Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Yüzde 70 gibi bir tablo var

Yüzde 70 gibi bir tablo var

SİYASET 1.03.2017 06:10:00 0
Yüzde 70 gibi bir tablo var
AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, K32’de katıldığı Basın Kulübü programında 16 Nisan’da yapılacak Anayasa Değişikliği referandumu için değerlendirmelerde bulundu. Bir insanın neden hayır diyeceği sorusunu yanıtlayan Zabun, toplumda hayır deme noktasında bir korku oluştuğu görüşüne de inanmadığını söyledi.
Referandum için hayır cephesinde olanların değişiklik paketinin içerisinde olmayan konuları özellikle vatandaşın kafasında soru işaretleri oluşturmak maksadıyla gündeme getirmeye gayret ettiklerini vurgulayan AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, “Ama bunların değişiklik paketinin  içerisinde hiçbirinin temeli yok. Örneğin bu bir rejim tartışmasıdır diyorlar. Bunu defalarca sayın cumhurbaşkanımız, hem sayın başbakanımız hem sayın Devlet Bahçeli ve diğer siyasi aktörler bunu defalarca söylediler. Bizim için Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi bellidir ve 1923’te bu rejim oraya konmuş, istiklal mücadelesi veren başta Sayın Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ile o gün bu mücadelede yer alan, bu ülkeyi karanlıktan aydınlığa taşıyan o irade Cumhuriyeti ilan ederek, rejim tartışmalarını bitirmiştir. Bugün hiç kimsenin bu ülkede rejimle ilgili herhangi bir sorunu yoktur. Cumhuriyet hepimizin rejimidir. Şundan emin olsunlar; bugün bu tartışmayı gündeme getirmeye çalışanlardan çok daha fazla rejimin ayakta tutulması ve bu rejimin muhafaza edilmesiyle ilgili gerekli hassasiyete AK Parti ailesi olarak sahibiz. Hiç kimseyle bu hassasiyeti ne tartışırız ne de masaya getiririz. Bu rejimle ilgili değil bu bir yönetimle ilgili değişiklik paketidir.  Sayın Başbakanımız CHP liderine de defalarca çağrılarını yaptı. Ancak CHP’nin kendi takdiridir, bu sürecin içerisine girmeme noktasında ısrarla duruşlarını ortaya koydular” diye konuştu.
“AK PARTİ İLE MHP ARASINDA UZLAŞMA İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN KISMİ DEĞİŞİKLİLİK”
Osman Zabun, Anayasa değişikliği paketinin AK Parti ile MHP arasındaki uzlaşma ile gerçekleştirilen kısmi bir değişiklik olduğunu belirterek, “TBMM’de 330-367 arasındaki bir evet oyu referandum oyudur. 367’yi geçerseniz referanduma götürmeyebilirsiniz. Ancak sayın başbakanımız evet oyu 367’nin üstünde çıksa dahi biz bunu halk oylamasına götüreceğiz  ve gerçek kararı milletimiz verecek dedi. Bu işin her durumda halk oylamasına sunulacağı iradesi ortaya konmuşken halen TBMM’de bu işin önünün çok da demokratik olmayan dirençlerle tıkanmaya çalışılmış olması kabul edilebilir bir durum değil. Biz diyoruz ki; bu işe millet karar versin, diğer taraf hayır millete götürmeyin dedi. Ama 330’un üzerinde oyla bu iş milletimizin huzuruna geliyor. Bu uzlaşmayla gerçekleştirilen bir anayasa.
“BU ÜLKEDE SİVİL ANAYASAYLA BU MİLLETİ BULUŞTURMAK İÇİN DARBE Mİ OLMASI GEREKİR?”
Yeni bir anayasa çalışması yapmamız gerekir dediğimizde kimisi bu meclis yeni anayasa yapma yetkisine sahip değil dedi. Peki kim bu yetkiye sahip olacak? Bu ülkede sivil anayasayla bu milleti buluşturmak için darbe mi olması gerekir? Tam tersine, biz bunu ısrarla savunduk ve savunmaya devam ediyoruz. Ama bugün gelinen noktada son derece önemli değişiklikler 2 partinin uzlaşmasıyla anayasa değişiklik paketiyle getiriliyor” şeklinde konuştu.
“BİR İNSAN NEDEN HAYIR DER?”
Öte yandan bir insanın neden hayır diyebileceği sorusunu yanıtlayan AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, “Anayasa değişiklik paketine yapılan düzenlemeler ve düzenleniş biçimleri bu ülkeye sıkıntı yaşatma imkanı var mı diye objektif olarak bakıyorum. Samimi olarak söylüyorum; böyle bir sıkıntıyı paketin içerisinde görmedim. Bir insan neden hayır der? İki türlü sebebi var diye düşünüyorum. Önyargılardan yola çıkmak suretiyle ve AK Parti ile MHP bunu gerçekleştirdi diye siyasi gerekçeyle hayır diyenler olabilir. İkincisi aslı ve temeli olmayan değerlendirmeler ve mesajlar sonucu kafası karışarak hayır diyebilecekler olabilir. Bizim görevimiz aslında sadece hayır diyenlere değil, hem evet, hem hayır diyenlere bu paketin içerisinde ne var, bunlar ülkenin gelecek hayatında neleri değiştiriyor diye bunların üzerinde değerlendirmeleri yapmak suretiyle milletimizin bilgilenmesini sağlamaktır.”
“HAYIR DEME NOKTASINDA BİR KORKU YOK”
Diğer taraftan toplumda referandumda ‘hayır’ deme noktasında korku olduğu yönündeki eleştirilere sert çıkan Zabun, “Ben korku olduğuna inanmıyorum. Milletimiz AK oyunu yüzde 50’ye ulaştırdı. Bir de MHP bu işe destek veriyor. Hatta CHP tabanında evet diyenler var. Bu seçenekleri üst üste koyduğunuz zaman yüzde 70 gibi bir tabloya varıyorsunuz. Sorduğunuz 10 kişiden 7’si evet diyecektir. 3 kişi hayır diyor diye bir baskıdan bahsedebilir misiniz? Ben sahaya çıkıyorum. Hayır diyen ve tereddüt eden hemşerilerimiz açıksa dile getiriyorlar. Hatta soruyorlar. Hiç çekinen bir vatandaş görmedim. Cesurca soruyorlar” dedi. 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °