Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Milletvekili Cesur, Atama bekleyen Memurları sordu

Milletvekili Cesur, Atama bekleyen Memurları sordu

SİYASET 23.11.2019 15:17:00 0
Milletvekili Cesur, 
Atama bekleyen 
Memurları sordu
İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Meclis kürsüsünde atama sözü aldığı halde atanamayan ve atama bekleyen gençlerin sorunlarını dile getirdi.
 
Cesur’un duygusal ama bir o kadar da dikkat çeken etkili konuşması, konuşma sırasında başvurduğu yöntem ile oldu. Cesur, eline farklı renk ve uzunluklarda dizi dizi boncuk alarak yaptığı konuşmasında muhalefet tarafından  defalarca alkışlandı.
 
Milletvekili Aylin Cesur, iktidarın verdiği sözleri hatırlatarak gençlerin atamalarını yapmasını istedi. Köylü ve çiftçinin sorunlarına değinerek sözlerine başlayan Milletvekili Aylin Cesur’un konuşması:
Değerli Milletvekilleri; Genel Kurulu tekrar saygıyla selamlıyorum.
 
Az evvelki konuşmamda, gençlerimiz umutsuz dedim. Yatırım ve üretim de ilacımız dedim.
 
Şuan yapılanlar yeterli olsa idi; şu elimde tuttuğum ve sadece birer örneğini sunacağım milyonlarca genç devletten çare beklemezdi. Her gün kapanan fabrikalarla gelinen noktada gözlerini devletten gelecek atama haberine çeviren gençlerimizden söz etmek istiyorum.
 
Biz, ezelden beri bu topraklarda hüküm süren yüce bir milletiz, manevi değerlerimizi de her şeyin üzerinde tutarız, biraz da devletçiyiz, devletimize güveniriz, severiz bizi yönetenleri, şans veririz. Verdi de defalarca milletimiz mevcut iktidara; bir kere daha, bir kere daha verdi hatta; iktidar da sözler verdi. Milletimiz de güvendi ve bir kere daha şans verdi. Söz senettir çünkü.
 
Ve baba! Kime baba denir? Koruyup kollayan, sırtınızı verdiğiniz, en güvendiğiniz kimseye değil mi? "Devlet baba" diyor milletimiz devletimize. Başka milletlerde bulamazsınız bunu.
 
Devlete "baba" diyen ve her şeyin filizini de "ana" dediği toprakta arayan tarım kesiminden de bir kaç cümle söz edeceğim:
 
Herkes çalışırken onlar da çalışır ama en çok onlar yorulur. Herkes yoksullaşırken onlar da yoksullaşır ama en çok onlar yoksullaşır. Verin 2006'da çıkardığınız kanunla belirlediğiniz ve maalesef hiç vermediğiniz yüzde 1 hakkını çiftçimizin bu sene. Bakınız değerli milletvekilleri; Çiftçilerimiz her geçen gün güç kaybediyor ve bağırıyor köylümüz "Elimizi tutun." diye!. O kutsal eli tutun artık.
 
Tarım Bakanı Fakıbaba 1 Ocak 2018'de "3.500 personel alacağız." dedi. 150 bin işsiz ziraat, su, gıda mühendisi ve veteriner var. Sayın Pakdemirli 2019 ikinci çeyreğine aktardı. Biz de dedik ki bu kürsüde, takip edeceğiz, ediyoruz da! Defalarca konuştuk, önergeler verdik olmadı, duyuramadık sesimizi.
 
Ben de düşündüm taşındım geceleri. Niye geceleri? Çünkü geceleri oturup gelen mesajları okuyabiliyorum. Her gün yüzlerce mesaj geliyor bu atamaları bekleyen gençlerimizden ve sabah olmuyor onlara, bize de sabah olmuyor. Senelerdir bekliyorlar ama son iki yıla odaklanmışlar, yirmi üç ay olmuş Sayın Bakan söz vereli ve KPSS hakları yanacak gençlerimiz feryat ediyorlar, kimi "İntiharın eşiğindeyim." diyor, kimi evlenemiyor, ailelerinin yüzüne bakamıyorlar, hepsi umutsuz.
 
Ben de defalarca dile getirdiğimiz bu sorunu bir türlü size anlatamadığımız için, düşündüm taşındım, her geceyi bir boncuk yapayım dedim ve saydım sizin için, yan yana koydum, bu upuzun dize onları beklerken uyuyamadıkları her biri gece için her bir boncuk.( Upuzun bir boncuk dizisi çıkarıp gösterir Milletvekili kürsüde)
 
EYT bekliyor senelerdir ama beklemeye devam edecekler sanırım, resmî bekleyişleri dernek olarak Ocak 2015'ten beri, elli sekiz ayı geçmiş.
 
1800 gün ve boncuk eder. Her bir gece için bir boncuk koydum diziye, EYT'nin boncuğu çok uzun oldu.
 
Evet, bir tane mektupta şöyle diyor: "Sayın Vekilim, şikâyetimizi binlerce işsiz kardeşim adına dile getirmek istiyorum. 2018 Mart ayında eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya Hanımefendi 3 bin ASDEP personelinin istihdam edileceği sözünü verdi. 2018 Mayıs ayında da Sayın Cumhurbaşkanımız bunun 4 bine çıktığını müjdeledi ama olmadı 2018'de. 2019'da, bu yıl içinde Zehra Zümrüt Selçuk Hanımefendi alım ilanına çıkarak bini ASDEP, bini işçi 2.321 sözleşmeli alım ilanına çıkacağını bildirdi, müjde verdi, hâlen alım yayınlanmadı. Bu alımı iki yıldır bekleyen biz gençler için bir şey yapar mısınız?" diyor. Onları da mor zincir yaptım her bir uyumadıkları gece için bir boncukla upuzun bir dizi de onlara gelsin.
 
17 bin sağlıkçı atama bekliyor. En uzunundan on altı aylık bir dizi de sağlıkçılarımız için, sarı boncuklar sağlıkçılarımız için geliyor..
 
"Ulaştırma ve trafik hizmetleri bölümünü bitirmiş atanmayı bekleyen binlerce mezunlarız." diyor yine bir mektupta: "Bir yıldır atama bekliyoruz. Atanamadığımız için ailelerimizle geçinemiyoruz. Çok zordayız. Kimimiz atanamadığı için çoban oldu, kimimiz kapıcı, inşaatlarda çalışan olduk. Yaptığımız iş zorumuza gitmiyor ama hayal kurduğumuz mesleği yapamıyoruz ya o kara yollarıydı, mesleğimizi bize verin." diyorlar. Mavi boncuk yaptım onların uyumadığı her gece için uzunca bu dizi de onlara.
 
“Cebimizde olan en son parayla sırf sizlere sesimizi duyurmak için gazeteye ilan verdik." diyorlar bir mesajda. İlanları burada işte, onlar adına gösteriyorum kürsüden size ve bu bembeyaz dizi de onların bir yılı için dizildi tarafımdan.
 
"Mali hizmetler uzman yardımcılığı sınavını dört, vergi müfettiş yardımcılığı sınavını bir buçuk, gelir uzman yardımcılığı sınavını on sekiz aydır bekliyoruz. KPSS sınavını bizden para almak için mi yapıyorsunuz?" diye soruyorlar bu mektupta! Öyle olmadığını umut ediyoruz.
 
700 bin öğretmen atama bekliyor, 200 bin açık var; "Şubat ayında 60 bin atama bekliyoruz." diye feryat ediyor öğretmenlerimiz Onlara boncuk dizisi yapamadım, affetsinler beni ama takipçileriyiz haklı isteklerinin. O kadar uzun tutacaktı ki kürsüde yerim yok.
 
Engelli öğretmenlerimiz var; onlar da "40 bin öğretmen atandı ama yasal hakkımız bize uygulanmadı." diye feryattalar. Yüzde 3'ü engelliler olmalı bu atamaların yasaya göre ama bu yasa da uygulanmıyor ve 5 bin de engelli öğretmen açığı varken hem de uygulanmıyor. Engelleri onların hayallerine koşmasına engel olmamış, siz de olmayın diyorum.
 
Ve rehabilitasyon öğretmenleri atama bekliyor, denklik getirilsin istiyorlar emsalleri gibi. Daha evvel de  söyledik, takibindeyiz.
 
Doğa koruma ve millî parklar ve DSİ'de çalışan taşeron işçilerimizin sıkıntısı büyük.  Onlar, üç ay, altı ay, dokuz aylığına alınıyorlar ama dokuz ay yirmi dokuz gün çalışma istiyorlar ve emsalleri gibi özlük hakları olsun istiyorlar. Çok haklılar, 1 aylık maaşla veya 3 aylık maaşla 1 yıl geçinemezler ki! Derhal çözülmeli sorunları.
 
Bir mesaj daha; diyorlar ki: "Sayın Vekilim, 2018 KPSS sınavından 90 puan aldım, inşaat mühendislerinin sesi olur musunuz?" diyorlar; elbette sesi olalım onların da. Ne önemli onlar da ülkemiz için.
 
Değerli İktidar Partisi Milletvekilleri;
 
Devletseniz gereğini yapacaksınız; ya bu çocuklarımıza iş imkânı sağlayacak yatırım iklimini yaratacaksınız ya da verdiğiniz sözleri tutup atama bekleyen gençlerin atamasını yapacaksınız; bu kısa vadede acil çözüm. Uzun vadede de yine acil olan ve aslında köklü bir çözümle, yeni uykusuz gençler yaratmamak için önlem alacaksınız
 
Düğümün çözümü aslında demokraside.
 
Derhâl işleyen demokrasi ve işleyen devlet normlarına oturtalım demokrasimizi; bu da parlamenter sisteme bir an önce geçmekle mümkün; bundan sonra her konuşmamda bunu söyleyeceğim.
 
Hepinize sevgiler, saygılar sunuyorum.
 
 

Perşembe 16.6 ° / 6 °
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °