Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Büyük Gökçeli’de Muhtarlık Seçimleri; Bilmeceye Döndü!

Büyük Gökçeli’de Muhtarlık Seçimleri; Bilmeceye Döndü!

ISPARTA 24.04.2024 21:07:00 0
Büyük Gökçeli’de Muhtarlık Seçimleri;  Bilmeceye Döndü!

Merkeze bağlı Büyük Gökçeli Köyünde Ali Gündüz’ün kazandığı Muhtarlık seçiminde, rakip Şevket Türbelioğlu’nun itirazı üzerine mazbata Ali Gündüz’den alınarak Şevket Türbelioğlu’na verildi. Bu defa Ali Gündüz’ün itirazı üzerine mazbata Türbelioğlu’ndan alınarak Ali Gündüz’e verildi. Seçimlerde son olarak Türbelioğlu itiraz etti. Sonuç bekleniyor. 

Isparta Merkeze bağlı Büyük Gökçeli Köyünde Muhtarlık seçimleri adeta bilmeceye döndü. 

MAZBATA ALİ GÜRDÜZ’DEN ALINDI 

RAKİBİ TÜRBELİOĞLU’NA VERİLDİ 

31 Mart 2024’te yapılan Muhtarlık seçimlerinde köyde daha önce muhtarlık yapmış olan eski Muhtar Ali Gündüz aday oldu ve seçimleri kazandı. Diğer aday Şevket Türbelioğlu, seçimleri kazanan Ali Gündüz’ün 2018’de Muhtar iken Valilik tarafından Köy Kanununun 41. Maddesi gereği Muhtarlık görevinden alındığını belirterek, Isparta İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. 

İtirazı inceleyen İl Seçim Kurulu, seçimleri kazanan Ali Gündüz’den mazbatayı alarak rakibi Şevket Türbelioğlu’na verdi. Bu defa Ali Gürdüz konuyu Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’na götürerek itiraz etti. 

BU DEFA ŞEVKET 

TÜRBELİOĞLU İTİRAZ ETTİ 

Söz konusu itirazı inceleyen YSK, bu defa muhtarlık mazbatası verilen Şevket Türbelioğlu’ndan mazbatanın alınarak Ali Gündüz’e verilmesine karar verdi. Şimdi de Şevket Türbelioğlu bu defa 4541 Sayılı Kanunun 18. Maddesine istinaden bu defa Valiliğe itiraz etti. Sonuç bekleniyor. Valilik, konuyu kanunlara göre inceleyecek ve bir karar verecek. 

İŞTE O KANUN MADDELERİ: 

Peki, Büyük Gökçeli Köyünde yapılan muhtarlık seçimlerinde sürekli muhtarın değişmesi konusundaki itirazlara neden olan o kanun maddeleri neleri içeriyor: 

Köy Kanunu 41. Madde: (Değişik: 18/7/1963 - 286/2 md.) İl merkezine bağlı köylerde Vali, ilçelere bağlı köylerde Kaymakamlar, muhtarın köy işlerini ve kanunlarla verilen diğer görevlerini yapmadığını görürlerse muhtara yazılı ihtarda bulunurlar. Bu ihtara rağmen temerrüt edenlerin işten eli çektirilir ve idare heyeti kararıyla görevlerine son verilir.” 

4541 Sayılı Kanun – Madde 18: Mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri vazifelerini ifada ihmal ve terahi gösterdikleri takdirde Vali veya Kaymakamlar kendilerine yazılı ihtarda bulunurlar. Bu ihtara rağmen görevlerini yapmamaya devam ederlerse idare heyeti kararıyla vazifelerine son verilir ve bu durumda olan Muhtar (kişi) bir daha başka seçimlerde Muhtar adayı olamaz.”


Cumartesi 16.1 ° / 5.2 °
Pazar 13.4 ° / 6.3 °
Pazartesi 16.3 ° / 4.8 °