olan Omicron BA.5’teki boğaz ağrısı ve grip benzeri belirtilerin benzerlerinin Omicron BQ.1.1 ve BQ.1’de de görüldüğü belirtilirken, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrısı, öksürük ve baş ağrısının görüldüğü duyuruldu.

“AŞI OLANLARDA DAHA KISA SÜRÜYOR”

Uzmanlar,  “Aşı olan kişilerde belirtiler ve hastalık aşı olmayanlara göre daha kısa sürüyor. Ayrıca genelde aşı olmayanlarda yüksek ateş daha sık görülüyor” ifadesini kullandı. uzmanlar, “Eğer teşhis konulmamış boğaz ağrınız, yüksek ateş varsa ve geceleri terliyorsanız büyük ihtimalle gripten çok Covid-19 olma ihtimaliniz çok daha yüksek” dedi. Fiala ayrıca önceki varyantların aksine Omicron BQ.1.1 ve BQ.1 varyantlarındaki belirtilerin genelde boğaz ve kafa bölgesinde kaldığını ve ciğerlere inmediğini vurguluyorlar. 


Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °