Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Ak Parti’de Meclis Üyeleri; İşte Böyle Belirlenecek

Ak Parti’de Meclis Üyeleri; İşte Böyle Belirlenecek

SİYASET 16.02.2024 20:24:00 0
Ak Parti’de Meclis Üyeleri;  İşte Böyle Belirlenecek

Ak Parti’de belediye meclis üyesi adaylarının belirlenmesi için kriterler belirlendi. Meclis üyelerinin belirlenmesinde ilçe başkanlığı, il başkanlığı, başkan adayları ve milletvekillerinin görüşleri alınacak.

Ak Parti’de İl, İlçe ve Belde Belediye Başkan adaylarının açıklanması sonrasında tüm gözler belediye meclis üyeliklerine çevrildi. Halen başvuruların sürdüğü Ak Parti’de meclis üyesi adaylarını belirlenmesinde izlenecek yol haritası açıklandı.

Ak Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz imzasıyla geçen hafta tüm il ve ilçe teşkilatlarına gönderilen genelgede, meclis üyeliklerinin belirlenmesi sürecinde oluşturulacak komisyonlar ve kriterler belli oldu. Oluşturulacak komisyondan karar alınırken il başkanı, milletvekilleri, ilçe başkanı, kadın ve gençlik kolları başkanları görüşleri alınarak merkez yürütme kurulunun onayına sunulacak.

*Tüm ilçelerin meclis üyesi adayları için önce ilçe başkanlıklarında oluşturulan 5 kişilik üyeden oluşan komisyon kuruldu.

Komisyona ilçe belediye başkanı davet edilerek geniş kapsamlı değerlendirme yapılacak.  İlçelerde oluşturulacak listeler, il komisyonuna gönderilecek burada da aynı sürecek işletildikten sonra listeler asıl ve yedek olarak genel merkez seçim işleri başkanlığı onaylama komisyonuna gönderilecek.

*Meclis üyeliği adaylarının belirlenmesi aşamasında ayrıca tüm isimlerle il başkanlığında yüz yüze görüşmeler yapılacak. Mülakat şeklide olacak belirleme sürecinde meclis üyesi belirlenen kriterlere de uyuyorsa listeye yazılacak.

*Genel merkezde ise genel başkan yardımcılarını başkanlığında, genel merkez gençlik ve kadın kolları başkanlarının katılımıyla oluşan inceleme ve onaylama komisyonu nihai kararı verecek. Karar verilirken il başkanı, ilçe başkanı, ilçe belediye başkan adayı, il kadın ve gençlik kolları başkanları ve büyükşehir belediye başkan adayı hazır bulunacak. Karar verilmeden önce milletvekillerinin görüşlerine başvurulacak. 

Aday belirlenmesinde uygulanacak mesleki kriterler ise şöyle;  Hukukçu, mühendis, mimar, şehir plancısı, mali müşavir, muhasebeci meslekleri öncelik olacak.

*Listeler oluşturulurken; adayların belediye çalışanı ve belediyelerle ticari ilişkisi olup olmadığına da bakılacak. 18-30 yaş aralığında genç, her 4 üyeden biri genç ve kadın olacak. Üniversite mezunu olup olmadığı, parti ilkelerine uygunluğu ve şehrin demografik yapısı göz önüne alınarak belirlenecek. Partinin yine üzerinde durduğu bir diğer önemli konu iş ortaklığı ve akrabalık bağları gözetilecek. Aday olacak kişinin işyerini ve ikametinin başvuruda bulunduğu ilçeden olmasına da ayrıca bakılacak.

*Bu arada AK Parti daha önce yayınladığı parti içi genelgesinde belediye başkanlığına aday adaylığı başvurusu yapan fakat aday gösterilmeyen isimlerin istemeleri halinde yeniden müracaat yapmadan meclis üyeliği listelerinde yer alabileceği de açıklanmıştı.


Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °