Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Okutan'dan Başkanlık Sistemi Önerisi

Okutan'dan Başkanlık Sistemi Önerisi

SİYASET 30.11.2016 09:29:00 0
Okutan
Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Başbakanlık sistemi tartışmaları üzerine yeni bir öneri sundu. Nuri Okutan, Türkiye’nin ihtiyacının Başkanlık ya da Partili Cumhurbaşkanlığı değil, Güçlendirilmiş Başbakanlık sistemi olduğunu söyledi. Okutan, “Bugün Türkiye’de öncelikle yapılması gereken, cumhurbaşkanlığı makamının yürütmeye ve icraya ilişkin yetkilerini sınırlandırmak, cumhurbaşkanını devletin birlik ve beraberliğini artırıcı, koordineyi sağlayıcı ve daha çok temsil görevlerini yapan bir konumda, cumhurun reisi konumunda tutmaktır. Dolayısıyla başbakanlığın yetkileri artırılmalı, icrai bir sorumluluğu bulunmayan cumhurbaşkanlığının yetkileri ise azaltılmalıdır. Böylece şikâyetçi olunan iki başlı sistemden, tekli sisteme geçilmiş olacaktır. Türkiye’nin ihtiyacı; cumhurbaşkanının değil, başbakanın güçlendirilmesidir. Önerimiz adı üzerinde “Güçlendirilmiş Başbakanlık” sistemidir. Yani parlamenter sistemin güçlendirilmesidir” şeklinde konuştu.
MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan Güçlendirilmiş Başbakanlık sistemine geçildiği takdirde, Cumhurbaşkanı’nın tekrar partisinin başına geçip, millet seçtiği sürece Başbakan olarak ülkesine, milletine ve partisine hizmet edebilmesi pek ala mümkün olduğuna işaret ederek, “bu sistemde, ek olarak süre ve dönem sınırlaması ve kısıtlaması da bulunmamaktadır” dedi.
MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan TBMM’de düzenlediği basın toplantısına, Adana Aladağ’da meydana gelen yangın faciasında hayatını kaybeden öğrencilere rahmet, ailelerine ve bütün millete başsağlığı dileklerini ileterek başladı.
MHP’li Okutan konuşmasına şöyle devam etti “demokrasilerde olması gereken görev, yetki ve sorumluluk denkliği tesis edilmiş; yasama, yürütme ve yargının birbirini kontrol etmesi temin edilmiş ve nihayet çok partili parlamenter demokratik rejim de yerli yerine oturtulmuş olacaktır. Türkiye’nin ihtiyacı olan, öncelikle yapılması gereken ve gerçek çözüm Güçlendirilmiş Başbakanlık, yani parlamenter sistemidir.Diktatörlüğe kapıyı kapatmak, idareyi işler hale getirmek, devlet aklını ortaya koyabilmek ve millet vicdanını rahatlatmak için; cumhurbaşkanı partiler üstü ve tarafsız olmalı, başbakan da icrai manada gerekli tüm yetkilere sahip olmalıdır.”
Güçlendirilmiş Başbakanlık sisteminin kalıcı olabilmesi için seçim ve siyasi partiler kanunlarının değiştirilmesi gereğini anlatan Okutan, sistemin temeli olan siyasi partilerin güçlendirilmesi gerektiğini ve parti içi demokrasinin işletilmesinin de şart olduğunu belirtti.
MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan güçlü demokrasilerin, güçlü siyasi partilerle mümkün olduğunu kaydederek, “bu manada çok partili parlamenter demokratik rejimin teminatı olan siyasi partilerin korunması, geliştirilmesi ve yaşatılması için gerekli tedbirler de bir an önce alınmalıdır. Partiler öncelikle kendileri demokratik olmalı, demokrasiyi özümsemeli ve demokratik rekabet ve yarışma kanallarını sürekli açık tutmalıdırlar. Bu bakımdan öncelikle seçim ve siyasi partiler kanunları değiştirilmeli, partiler demokratikleştirilmeli, seçmen iradesi bütün renkleriyle parlamentoya yansımalı, milli irade tam anlamıyla tecelli etmelidir” dedi.
Partili Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmenin 1940’lı yıllardaki tek parti dönemine dönmekle eş anlamlı olduğunu belirten Okutan, Dörtlü Takrir ve Demokrat Parti’nin kuruluşuna dair hatırlatmalarda bulundu. MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan sık sık tarihten örnekler verdiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “7 Haziran 1945 tarihinde CHP’li dört milletvekili, Celal Bayar ve 3 arkadaşı parti meclis gurubunda açık olarak görüşülmek üzere, meclis grubu başkanlığına bir takrir yani önerge vermişlerdir. Bu önerge, Türk siyasi tarihinde ‘Dörtlü Takrir’ olarak yer almıştır” dedi. Okutan milletin 1940’lı yıllardaki sisteme dönmesinin mümkün olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Demokrat Parti o yıllarda cumhurbaşkanlığı ile parti genel başkanlığının tek kişide toplanmasına savaş açtı. 1947 yılında Demokrat Parti “Hürriyet Misakı”nı ilan etti ve cumhurbaşkanlığı ile parti genel başkanlığının ayrılmasını zorladı.İsmet Paşa bile 12 Temmuz 1947’de yayınladığı beyannamede  “meşru ve kanuni siyasi partilere karşı tarafsız ve eşit muamele mecburiyeti, siyasi hayat emniyetinin temel şartıdır” diyerek bu modelin çok partili hayatta yerinin olmadığını söylemiştir.”
MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin parti devleti demek olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “Partili cumhurbaşkanlığı, partinin askeri, partinin polisi, partinin hâkimi, partinin savcısı, partinin memuru velhasıl partinin devleti sonucunu doğuracağından, memleket ayrışmaya gidecektir. Böyle bir kutuplaşma ve ayrışma doğal olarak birlik ve beraberliği zedeleyecek, zihinsel olarak bölünmeye ve parçalanmaya hizmet edecektir. Birlikteliğimiz zarar görecektir.”
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °