Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Bakan Eroğlu, Isparta Tabiat Turizm Mastır Planı kitabını Vali Günaydın'a teslim etti

Bakan Eroğlu, Isparta Tabiat Turizm Mastır Planı kitabını Vali Günaydın'a teslim etti

ISPARTA 11.02.2017 05:18:00 0
Bakan Eroğlu, Isparta Tabiat Turizm Mastır Planı kitabını Vali Günaydın
18 tesisin temelini atmak için İlimize gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Isparta ili Tabiat Turizmi Mastır Planı’nı hazırladıklarını belirterek, bu plan sayesinde Antalya’ya gelen turistin yüzde 20’sini şehrimize çekmeyi planladıklarını bildirdi. Bakan Eroğlu, Eğirdir Gölü Kuşaklama projesini bizzat kendisinin takip edeceği sözünü verdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan 18 tesisin temelini atmak üzere dün Isparta’ya geldi. İlk olarak Valilikte basın toplantısı düzenleyen Bakan Eroğlu, bakanlığın ilimize yaptığı yatırımları anlatarak, bundan sonraki hedeflerden bahsetti. Bakan Eroğlu, Isparta tabiat turizmi planının hazırlandığını belirterek, Eğirdir Kuşaklama Kanalizasyon Projesi’nin çalışmalarını sürdüğünü dile getirdi. 
BU GÜZEL ŞEHRE NE YAPILIRSA AZ
Isparta’yı çok sevdiklerini vurgulayan Bakan Eroğlu,  temeli atılacak tesisler hakkında şu bilgileri verdi: “Bu güzel şehre ne yapılırsa az. Bugün 18 tesisin temelini atacağız ve açılışını yapacağız. Bunun da maliyeti 196 milyon TL. Barla’daki Akçapınar Barajı, Eğirdir’deki Yuvalı Barajı, Sütçüler’de Çandır Barajı, Yalvaç’ta Yukarı Kaşıkara Barajı, Yenişarbademli’de Şehit Hüseyin Gökhan Eriç Barajı’nın sulaması, Eğirdir Sarıidris Göleti, Uluborlu Dere Köy’de taşkın koruma, Eğirdir, Şarkikaraağaç, Aksu, Gelendost, Yalvaç ve Sütçüler’de dere ıslahları var. Temel atılacak 18 tesisin 4 tanesi baraj, 1 tanesi gölet, 1 tanesi sulama tesisi, 12 tanesi de taşkın koruma ve dere ıslahıdır. Bunların da maliyeti 196 milyon TL. Isparta’mıza hayırlı ve uğurlu olmasını gönülden temenni ediyorum.
1 MİLYON HARCAMA İÇİN BURAYA BAKANLAR, BAŞBAKANLAR GELİRDİ
Bu yeterli değil. En çok geldiğim şehirler arasında Isparta var. Isparta’ya her gelişte müjde verdik. Şuana kadar 76 müjde vermişim. Bu müjdelerin maliyeti 562 milyon lira. Biz şeffaf ve sözünün eri bir hükümetiz. Bu sefer de 388 milyon liralık 28 müjdeyle geldik. Eski Türkiye’yi düşünürseniz eski Türkiye’de bir tane dere ıslahı, 1 milyon harcama için buraya bakanlar, başbakanlar gelirdi.  
İŞTE O TESİSLER
DSİ’nin 18 tane müjdesinden 2’si baraj, 2’si sulama, 2’si de sulama tesislerinin rehabilitasyonu. Burada çok önceden yapılmış açık sulama tesisleri var. Bunlar için elektrik parası ödeniyor. Bunlar kapalı sisteme çevrilirse daha az enerjiyle sulama yapılacak. 4 yılda enerji parasını amorti ediyor. Bu yüzden bu rehabilitasyonuna önem veriyoruz. 12 tane dere ıslahı var. Bu müjdelerle yaklaşık 80 bin dekar arazi modern sulama sistemleri ile sulanacak. Ayrıca 31 bin 220 dekar arazi yeniden sulamaya açılacak. 1 ilçe ve 11 köy de taşkınlardan korunacak.  Atabey Akçay Barajı’nın Mart ayında ihalesini yapıyoruz. Gelendost’ta Yeşilköy Barajı’nın 21 Şubat’ta ihalesi yapılacak. Gönen’de Güneykent Uludere sulamasının ihalesi yapıldı ve süreç devam ediyor. Burada 90 dekar arazi modern sistemle sulanacak. Gönen’de Güneykent Uzundere göleti sulaması 3 bin 800 dekar ve bunun da ihalesi yapıldı. İhale süreci bitince temeli atılacak. Bir de benim de yıllarca önem verdiğim Senirkent sulaması vardı. Bu sulama çok yıpranmıştı. 76 bin 730 dekarlık bir arazi. Senirkent’in de şifalı üzümleri vardır, çok yedik, vefa borcumuz var. Allah nasip ederse proje hazırlıklarımız tamamlandı ve ihalesini yapacağız. Yalvaç Tırtar sulaması yenilemesi ihale edildi. Hava şartları düzelince temelini atacağız.”
ORMAN’DA DA ÇALIŞMALAR YAPILACAK
Orman alanlarının çok önemli olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, “Bu yıl burada 8 bin dekar alanda ağaçlandırma, 8 bin dekar alanda toprak muhafaza tesisi, 608 dekar alanda bozuk alan rehabilitasyonu, bin dekar alanda mera ıslahı yapacağız. Mera ıslahı bize ait değil ama bazı bölgelerde biz ıslah edelim dedik. Yaklaşık 2 milyon fidan toprakla buluşacak. 2017 yılında 5 milyon fidan üreteceğiz. Bu yıl 3 bin 279 dekar alanda orman yetiştirme çalışması yapılacak. Ayrıca bu yıl Sütçüler ilçesi Gümü köyünde bin 170 dekar alanda 2 tane bal ormanı tesis edilecek. Bu yıl 35 km orman yolu yapacağız. Ayrıca orman yangınlarını önlemek için 20 km yeni yol açacağız. Bu yıl 55 aileye 850 bin lira kredi ve hibe desteği sağlayacağız” diye konuştu.
79 MÜJDEDEN 49 TANESİ TAMAMLANDI
Daha önce Isparta’ya 79 müjde verdiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, bunların 49 tanesinin tamamlandığını ve 27 tanesinin de devam ettiğini bildirdi. Akdeniz GEP projesine de değinen Bakan Veysel Eroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın talimatıyla Isparta ve Burdur, Antalya’nın dahil olduğu Akdeniz GEP projesi var. Bu proje önemli. Bu proje kapsamında 2019 yılı sonuna kadar 31 milyar 341 milyon TL Akdeniz GEP’de harcayacağız ve bitireceğiz. 31 Aralık 2019 saat 16.59’da bunu bitireceğiz” şeklinde konuştu.
BU CENNETİ DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ
Öte yandan Isparta bölgesinin cennet gibi bir yer olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, Isparta İli Tabiat Turizmi Planı için kitap hazırladıklarını ifade ederek, bu kitabı Vali Şehmus Günaydın’a verdi. Bakan Eroğlu, “Bu cenneti dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bu yüzden Isparta ili Tabiat Turizmi Mastır Planı’nı hazırladık. Sayın valimize bu kitabı teslim ediyorum. Antalya’ya gelen turistin yüzde 20’sini buraya taşıyabilirsek çok güzel olur. Bu potansiyel var. Bu tabiat turizmi eylem planı hazırlandı. Önümüzdeki aylarda tüm tarafların katılımıyla burada bir toplantı yapılacak. Bu eylem planlarının hangisi hayata geçirilecek onlar belirlenecek. örneğin deniz turizmine gelen turist bin dolar bırakıyorsa tabiat turizmine gelenler 5 bin dolar bırakıyor. Bu konuda Isparta’mıza çok büyük destek vereceğiz” dedi.
EĞİRDİR PROJESİNE KENDİ TECRÜBELERİMİ YANSITACAĞIM
Son olarak Eğirdir Gölü Kuşaklama Kanazalizasyon Projesi’ne değinen Bakan Eroğlu, “Eğirdir Gölü’nü gözümüz gibi korumamız lazım. Bu yüzden şuanda proje yapılıyor. Bir kuşaklama kanalıyla tüm atık suları Eğirdir Gölü’ne girmeden özellikle Kovada’ya varmadan bir noktada ileri derecede arıtacağız. Çok büyük biyolojik arıtma tesisi kurarak, bunu çözeceğiz. Projelerle ilgili çalışmalar yapılıyor. DSİ projeyi hazırlıyor. Önümüzdeki aylarda projeyi bizzat kendi takip edeceğim ve kendi tecrübemi projeye yansıtacağız” dedi.


Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °