Tarih: 19.07.2025 07:27

Tercih Yapmak, Sınavı Kazanmak Kadar Önemli!

Facebook Twitter Linked-in

Üniversite'ye giriş olan Yükseköğretim Sınavları tamamlandı. Şimdi sıra tercihlere geldi. Ancak, Eğitim Uzmanları bu konuda son derece önemli uyarılara bulunarak, tercih yapmanın sınavı kazanmak kadar önemli olduğunu vurguladılar. 

Bu yıl 21 – 22 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen YKS Üniversite sınav sonuçları 22 Temmuz tarihi itibariyle açıklanacak ve bu açıklamanın ardından tercih süreci başlayacak. Bu yılki YKS sürecinde tercih yapacak adayların bölümlerin açıklanan yeni kontenjanları, taban puanları, yetenekleri, merakları ve bütçeleri gibi pek çok parametreyi dikkate alarak karar vermesi gerekiyor. Zorlu sınav sürecini geride bırakan adaylar kendilerine tanınan ek süreyi de iyi değerlendirirlerse daha sağlıklı seçimler yapabilecek.

PUAN YERİNE BAŞARI 

SIRALAMASI DİKKATE ALINMALI

Eğitim Uzmanları, üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gereken konuları paylaştı. Öğretmenler ve uzmanlar tercih sıralaması yaparken puanın değil, başarı sırasının dikkate alınması gerektiğinin altını önemle çizdi.  

TERCİH SÜRECİ SINAV

PERFORMANSI KADAR ÖNEMLİ 

YKS sürecinin en önemli ve son etabı olan tercih döneminde öğrencilerin yapacağı tercihler sınav performansı kadar önemli olduğunun altını çizen Uzmanlar, şu önerilerde bulundu; Bu süreçte stresinizi yönetmek için, olumlu ve motive bir tutum içinde olun.

Puana göre değil, başarı sırasına göre tercih yapmak önemlidir.

Unutmayın, ÖSYM yerleştirme işlemini tercih sırasına göre değil, başarı sırasına göre yapıyor.

Tercihlerinizi oluştururken ilk tercihlerinizi hayaller (başarı sıranızın üstü), daha sonra gerçekler (başarı sıranız) en sonda da can simitleri (başarı sıranızın altı) şeklinde düzenleyebilirsiniz.

Listenizde değişik puan türlerine de yer verebilirsiniz.

Yeni açılan bölümlere listenizde istek sıranıza göre yer verebilirsiniz.

24 tercih hakkının istediğiniz kadarını kullanabilirsiniz.

Geniş aralıklı tercih yapmak her zaman yerleşme şansınızı arttırır.

Yerleşme ihtimalini artırmak için listenize sıralamanızın altındaki bölümleri de eklemeyi ihmal etmeyin.

Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha az istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz. Kayıt hakkı kazandığınız bölümü değiştirmek mümkün değildir.

Öğrenime devam etmeyi düşünmediğiniz programı tercihleriniz arasına almayınız.

Üniversitelerin tanıtım programlarına katılın, akademik kadrosu ile tanışın.

Tercih listenize yazdığınız üniversitelerin ve programların 'ÖZEL KOŞULLARINI' okumayı unutmayın. Tercih listesini oluştururken danıştığınız kişilerin alanında bilgi sahibi olmasına dikkat edin. Aynı programı, 1.tercihine ve 15.tercihine yazan adaylardan kontenjan dahilinde başarı sırası daha yüksek olan yerleşir. Yerleştirme işlemleri sonucunda bir programa kayıt hakkı kazanmanız durumunda bir sonraki yıl YKS puanınız hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanının çarpılacağı katsayı yarıya düşer. Tercihlerinizi son olarak şu açılardan bir kez daha kontrol ediniz; 

Listenizdeki programların bu kılavuzda "bakınız/koşullar" olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarını karşılıyor musunuz?

Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?

Listenize yazdığınız programların kodunu ve adını bir kez daha kontrol ettiniz mi?

Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, "Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım." demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?

Tercihler, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işleminiz, okulumuzda müdür yardımcılarımız ve rehber öğretmenlerimiz eşliğinde düzenlenecektir.

Tercih bildirim işlemi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecektir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —