Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

Atatürk ekonomisini takip edemediğimiz için fabrikalar kapandı

Atatürk ekonomisini takip edemediğimiz için fabrikalar kapandı

ISPARTA 7.03.2018 07:16:00 0
Atatürk ekonomisini takip edemediğimiz için fabrikalar kapandı
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 88.yıldönümü törenlerle kutlandı. Kutlama kapsamında ilk olarak yürüyüş gerçekleştirilirken, mehteran eşliğinde başlayan yürüyüş 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Yürüyüşte askerler 6 Mart Caddesi’ni  ‘Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez’ sloganıyla inletti.

Törende konuşan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Atatürk’ün milli imkanlarıyla kurduğu fabrikaların şuanda kapandığını ifade ederek, “Maalesef Atatürk yolunu, ekonomisini takip edemediğimiz için bu fabrikalar kapanmıştır. Atatürk’le kazanılanı Atatürk’le koruyabilmek temel ilkelerle gerçek olacağı düşünülebilmeliydi. Ama maalesef düşünülememiş. Atatürk’ü anarken hiçbir zaman unutulmaması gereken bir lider olduğunu bilmeliyiz” dedi.
 
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 88.yıl dönümü törenlerle kutlandı.  Törenler kapsamında ilk olarak yürüyüş gerçekleştirildi. Törende ilk olarak yürüyüş gerçekleştirildi. Protokol, öğrenciler ve vatandaşlar Endüstri Meslek Lisesi önünden başlayarak 6 Mart Caddesi üzerinden 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdüler. Buradaki törene Vali Şehmus Günaydın, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Garnizon Komutanı Albay Ferat Vural, askeri erkan, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen tören Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın yaptı.
ATATÜRK’ÜN DÜŞÜNCE VE İNKILAPLARINDAN ASLA
VAZGEÇİLEMEYECEĞİNİN BİLİNCİNDE OLMAK ZORUNDAYIZ
Atatürk’ün millet içinde, milletle birlikte yaptığı inkılâplarla, zaferi ve vatanı ebediyen güvenceye alan büyük ve eşsiz bir devlet adamı olduğunu ifade eden Başkan Günaydın, Atatürk’ün kurduğu fabrikaların bugün yok olduğunu söyledi. Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Atatürk bu kurucu, yapıcı, geliştirici ve daima ileriye, çağdaşlaşmaya yönelen enerjiyi, milletten, milletin vicdanından, inançlarından, özlemlerinden alıyor ve bir güç oluşturarak tekrar millete yansıtıyordu. Atatürk’ün en güzel gerçeği ve en önemli özelliği buydu. Büyük Türk Milleti için Atatürk’ün düşünce ve inkılaplarından asla vazgeçilemeyeceğinin bilincinde olmak zorundayız.
ONURLU VE SAYGIN BİR MİLLET OLMANIN İLK ÖRNEĞİNİ ORTAYA KOYMUŞTUR
Türk’e şanlı tarih, Türk’e dil, Türk’e töre, Türk’e güven, Türk’e yükselme aşkı veren Yüce Türk Atatürk’tü. Çünkü Türk Milleti kendi bağrından çıkardığı o varlıkla birleşmişti. Gazi Mustafa Kemal, millet davası, millet çıkarları, millet hedefleri, millet politikaları ve millet beklentileri ile hizmet etmiştir. Diline, örfüne, kültürüne, töresine bağlılığını koruyup, geliştirilmesini her platformda anlatmıştır. Onurlu ve saygın bir millet olmanın ilk örneğini ortaya koymuştur. Türk olarak toplumun ötesinde Türk gibi düşünmenin ve yaşamının gereğini ve gücünü öğreten yine Atatürk’tü.”
ATATÜRK YOKLUK ZAMANINDA SAYAMAYACAĞIMIZ KADAR FABRİKA KURMUŞTUR
Öte yandan Atatürk’ün milli ekonomiyi benimseyerek fabrikalar kurduğunu ifade eden Başkan Yusuf Ziya Günaydın, “Atatürk’ün ‘Türk milleti Türk malı alın, Türk parası Türk ülkesinde kalsın’ sözü milli ekonomide ne kadar önemlidir.  Atatürk ekonomide bütçe denkliğine de çok önem vermiştir. O dönemde memleketin bez, tekstil, kumaş ihtiyacı vardı. Süratle milli imkanlarla fabrikalar kurdu. Konya Ereğli bez fabrikası, Bakırköy Bez Fabrikası, Kayseri Bez Fabrikası 1934 yılında yapılmıştır. Nazilli Basma Fabrikası, Bursa, Manisa merinos fabrikaları da 1935 yılında tamamlanmıştır. Gemlik suni ipek fabrikası, Malatya bez fabrikası, Sümer Halı Dokuma fabrikası da kurmuştu. Atatürk bunları kurarak ihraç edecek seviyeye getiriyor. Zaman içinde ne ihtiyaç diye bakıyor. O dönemde şeker sıkıntısı olduğunu görüyor. Bunun üzerine Atatürk şeker fabrikaları kurmaya başlıyor. Bunlardan Uşak Şeker Fabrikası’nı 1926’da kuruyor. Eskişehir Şeker Fabrikası gibi çok sayıda şeker fabrikası kuruyor. Şuanda bunların birçoğu mevcuttur. Ama yenilenmemiş ve çağa uydurulamamıştır. Atatürk yokluk zamanında sayamayacağımız kadar fabrika kurmuştur. 1936 yılında Nuri Demirağ Uçak Fabrikası’nı kuruyor. İzmir’de kağıt fabrikası, Karabük’te demir fabrikası kuruyor.
ATATÜRK’LE KAZANILANI ATATÜRK’LE KORUYABİLMEK
TEMEL İLKELERLE GERÇEK OLACAĞI DÜŞÜNÜLEBİLMELİYDİ
Şuanda Atatürk’ün kurmuş olduğu tüm fabrikalar kaybolmuştur. Bunlardan Bursa Merinos Fabrikası, Isparta Sümer Halı Fabrikası, Isparta gül yağı fabrikası, Isparta kükürt fabrikası, Nazilli Basma Fabrikası. Bunlar maalesef Atatürk yolunu, ekonomisini takip edemediğimiz için bu fabrikalar kapanmıştır. Atatürk’le kazanılanı Atatürk’le koruyabilmek temel ilkelerle gerçek olacağı düşünülebilmeliydi. Ama maalesef düşünülememiş. Atatürk’ü anarken hiçbir zaman unutulmaması gereken bir lider olduğunu bilmeliyiz. Aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum” şeklinde konuştu.
 
Tören 6 Mart etkinlikleri kapsamında düzenlenen spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere madalyalarının takdimi ile son buldu.
 
 

Anahtar Kelimeler:
Salı 21.9 ° / 10 °
Çarşamba 22.4 ° / 11.6 °
Perşembe 21.7 ° / 11.2 °