Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

Çocuk Sağlığı Uzmanı Açıkladı: Emziren Anneler Dikkat!

Çocuk Sağlığı Uzmanı Açıkladı: Emziren Anneler Dikkat!

SAĞLIK 9.10.2022 16:57:00 0
Çocuk Sağlığı Uzmanı Açıkladı: 
Emziren 
Anneler 
Dikkat!
1 – 7 Ekim Emzirme Haftası kapsamında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, emzirmenin hem çocuğa hem anneye büyük yararları olduğunu ancak, anneleri bazı konulara dikkat etmesi gerektiğini söylediler.
 
ANNE SÜTÜ BEBEĞİ ÖMÜR BOYU
KRONİK HASTALIKLARDAN KORUYOR…
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada; “Anne sütü sadece besin kaynağı değildir. Bebeği besleyip büyütmesinin yanında ömür boyu kronik hastalıklardan ve ruhsal hastalıklardan koruyor. Bebeğin ihtiyaçlarına göre değişim göstererek üretilen mucizevi bir şeydir.
SÜT ÜRETİMİNİ ETKİLEYEN
 EN BÜYÜK DÜŞMAN STRES!
Süt üretimini etkileyen en önemli faktör annenin emzirebileceğine inanması ve emzirmeyi istemesidir. Süt üretimini etkileyen en büyük düşman stres! Anne istediği ve emzirdiği sürece süt üretimi bitmez.
EMZİREN ANNE MEME
KANSERİNDEN KORUNUYOR!
Emziren annelerde salgılanan 2 hormon çok önemli. İlki oksitosin mutluluk hormonu. Anne bebeğini gördüğü anda, kokladığı zamanda, kucağına aldığı anda salgılanır. Bu hormon aynı zamanda anneyi rahatlatıyor ve gevşetiyor. Prolaktin olarak adlandırılan bir diğer önemli hormon da bir sonraki emzirme zamanına kadar sütün hazırlanmasını sağlayan hormondur. Aynı zamanda bu hormon anneyi 3-4 saat uyumuş gibi gevşetiyor ve dinlendiriyor.
ANNE İYİ OLMADIĞI
SÜRECE BEBEK İYİ OLMAZ!
Emzirmenin anneye en önemli faydası da meme kanserinden koruyor olması! Anne iyi olmadığı sürece bebek iyi olmaz. Öncelik her zaman annedir.
BEBEĞE BİBERON
YA DA EMZİK VERMEYİN…
Meme reddi bazen sadece annenin duş jelini değiştirmesinde bile yaşanılabilen bir durumdur. Annenin sütüm yetmiyor kaygısına kapılıp bebeğe biberon ya da emzik vermesi durumunda da bebek biberona alışarak memeyi reddedebiliyor.
Meme reddi her bebekte yaşanabilen bir durumdur. Yeter ki uygun zamanda hemen müdahale edilip, anne ve bebeğin rahatlatılıp emzirmeye geri döndürülmesi gerekiyor. Bazen anne kendi başına çok çırpınıyor ve bir süreden sonra yetersizlik hissediyorlar. Böyle durumlarda mutlaka bir uzmandan destek almalılar.
SÜTÜN YETİP YETMEDİĞİNİ
GÖSTEREN ASIL DURUM…
Bize sütün yetip yetmediğini gösteren asıl durum bebeğin haftasına, ayına uygun bir şekilde kilo alımıdır.
HER ANNE AYNI ANDA 2 BEBEĞİ
EMZİRECEK KADAR SÜT ÜRETİR!
Meme boyutunun, meme başının büyük veya küçük olmasının, çökük olmasının hiçbir önemi yok. Her anne en az 2 bebeği aynı anda besleyip büyütecek kadar süt üretebilir.
SEZARYEN DOĞUM
SONRASI BUNLARA DİKKAT!
Sezaryen doğum sonrası hemen mama vermek doğru değil. Doğumdan sonra süt olsa da olmasa da bir an önce bebeğe meme başını vermek gerekiyor. Sık sık anne ile bebeği ten teması yaptırıp gayet rahat bir şekilde emzirebilir.
YANLIŞ POZİSYONDA EMEN
BEBEKLERDE GAZ PROBLEMİ ÇIKAR
Genellikle yanlış emzirmeden kaynaklı gaz problemleri oluyor. Burnu tıkanık bebek emerken hava yutabilir. Bebek uygun teknikle emdiği sürece gaz oluşumu çok olmaz. Çok ciddi gaz problemi olanlar da bir uzmandan destek almalılar mutlaka.
İLAÇ KULLANAN ANNE BEBEĞİNİ
EMZİRMEYE DEVAM EDEBİLİR AMA…
Bazı ilaçlar kullanılamıyor. Ama bazı ilaçlarda süte geçse de bebekte de kullanabildiğimiz için sıkıntı yaratmıyor. Uzman kontrolünde ilaç kullanabilirler.
YENİ DOĞUM YAPMIŞ ANNE ADAYI TEKRAR HAMİLE
KALIRSA BEBEĞİNİ EMZİRMEYE DEVAM EDEBİLİR
Karnındaki bebekte düşük riski yoksa, hamilelikte de herhangi bir sıkıntısı yoksa anne emzirmeye devam edebilir. Sütleri diğer bebeği zehirlemez, hiçbir sıkıntı olmaz. Emzirmenin bir süresi yoktur. Özgüveni yerinde olmayan bebeklerin 2 yaşında emzirmeden ayrılması doğru değil.
DOĞUMDAN SONRA ÇALIŞMAYA
BAŞLAYAN ANNELER DİKKAT!
Hareketsiz yaşam bu hastalıkları tetikliyor! Emzirme döneminde çalışmaya hayatına başlayan anneler mutlaka sütlerini sağsınlar. Ne kadar çok süt salınımı olursa o kadar çok süt üretimi oluyor. Sağma işlemi sırasında bebeğinin resmini, kıyafetini ya da bir eşyasını yanlarında bulundursunlar. Süt sağma aralığını uzattıkça süt salınımı yavaş yavaş azalacaktır. Bu yüzden sık sık sağmalarını öneriyorum.
Biz çocuklarımız için çalışıyoruz sonuçta. Ellerinde olmayan sebeplerden dolayı işe devam etmek zorunda kalıyorlarsa kendilerine “Bu da bebeğim için” desinler. Anneler dik duracak, kendi ayakları üzerine basacak ki evladına da hem emzirme döneminde hem sonrasında ön ayak olabilsin.”

Çarşamba 21.6 ° / 8.4 °
Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °