Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Türkiye Ziraat Kupası Statüsü Belli Oldu; O Kupanın Maçları Böyle Oynanacak

Türkiye Ziraat Kupası Statüsü Belli Oldu; O Kupanın Maçları Böyle Oynanacak

SPOR 15.08.2021 20:38:00 0
Türkiye Ziraat Kupası Statüsü Belli Oldu; 
O Kupanın 
Maçları Böyle
Oynanacak
Her yıl oynanan ve Eylül ayında başlaması planlanan Ziraat Türkiye Kupası Müsabakaları Statüsü yayınlandı.
 
İŞTE O STATÜ
TFF Yönetim Kurulu'nun 10.08.2021 tarihli toplantısında Ziraat Türkiye Kupası Müsabakaları Statüsü'nün kabulüne karar verilmiştir.
2021 – 2022 SEZONU ZİRAAT TÜRKİYE
KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ
MADDE 1 – KUPANIN OLUŞUMU ve KATILIM ŞARTLARI
(1) TFF’nin ulusal düzeyde düzenlediği kupanın ismi Ziraat Türkiye Kupası’dır. Türkiye Kupası’nın isimlendirme yetkisi münhasıran TFF Yönetim Kurulu’na aittir. (2) Kupaya aşağıda belirtilen takımlar katılır:
a) 2021 – 2022 sezonunda TFF 3. Ligde mücadele edecek takımlardan, bu maddenin “b” fıkrasında yer alan 45 (kırk beş) takım haricinde kalan 10 (on) takım,
b) 2020-2021 sezonu sonunda TFF 3. Ligde oluşan puan cetvellerine göre grup içi play – off müsabakaları oynayıp üst lige çıkamayan 14 (on dört) takım, 2020 – 2021 Sezonu sonunda TFF 2. Ligden düşen 6 (altı) takım, gruplarında 6 ile 11. sıralar (bunlar dahil) arasında yer alan 24 (yirmi dört) takım ve en iyi grup on ikincisi 1 (bir) takım olmak üzere toplam 45 (kırk beş) takım,
c) 2021 – 2022 Sezonunda TFF 2. Lig’de mücadele edecek 39 (otuz dokuz) takım,
ç) 2021 - 2022 Sezonunda TFF 1. Lig’de mücadele edecek 19 (on dokuz) takım,
d) 2020 – 2021 Sezonu sonunda Süper Lig’de oluşan puan sıralamasında 1. ile 5. sıralar (bunlar dahil) arasında yer alan 5 (beş) takım,
e) 2020 – 2021 Sezonu sonunda Süper Lig’de oluşan puan sıralamasında 6. ile 15. sıralar (bunlar dahil) arasında yer alan 10 (on) takım, f) 2021 – 2022 Sezonunda Süper Lig’de mücadele edecek ve bu maddenin "d" ve "e" fıkralarında yer alan takımlar haricindeki 5 (beş) takım, olmak üzere toplam 133 (yüz otuz üç) takım Ziraat Türkiye Kupasına katılır.
(3) Ziraat Türkiye Kupası’nda yer alan kulüpler, bu kupa müsabakalarında elektronik bilet uygulaması haricinde, bulundukları ligin statüsünde yer alan diğer tüm hususlara ve Müsabakalarda Uygulanacak Covid-19 Tedbirlerine İlişkin Talimat hükümlerine uymakla yükümlüdürler.
MADDE 2 – MÜSABAKA SİSTEMİ
Kupa, eleme ve final aşamalarından oluşur.
A – Eleme Aşaması
a) Birinci eleme turu müsabakaları
b) İkinci eleme turu müsabakaları
c) Üçüncü eleme turu müsabakaları
ç) Dördüncü eleme turu müsabakaları
d) Beşinci eleme turu müsabakaları
e) Son 16 turu müsabakaları
B – Final Aşaması
a) Çeyrek Final müsabakaları
b) Yarı Final müsabakaları
c) Final müsabakası
A – ELEME AŞAMASI
Müsabakaların normal süresinin berabere tamamlanması halinde on beşer dakikalık iki devre halinde uzatma oynanır. Uzatmada da eşitliğin bozulmaması halinde tur atlayan takım, penaltı vuruşları sonucunda belirlenir.
a- Birinci Eleme Turu
(1) Birinci Eleme Turu müsabakaları, bu statünün 1. maddesinin 2. fıkrasının “a” bendinde belirtilen 10 (on) takım arasında tek maç eleme usulüne göre oynanır.
(2) Eşleşmeler TFF tarafından çekilecek kura ile belirlenir. Müsabakalar kurada ismi önce çıkan takımların sahasında oynanır.
(3) Müsabakalarını kazanan 5 (beş) takım tur atlar.
b- İkinci Eleme Turu
(1) İkinci Eleme Turu müsabakaları, Birinci Eleme Turu müsabakaları sonucunda tur atlayan 5 (beş) takım ile bu statünün 1. maddesinin 2. fıkrasının “b” bendinde belirtilen 45 (kırk beş) takım olmak üzere toplam 50 (elli) takım arasında tek maç eleme usulüne göre oynanır.
(2) Eşleşmeler TFF tarafından çekilecek kura ile belirlenir. Müsabakalar kurada ismi önce çıkan takımların sahasında oynanır.
(3) Müsabakalarını kazanan 25 (yirmi beş) takım tur atlar.
c- Üçüncü Eleme Turu (1) Üçüncü Eleme Turu müsabakaları, İkinci Eleme Turu müsabakaları sonucunda tur atlayan 25 (yirmi beş) takım ile bu statünün 1. maddesinin 2. fıkrasının “c”, “ç” ve “f” bentlerinde belirtilen 63 (atmış üç) takım olmak üzere toplam 88 (seksen sekiz) takım arasında tek maç eleme usulüne ve seri başı sistemine göre oynanır.
(2) Bu statünün 3. maddesi çerçevesinde belirlenecek olan 44 (kırk dört) takım seri başı olur ve diğer 44 (kırk dört) takım ile eşleşirler.
(3) Eşleşmeler kura çekimi ile belirlenir. Müsabakalar seri başı takımların sahasında oynanır. (4) Müsabakalarını kazanan 44 (kırk dört) takım tur atlar.
ç- Dördüncü Eleme Turu
(1) Dördüncü Eleme Turu müsabakaları, Üçüncü Eleme Turu müsabakaları sonucunda tur atlayan 44 (kırk dört) takım ve bu statünün 1. maddesinin 2. fıkrasının “e” bendinde belirtilen 10 (on) takım olmak üzere toplam 54 (elli dört) takım arasında tek maç eleme usulüne ve seri başı sistemine göre oynanır.
(2) Bu statünün 3. maddesi çerçevesinde belirlenecek olan 27 (yirmi yedi) takım seri başı olur ve diğer 27 (yirmi yedi) takım ile eşleşir. (3) Eşleşmeler kura çekimi ile belirlenir. Müsabakalar seri başı takımların sahasında oynanır.
(4) Müsabakalarını kazanan 27 (yirmi yedi) takım tur atlar.
d- Beşinci Eleme Turu (1) Beşinci Eleme Turu müsabakaları, Dördüncü Eleme Turu müsabakaları sonucunda tur atlayan 27 (yirmi yedi) takım ve bu statünün 1. maddesinin 2. fıkrasının “d” bendinde belirtilen 5 (beş) takım olmak üzere toplam 32 (otuz iki) takım arasında tek maç eleme usulüne ve seri başı sistemine göre oynanır.
(2) Bu statünün 3. Maddesi çerçevesinde belirlenecek olan 16 (on altı) takım seri başı olur ve diğer 16 (on altı) takım ile eşleşir.
(3) Eşleşmeler kura çekimi ile belirlenir. Müsabakalar seri başı takımların sahasında oynanır. (4) Müsabakalarını kazanan 16 (on altı) takım tur atlar.
e – Son 16 Turu
(1) Son 16 Turu müsabakaları, Beşinci Eleme Turu müsabakaları sonucunda tur atlayan 16 (on altı) takım arasında tek maç eleme usulü ve seri başı sistemine göre oynanır.
(2) Bu statünün 3. maddesi çerçevesinde belirlenecek olan 8 (sekiz) takım seri başı olur ve diğer 8 (sekiz) takım ile eşleşir.
(3) Eşleşmeler ve müsabakanın hangi takımın sahasında oynanacağı kura çekimi ile belirlenir.
(4) Müsabakalarını kazanan 8 (sekiz) takım tur atlar.
B – FİNAL AŞAMASI
(1) Çeyrek Final müsabakaları, Son 16 turu müsabakaları sonucunda tur atlayan 8 (sekiz) takım arasında ve tek maç eleme usulüne göre oynanır. Eşleşmeler ve müsabakanın hangi takımın sahasında oynanacağı kura çekimi ile belirlenir. Kura çekiminde, bu statünün 3. maddesi uyarınca belirlenecek olan 4 (dört) takım, seri başı olur ve diğer 4 (dört) takım ile eşleşir.
(2) Yarı Final müsabakaları, Çeyrek Final müsabakaları sonucu tur atlayan 4 takım arasında ve çift maç eleme usulüne göre oynanır. Eşleşmeler Çeyrek Final müsabakaları kura çekimi esnasında belirlenir.
(3) Tek maç eleme usulüne göre oynanacak müsabakaların normal süresi sonunda eşitliğin bozulmaması halinde on beşer dakikalık iki devre halinde uzatma oynanır. Uzatmada da eşitliğin bozulmaması halinde tur atlayan takım, penaltı vuruşları sonucunda belirlenir. Çift maç eleme usulüne göre oynanacak olan müsabakalarda iki maç sonunda galibiyet veya beraberlik sayılarının eşit olması halinde, toplamda daha fazla gol atan takım tur atlar. Atılan gollerin eşit olması halinde ise ikinci müsabaka sonunda on beşer dakikalık iki uzatma devresi oynanır. Uzatma devrelerinde de eşitliğin bozulmaması durumunda kazanan takım penaltı vuruşları sonucunda belirlenir.
(4) Final müsabakası, yarı finalde tur atlayan iki takım arasında, TFF tarafından belirlenecek olan tarafsız sahada tek maç eleme usulüne göre oynanır.
(5) Final müsabakasında, eşitliğin bozulmaması halinde on beşer dakikalık iki uzatma devresi oynanır. Uzatma devrelerinde de eşitliğin bozulmaması halinde kazanan takım penaltı vuruşları sonucunda belirlenir.
MADDE 3 – SERİ BAŞI SİSTEMİ
(1) Eleme ve Final aşamalarında seri başı olacak takımlar;
a) 2020 – 2021 sezonu Ziraat Türkiye Kupası Şampiyonunun,
b) 2021 - 2022 Sezonunda daha üst ligde yer alan takımların,
c) Seri başı takım sayısının sağlanamaması halinde, 2020 - 2021 Sezonunda daha üst ligde yer alan takımların,
ç) Yukarıda “b” ve “c” bendinde belirtilen kriterlere göre seri başı takım sayısının sağlanamaması halinde, 2020 - 2021 Sezonu sonunda oluşan puan sıralamasında daha üst sırada olan takımların, sıralanması suretiyle belirlenir.
(2) Seri başı takımlar bu maddenin 1. fıkrasının “ç” bendine göre belirlenirken, bir ligde birden fazla grup olması halinde:
a) Farklı gruplarda ve aynı sıradaki takımlardan puanı fazla olan takım,
b) Puanların eşit olması halinde, genel averajı daha iyi olan takım,
c) Genel averajın eşit olması halinde, daha fazla gol atmış takım,
ç) Atılan gol sayısının da eşit olması halinde, hükmen mağlubiyeti bulunmayan takım,
d) Tüm bu şartlara rağmen eşitliğin devam etmesi halinde, TFF tarafından yapılacak kura çekimi sonrasında belirlenen takım, seri başı olur.
MADDE 4 – STADYUMLARIN TESPİTİ
(1) Stadyum temin etme yükümlülüğü münhasıran kulüplere aittir.
(2) Kulüplerin müsabakalarını gösterdikleri stadyumlarda oynaması TFF’nin onayına tabidir.
(3) Stadyumu onarıma alınan ve yeni dönemde stadyumu açılmayan kulüpler, fikstüre göre ev sahibi oldukları müsabakaları oynamak üzere TFF tarafından kabul edilecek bir stadyum bulmak zorundadırlar.
(4) Müsabakalarını oynayacakları stadyumu değiştirmek isteyen kulüpler, taleplerini müsabakanın oynanacağı günden en geç 15 gün önce TFF’ye bildirmek zorundadırlar.
(5) 3. Eleme turu müsabakalarından itibaren geçerli olmak üzere, stadyumunda yayın kriterlerine uygun saha aydınlatması bulunmayan kulüpler, bulunduğu ilde saha aydınlatması olan ve yayın kriterlerine uygun bir veya birden fazla stadyum bulunması ve TFF tarafından talep edilmesi halinde, müsabakasını bu stadyumda veya stadyumlardan birinde oynamak zorundadır. TFF’nin talebine istinaden 2 gün içerisinde, stadyuma ilişkin tahsis yazısının gönderilmesi gerekmektedir. Stadyum tahsisinin alınamaması durumunda, müsabakanın hangi şartlarda oynanacağına TFF tarafından karar verilir.
MADDE 5 – KUPA VE MADALYALAR
(1) Ziraat Türkiye Kupası Final müsabakasını kazanan kulübe müsabaka sonunda TFF tarafından şampiyonluk kupası ve madalya, diğer takıma ise madalya verilir.
(2) Kupanın nasıl tasarlanacağına ve ne şekilde üretileceğine TFF tarafından karar verilir.
(3) Kupa seremonisi organizasyonu TFF tarafından yapılır. Kulüpler, organizasyon kurallarına uymak, kupa ve madalya seremonisine katılmak zorundadırlar.
(4) Kupa ve madalya seremonisi saha içerisinde TFF tarafından hazırlanacak platformda gerçekleştirilir.
(5) Kupa seremonisinde öncelikle müsabakayı yöneten hakemlere plaket takdimi yapılır. Ardından basın mensupları tarafından seçilen maçın oyuncusuna ödülü takdim edilir.
(6) Kulüpler, kupa ve madalya seremonisine, kulüp başkanı, teknik heyet, müsabaka isim listesinde yer alan futbolcular, kadroya giremeyen diğer futbolcular ve yedek kulübesinde bulunma hakkı olan görevliler olmak üzere en fazla 40 kişi ile katılır. Kupa ve madalya seremonisine futbolcuların tescilli formaları ile katılmaları zorunludur.
(7) Final müsabakası oynayan kulüpteki bu maddenin 6. fıkrasında yer alan kişiler, TFF Başkanı veya TFF Başkanı tarafından görevlendirilen Başkan Vekili ve/veya Yönetim Kurulu Üyesinden madalyalarını aldıktan sonra platformdan ayrılırlar.
(8) Final müsabakasını kazanarak şampiyon olan kulüpteki, bu maddenin 6. fıkrasında yer alan kişiler, TFF Başkanı veya TFF Başkanı tarafından görevlendirilen Başkan Vekili ve/veya Yönetim Kurulu Üyesinden madalyalarını aldıktan sonra platformda kendileri için ayrılan bölüme geçerler. Son olarak takım kaptanı platforma gelerek madalyasını aldıktan sonra kendisine kupa takdim edilir.
(9) Seremoni sonrasında, diğer yönetici ve görevlilerine dağıtılmak üzere, TFF tarafından 35’er adet madalya daha kulüplere teslim edilir.
MADDE 6 – TİCARİ HAKLAR
(1) TFF, kupa organizasyonunda aşağıda zikredilen ticari hakların münhasıran sahibidir ve bu haklarla ilgili her türlü tasarruf yetkisi TFF’ye aittir.
(2) Kupa müsabakaları, Uluslararası Futbol Oyun Kuralları’na uygun futbol topları ile oynanır. Futbol topları, kupa müsabakaları başlamadan önce TFF tarafından Kulüplere gönderilir. Müsabakaların bu toplarla oynanması zorunlu olup, aksine davranan ev sahibi kulüpler, bu davranışları nedeniyle TFF’nin uğrayacağı zararlardan sorumlu olurlar.
(3) En üst iki profesyonel ligde mücadele eden kulüpler, müsabaka biletlerinin ön yüzünde kupa ismi, isim sponsoru ve kupa logosu bulundurmak zorundadırlar. Ayrıca bu kulüpler için e-bilet sistemi üzerinden bilet satışı gerçekleştirilmesi mümkündür.
(4) Kupa müsabakalarında, formaların sol kollarında kupanın kompozit logosu bulunduracaklardır.
(5) En üst iki profesyonel ligde mücadele eden kulüplerin, oyuncu değişikliği tabelalarında TFF tarafından gönderilecek ve üzerinde Kupa İsmi, İsim Sponsoru ve Kupa Logosu yer alan görselin bulundurması zorunludur.
(6) Stadyumlarda TFF ve kulüp bayraklarının arasında, üzerinde kupa ismi, isim sponsoru ve kupa logosunun yer aldığı müsabaka bayrağı bulundurulması zorunludur.
(7) TFF, kupa organizasyonunun yapıldığı stadyumların saha kenarı reklâm panolarının ticari kullanım hakkına münhasıran sahiptir. Kupa organizasyonunun yapıldığı stadyumların içinde ve / veya üstünde Türkiye Kupası sponsorları dışında herhangi bir ticari kuruluşun reklâmları bulunuyorsa, bunlar TFF’nin münhasır yetkisini korumak amacıyla kapatılır.
(8) TFF, kupa organizasyonunun yapıldığı stadyumlarda bulunan medya alanlarında (basın toplantısı odası ve flaş röportaj alanları), kupa ismi, isim sponsoru ve kupa logosu içeren pano bulundurma hakkına münhasıran sahiptir.
(9) TFF, kupa organizasyonunun yapıldığı stadyumlarda teknik imkânların yeterli olması durumunda skorboardlardan reklâm yayınlama hakkına münhasıran sahiptir.
(10)Müsabaka günü kupa organizasyonunun yapıldığı stadyumların içinde ve/veya çevresinde etkinlik yapma hakkı münhasıran TFF’ye aittir.
(11)Kupa isim sponsorluğu uygulamalarından ev sahibi kulüp sorumludur.
MADDE 7 – HASILAT DAĞITIMI
(1) Tek maç eleme usulü oynanan müsabakalarda, gider ve hisseler kesildikten sonra, kalan net hasılatın % 60’ı tur atlayan takıma % 40’ı elenen takıma verilir. Final müsabakasında kupayı kazanan takıma gider ve hisseler kesildikten sonra kalan net hasılatın % 60’ı, finalde kaybeden takıma ise % 40’ı verilir.
(2) Seyircisiz oynama cezasını Ziraat Türkiye Kupası müsabakasında infaz edecek olan ev sahibi takımlar, deplasman takımının seyahat ve konaklama masraflarını karşılar.
MADDE 8 – SAİR HÜKÜMLER
(1) Ziraat Türkiye Kupası müsabakalarında yer almaya hak kazanmasına rağmen müsabakada yer almayan kulüp hakkında, hükmen mağlubiyet kararı verilmekle birlikte o sezonki Ziraat Türkiye Kupası müsabakalarından ihraç edilir ve takip eden sezonda Ziraat Türkiye Kupası’nda yer alamaz. Ayrıca, Ziraat Türkiye Kupası’nın ticari haklarından elde edilen gelirlerin dağıtımına ilişkin olarak hiçbir talepte bulunamaz.
(2) Kupa organizasyonunda mücadele eden kulüpler, ulaşım, konaklama ve benzeri masraflarını kendileri karşılarlar.
(3) Ziraat Türkiye Kupası müsabakalarında meydana gelen tüm disiplin ihlallerinde Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu yetkilidir.
MADDE 9 – VİDEO YARDIMCI HAKEM
Ziraat Türkiye Kupası Son 16 Turu, Çeyrek Final, Yarı Final ve Final müsabakalarında, Futbol Oyun Kuralları ve bu kurallara dahil edilen VAR Protokolüne uygun olarak çevrim içi Video Yardımcı Hakem Sistemi kullanılacaktır.
MADDE 10 - OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ
Müsabakalarda 5 oyuncu değişikliği yapılabilir. Oyuncu değişiklikleri oyunu kesintiye uğratmamak adına devre arasında yapılacak değişiklikler hariç müsabaka esnasında en fazla 3 defada yapılabilir. Müsabakalarda uzatma devreleri oynanması halinde, takımlar uzatma devrelerinde ilave 1 oyuncu (oyuncu değişiklik hakkının tamamının kullanılmış olup olmadığına bakılmaksızın) değişikliği yapabilirler.
MADDE 11 – YÜRÜRLÜK
Bu Statü, TFF Yönetim Kurulu’nun 10.08.2021 tarih ve 95 sayılı toplantısında kabul edilmiş ve 13.08.2021 tarihinde TFF’nin resmi internet sitesi olan www.tff.org adresinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °