Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Yurt Dışından Hakem Değişimi Yapılacak; O Hakemler Maç Yönetmeyecek

Yurt Dışından Hakem Değişimi Yapılacak; O Hakemler Maç Yönetmeyecek

SPOR 11.07.2022 18:44:00 0
Yurt Dışından Hakem Değişimi Yapılacak; 
O Hakemler 
Maç Yönetmeyecek
Süper Lig’de maç yöneten UEFA Elit ve 1. Kategori hakemlerimizin Avrupa’nın önemli liglerinde görev alması ve aynı liglerin UEFA Elit ve 1. Kategori hakemlerinin de aynı şekilde karşılıklılık esasıyla görev alması kararlaştırıldı. Saha ve VAR hakem kadrolarını da ayıran TFF, Süper Lig maçlarına, biri statta, diğeri Riva’da iki gözlemci atayacak.
 
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, hakemlik ve gözlemcilik yapısına ilişkin önemli kararlar aldı. ‘Hakemler ve gözlemcilerin ulusal ve uluslararası rekabette daha iyi seviyelere ulaşması amacıyla’ alındığı belirtilen 9 maddelik kararlar şöyle:
1- FUTBOL YÖNETİM SİSTEMİ YERİNE
HAKEM ATAMA SİSTEMİ GELİYOR
İspanya ve Belçika’da kullanılan son teknolojiler de incelendikten sonra, TFF’ye ait mevcut Futbol Yönetim Sistemi (FYS) yazılımı geliştirilerek yeni nesil teknolojinin kullanılacağı Hakem Atama Sistemi’ne geçilecek.
2- SAHA VE VAR HAKEMLERİ
KADROLARI AYRILACAK
Saha ve Video Yardımcı Hakem (VAR) kadroları ayrılacaktır. VAR kadroları, geçtiğimiz yıllardan bu yana devam eden VAR eğitimleriyle kazanılan IFAB sertifikasına sahip hakemlerden oluşturulacak. Hakemler yeterli tecrübeyi kazanıncaya kadar ve gerek görülmesi halinde, UEFA’ya bağlı ülkelerdeki VAR sertifikasına sahip hakemlerden faydalanılacak.
3- STADYUMDA VE RİVA'DA
İKİ AYRI GÖZLEMCİ
Gözlemci atamalarında da yeni nesil teknoloji ile desteklenmiş atama sistemi uygulanacak. Süper Lig’de, statta görevli gözlemci dışında, ikinci bir gözlemci, TFF’nin Riva’daki tesislerinde ilk defa oluşturulacak Özel Gözlemci Odası’nda tek başına görev yapacak. Odadaki gözlemci maçı TV’den izleyip not verecek. Kamerayla takip edilecek odada gözlemcinin telefonu olmayacak. Her iki gözlemci de notlarını sayısal olarak verecek ve birbirlerinden haberleri olmayacak. Notlar arasında büyük fark olursa MHK Başkanı maçı izleyecek ve başkanın vereceği nota hangisi uzaksa, o gözlemci ceza alacak. Gözlemci raporları kaydedilecek, saklanacak ve herhangi bir şekilde paylaşılmayacak.
4- HAKEM VE GÖZLEMCİ
KLASMANLARI ŞİMDİLİK AYNI KALACAK
Çalışmaları süren yeni hakem ve gözlemci klasman kadrolarının, Dünya Kupası finalleri döneminde verilecek olan Süper Lig’in devre arasında oluşturulması hedefleniyor. Bu süreye kadar, klasman değişimleri yapılmadan mevcut hakem ve gözlemci kadroları ile devam edilecek.
5- DOĞRU DİYALOG KURMA VE
DAVRANIŞ DERSİ VERİLECEK
Hakem ve gözlemcilerin, bilimsel veri ve kurallara göre belirlenmiş metotlarla performanslarını geliştirmek ve gelişimlerini ölçmek için bir Üniversite ile iş birliği yapılacak. Hakemler, futbolcularla nasıl diyalog kurulması ve onlara davranmaları gerektiği konusunda eğitim alacak. İki psikolog da sürekli olarak TFF’nin Riva’daki tesislerinde görev yaparak hakemlere bu konularda danışmanlık yaparak yol gösterecek.
6- PSİKOTEKNİK
TESTLER UYGULANACAK
Hakem ve gözlemcilere uygulanan testler gözden geçirilerek; gelişim ve seçici dikkat düzeyi, anlama ve değerlendirme, hız ve mesafe algılama, görüş açısı ve koordinasyon, determinasyon, görsel seçicilik gibi testler içeren ilave psikoteknik testlerin uygulanmasına karar verildi. Söz konusu testler İstanbul Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilecek.
7- UEFA ÜLKELERİYLE
HAKEM DEĞİŞİMİ
UEFA ile koordine olarak, Avrupa’nın önemli ligleriyle hakem değişim programı çalışmaları başlatılacak. Bu kapsamda Süper Lig’de maç yöneten UEFA Elit ve 1. Kategori hakemlerimizin Avrupa’nın önemli liglerinde görev alması ve aynı liglerin UEFA Elit ve 1. Kategori hakemlerinin de aynı şekilde karşılıklılık esasıyla görev alması kararlaştırıldı.
8- YABANCI EĞİTMEN GETİRİLECEK
2022-23 sezonu için uluslararası deneyimi olan yabancı bir hakem eğitmeni ile anlaşma yapılacak.
9- TEMSİLCİLERE DE ÖZEL EĞİTİM
Hakem ve gözlemcilerin tabi tutulacağı gelişim ve psikoteknik testler, temsilcilere de uygulanacak.

Salı 22.2 ° / 11 °
Çarşamba 21.7 ° / 11.4 °
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °