Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Komünist ülke yapmış biz neden yapamayalım?

MHP’li İl Genel Meclis Üyesi Cengiz Kocabaş, meclis üyelerinin Makedonya gezisinden bahsederek “Komünist bir ülke olan Makedonya demokrasiye kısa bir süre önce geçmesine rağmen, sporda ve restorasyonda ileri bir seviyeye gelmiş” diyerek

SİYASET 8.06.2016 07:25:00 0
Komünist ülke yapmış biz neden yapamayalım?
Isparta’nın tarihi ve kültürel değeri olan evlerin restorasyonu konusu İl Genel Meclisinde de tartışma konusu oldu. MHP’li meclis üyesi Cengiz Kocabaş, meclis üyelerinin Makedonya gezisinden bahsederek “Komünist bir ülke olan Makedonya demokrasiye kısa bir süre önce geçmesine rağmen, sporda ve restorasyonda ileri bir seviyeye gelmiş” diyerek benzeri çalışmaların Isparta’da da yapılmasını önerdi. İl Genel Meclis üyesi ve Turizm Derneği Başkanı Fevzi Özdemir konu ile ilgili söz alarak “sokakların tam anlamıyla düzenlenebilmesi için Isparta Belediyesinin Koruma Amaçlı İmar Planını yapması gerekiyor” dedi.
İLİMİZDE DE RESTORASYON İLE ÇOK İYİ
DEĞERLENDİRİLEBİLECEK YAPI BULUNUYOR
Isparta’da farklı kesimler tarafından sürekli dile getirilen tarihi özelliği olan eski yapıların restorasyonu ile ilgili tartışma İl Genel Meclisinde yansıdı. İl Gene Meclisinde söz alan MHP’li Meclis üyesi Cengiz Kocabaş “Bir süre önce meclis olarak bir yurt dışı ziyaretimiz olmuş idi. Bu ziyaretin amacının bilgimizi ve görgümüzü artırmak amacıyla yapıldığı belirtiyordu. Gezide emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Biz dönüşte bu gezi ile ilgili bir araya gelerek görüş alıverişi olur mu diye bekledik? Komünist bir ülke olan Makedonya demokrasiye kısa bir süre önce geçmesine rağmen, sporda ve restorasyonda ileri bir seviyeye gelmiş. İlimizde de restorasyon ile çok iyi değerlendirilebilecek yapı bulunuyor. Bu konuda Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ile karşılıklı görüşmeler yapılarak restore edilmesi noktasında bir çalışma yapabilir miyiz?” diye sordu.
ÖZDEMİR, BELEDİYEYİ İŞARET ETTİ
MHP’li Kocabaş’ın konuşmasına cevap Turizm Derneği Başkanı ve Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi Fevzi Özdemir’den geldi. Özdemir damgacı sokak gibi tarihi yapıların yoğun olarak bulunduğu sokaklardaki restorasyon için Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanması gerektiğini ve hazırlayacak kurumunda Belediye Başkanlığı olduğunu belirtti.
MAL  SAHİPLERİNE MÜRACAATLARINDA
200 BİN TL’YE KADAR PARA ÖDENİYOR
Fevzi Özdemir Özel Planlama Alanları (ÖPA) ile bu çalışmalara bakanlık tarafından destek verildiğine dikkat çekerek “Bu noktada şunu söylemek istiyorum. Biz bu tip evlerin mal sahiplerinin müracaatı halinde Kültür ve Turizm Bakanlığından 30 bin TL’den 200 bin TL’ye kadar bir ücret ödüyoruz. Bu tamamen o evler güzelleştirilsin diye hibe olarak veriliyor. Fakat bir sokağı tamamen restore edelim dediğimizde Isparta’nın önüne bir engel çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının yapmış olduğu ÖPA dediğimiz Özel Planlama Alanları ile bu tür sokakların güzelleştirilmesi için Koruma Amaçlı İmar Planının yapılması gerekiyor. Koruma Amaçlı İmar Planlarını da Belediyeler yapıyor. Isparta Belediye Başkanlığı Koruma Amaçlı İmar Planını bitirdiği zaman bu tip restorasyon restütisyon yapılabilecek evlerimizin gündeme gelmesi daha kolay olacak. O zaman Kültür ve Turizm Müdürlüğünde bu tip evlerin rölevileri vs. hazır, daha kolay yapılması da mümkün ama önce belediyenin koruma amaçlı imar planı hazırlaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °