Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Tehlikeli değişiklik

Tehlikeli değişiklik

SİYASET 14.04.2017 07:53:00 0
Tehlikeli değişiklik
CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, 16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hukukun üstünlüğünün ortadan kalkacağını iddia etti. CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, 16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak Anayasa değişikliğinin tehlikeli ve riskli olduğunu savundu.
Sadece AK Parti için değil CHP için bile değişikliğin tehlikeli ve sıkıntılı olduğunu savunan Bakır, siyasi partiler yasası ve seçim kanunu ile güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi savunduklarını söyledi. Meseleye parti meselesi olarak bakmadığını kaydeden Milletvekili Bakır, şöyle konuştu:
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ BİTECEK
"Bu mesele bir parti meselesi değil. Ülkenin geleceğinin meselesi. Ne AK Parti, ne CHP, ne MHP'nin melesesi. Cumhurbaşkanının partili olması, cumhurbaşkanı ile parlamente seçiminin aynı zamanda yapılacak olması sıkıntılı. ,
Parti başkanı olacak olan cumhurbaşkanının milletvekillerini kendisinin belirleyecek olması da sıkıntılı bir durum. Yine yargının durumu.Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na kendisinin üye ataması. Odaklandığımız noktalar bunlar. Tek kişi rejimine giden bir olaydır. Anayasamız 'Türk milleti egemenliğini Anayasanın belirlemiş olduğu yetkili organlar vasıtasıyla belirler' der. Ama şimdi 'Türk Milleti egemenliğini seçilmiş kurullarla temin eder' diye değiştiriyorlar. Hukukun üstünlüğünü dışarıya atıyorsun. Hukukun üstünlüğü kalmamış oluyor.
DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK
550 milletvekili nasıl seçiliyor? Sen seçiyor musun?Yukarıda kendisi belirliyor. Ondan sonra vatandaşın karşısına çıkıyor. Nerede millet egemenliği. Getirilmek istenen sistem ne başkanlık sistemi, ne yarı başkanlık sistemi, ne de parlamenter sistemdir. Başkanlık sistemi olsa tartışırız. Başkanlık sisteminde yasama çok güçlüdür. ABD'de ne oldu? Başkan bir şey çıkardı, kanun karşısına çıktı. Getirilmek istenen olmadık bir sistem.Böyle bir örneği yok. Dünyanın hiçbir yerinde örneği yok. Dünya üzerinde hiçbir böyle bir sistem görülmemiştir, yok böyle bir sistem. Ucube bir sistem.Başkanlık sistemi Amerika'da. Çok güçlü bir yapı. Yürütmeyi denetleyecek bir yasama organı. Burada öyle değil. Yasamayı da yürütmeyi de tek kişi götürüyor.Nasıl denetleyeceksiniz? Riskli bir sistem.
HERKES İÇİN TEHLİKELİ
Parlamenter sistemin güçlülüğü önemli. Parlamenter sistem içerisinde siyasi partiler yasası değişmeli. Baraj düşmeli, ön seçim zorunlu hale gelmeli. Her kesimin söz sahibi olduğu bir sistem. Yasamayı güçlü yapmak lazım. 550 adamı kendin seçiyorsun. Bir AK Parti değil, MHP de, CHP de herkes kendisi seçecek. Mesele Tayyip Erdoğan meselesi değil. Bu herkes için tehlikeli, sıkıntılı bir sistem. Riskli bir ortam. Birkaç sene denesek olur mu?30-40- 50 yıllık bir olayın oluyor. Çoluk, çocuk için çok önemli bir konu."

 

Anahtar Kelimeler:
Salı 22.2 ° / 11 °
Çarşamba 21.7 ° / 11.4 °
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °