Bugün, 9 Kasım 2025 Pazar

ITSO’nun Seleukeia Sidera Kazılarına; Desteği Sürüyor

ITSO’nun Seleukeia Sidera Kazılarına; Desteği Sürüyor

ISPARTA 9.11.2025 09:41:00 0
 ITSO’nun Seleukeia Sidera Kazılarına;  Desteği Sürüyor

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO), Atabey ilçesine bağlı Bayat köyü sınırlarında yer alan Seleukeia Sidera Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarına desteğini sürdürüyor.

ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Meclis Başkanı Akif Aslan ve meclis üyeleri, kazı başkanlığını Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt’un yürüttüğü antik kentte incelemelerde bulundu.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan ITSO Başkanı Metin Çelik, kazıların yaklaşık altı yıldır sürdüğünü belirterek, çalışmaların Isparta turizmi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. “Gerçekten çok güzel eserler ortaya çıkıyor. Ancak hocalarımıza daha fazla destek vermemiz gerekiyor. Gerek Isparta olarak gerek Ankara bazında daha fazla katkı sağlanmalı. Burası Sagalassos’un altı katı büyüklüğünde bir alan. Bu alanı ortaya çıkardığımızda Isparta, turizm açısından çok daha önemli bir konuma gelecektir. Biz elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz ama mevcut imkânlar bu alan için yetersiz kalıyor. Buna rağmen hocalarımız büyük bir özveriyle çalışıyor. Geçen yıl geldiğimizde alanın yarısını görebilmiştik, bu yıl çok daha geliştiğini görmekten mutluluk duyduk. İnşallah bu çalışmaların neticesinde Isparta turizmine büyük bir değer kazandıracağız.”

KAZI BAŞKANINDAN ITSO’YA TEŞEKKÜR

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren kazı başkanı Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt ise, kazıların 2019 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle, Süleyman Demirel Üniversitesi adına yürütüldüğünü söyledi.

“Seleukeia Sidera Antik Kenti aslında eski Isparta’dır. Buradaki çalışmalarımızın en büyük destekçileri Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, SDÜ ve bu yıl Isparta Valiliği oldu. Ayrıca iki yıldır Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın hem maddi hem manevi olarak büyük desteğini görüyoruz, kendilerine teşekkür ediyoruz. Antik kent, M.Ö. 800’den erken Cumhuriyet dönemine kadar kesintisiz yerleşim görmüş, yaklaşık 330 hektara yayılan bölgenin önemli metropol kentlerinden biri. Amacımız, bu metropol kenti Isparta’nın kültür rotası içinde hak ettiği noktaya taşımak.”

Kazı çalışmalarına önümüzdeki yıllarda hız verilmesi ve antik kentin turizme kazandırılması hedefleniyor. 

Pazar 17.3 ° / 6.2 °
Pazartesi 16.2 ° / 7.8 °
Salı 16.6 ° / 5.8 °