Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkması gerekiyor

Sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkması gerekiyor

SİYASET 28.07.2018 09:14:00 0
Sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkması gerekiyor
Meclis’te Torba Yasa’nın sağlık çalışanlarıyla ilgili bölümünün görüşülmesi sırasında söz alan İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, ülkemizde sağlık alanında günde ortalama 30 şiddet vakası yaşandığını belirterek, “Sağlık kuruluşlarında meslektaşlarımızın güvenliğinin sağlanması için önleyici tedbirlerinin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum” dedi.
 
TBMM’de torba yasa görüşmeleri sırasında İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, sağlık düzenlemesi üzerine söz aldı. Konuşmasında sağlık çalışanlarına yapılan şiddete dikkat çeken Cesur, meslektaşları olan hekimler için yapılan düzenlemelerin olumlu ancak eksik olduğunu söyledi.
51.DOĞUM GÜNÜNDE BİR HASTASI TARAFINDAN VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ
Cesur’un konuşması şöyle; “Sizleri geçmişe götürmek istiyorum. Doktor Göksel Kalaycı, 66 yaşındaydı. Ameliyat ettiği hastası ameliyattan önce ben ölürsem sen de öleceksin dedi. Hasta ağır bir ameliyat geçirdi ve kaybedildi. Hastanın yakını tarafından yıllarını verdiği İstanbul Tıp Fakültesi’nin bahçesinde vurularak 11 Kasım 2005’te hayatını kaybetti. Doktor Ali Menekşe, 51 yaşındaydı. Bir çocuğunu doğumda, 16 yaşındaki kızını da Ankara’daki bir trafik kazasında kaybetmişti. 15 Ocak 2008’de, 51.doğum gününde bir hastası tarafından vurularak öldürüldü.
O GÜN BUGÜNDÜR HEKİMLERİN BELİ HİÇ DOĞRULMADI
Kenan Evren, 63 yaşındaydı, askeri yönetimin başındaydı. Mecburi hizmete gelen doktorları ‘ağaca bağlayın ki kaçmasınlar’ dedi. Askerden fazla para alıyorlar diyerek sağlık personel yasasını iptal ederek, tüm sağlık çalışanlarını 657 sayılı yasaya tabi kıldı. O gün 90 bin lira olan hekim maaşı 18 bin liraya indi. O gün bugündür hekimlerin beli hiç doğrulmadı.
ŞİDDETİ ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMALI
Ülkemizde sağlık alanında günde ortalama 30 tane şiddet vakası yaşanıyor. Acil servislerde şiddet kol geziyor. Kamu idaresi sağlık çalışanlarının ve sağlık kuruluşlarının güvenliği için gerekli önlemlerini almadı. Sağlıkta şiddeti önleme yasası bir an önce çıkması gerekiyor. Şiddete başvuranlara hapis cezasının yasalaşması gerekiyor. Önerimiz Türk Ceza Kanuna bir ek madde kapsıyor. Sağlık kuruluşlarında meslektaşlarımızın güvenliğinin sağlanması için önleyici tedbirlerinin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeline karşı sağlık hizmeti sunumu esnasında veya verilen sağlık hizmetinden kaynaklanan nedenlerle cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişi 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu fiiller esnasında sağlık hizmeti kesintiye uğramış ise yukarıdaki ceza yarısı kadar artar şeklinde düzenlenmelidir.
OLUMLU AMA EKSİKLİKLER VAR
Ayrıca sağlık çalışanlarının belirtilen yasayı olumlu bulmakla birlikte eksiklikler vardır. Hangi sosyal güvenlik kurumundan emekli olduğuna bakılmaksızın tüm emekli maaşlarının düzenlenmesi, emekli olduktan sonra çalışmak zorunda olan hekimlerin zamdan yararlanması, primini ödeyerek döner sermaye gelirinin bir kısmını emekliye saydıran hekimlerden kesinti yapılmaması, filli hizmet zammı 120 veya yıpranma payı varsa 150-180 güne kadar uzatılması, fiili hizmet zammının geçmiş çalışmaları kapsayacak şekilde yapılması gerekiyor.”
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °