Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; Pandemiyi Değil, Algıyı Yönettiniz!

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; Pandemiyi Değil, Algıyı Yönettiniz!

SİYASET 2.12.2020 13:17:00 0
İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; 
Pandemiyi Değil, 
Algıyı Yönettiniz!
İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Türkiye’nin Covid-19 pandemisinde gelinen noktayı Meclis kürsüsüne taşıyarak; “Sağlık Bakanlığı’na göre 30 bin vakayla Dünya 3’üncüsüyüz. Ama durum söylenenden maalesef daha vahim.” dedi.
 
Milletvekili Cesur konuşmasında; “Biz bilim adamlarının, bilimden biraz mürekkep yalayanların hesaplar yaparak doğruyu tahmin etmesi çok kolay. Vaka 30 bin derken, Covid (+) olmayanlar sayılmıyor, halbuki Covid testi pozitif Covid-19 hastaları toplam vakaların yarısından az. Vaka sayımız aslında 50-60 bin civarında. Sahadan aldığımız bilgilerle de bu sonuçları doğrulayabiliyoruz. Hiç kimse kimseyi kandırmasın, batmışız batmış!” diyerek sert şekilde Meclis kürsüsünden uyarılarını ve yapılacakları sıraladı.
UYARILARIMIZA 
KULAK TIKANDI
Cesur, pandemi Türkiye’de başlamadan önce pek çok uyarı yaptıklarını ancak bu uyarılara kulak tıkandığını belirterek;  “30 Ocak’ta araştıralım dedik, reddettiniz. 11 Mart’ta ülkeyi derhal 14 gün karantinaya alalım dedik, trolleriniz aracılığı ile vatan haini ilan ettiniz.  1 Haziran’da normalleşmeyin, hastalığın yayılma hızı “R0” değeri 1,56, hala çok yüksek, hastalık yayılır dedik dinlemediniz. 21 Mart’ta AVM’leri kapatırken, hafta sonları sokağa çıkma yasağı ilan edilirken toplam 277 vaka vardı, kısıtlamaları kaldırdığınızda ise bunun günde 3 katı vaka vardı. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?” diye sordu.
PANDEMİYİ DEĞİL,
ALGIYI YÖNETMEYE KAKTINIZ
Konuşmasında sağlık çalışanlarının artan mağduriyetine değinen Cesur, “Pandemiyi değil, algıyı yönetmeye kalktınız ve bütün yükü sağlık ordumuzun omuzlarına yüklediniz. Covid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesini ve hayatını kaybedenlerin şehit sayılmasını reddettiğiniz ellerinizle ölen her kişinin vebalini de üzerinize aldınız. 18 Kasım’a kadar 157 sağlık çalışanımızı kaybetmişiz, 30 Kasım’da bu sayı 186 olmuş, kayıplara 12 günde 30 daha eklenmiş” diye ekledi.
BİLİM KURULU DAHA
NEYİ BEKLİYOR
“Milyon kişi başına 704 vaka ile dünya birincisiyiz. 50-60 bin günlük vaka ile Dünya’nın en kötü ülkesiyiz. Türkiye’ni on beş gün karantinaya alınması lazım. Daha neyi bekliyorsunuz?
DERHAL ÖNLEM ALMAZSANIZ
SİSTEM BU YÜKÜ TAŞIYAMAYACAK
Aylin Cesur, “bütüncül bir pandemi yönetimi yok, çok fazla yanlış yapıldı. Pandemi ancak bilimin ön planda olduğu ve karar alma mekanizmalarında bulunduğu bir şekilde yönetilirse başarıya ulaşılır” diyerek, bundan sonra yapılacakları sıraladı. Konuşmasında sağlık sisteminin taşıyamaz hale gelmeden tedbir almak gereğine dikkat çeken Cesur, “Yoğun bakım doluluk oranları artmış, insanlar, sağlıkçılar ölüyorlar. Derhal yapılması gereken sağlık sisteminin bu yükü taşıyabilmesi için ülkenin en az on dört gün karantinaya alınması ve bunun mutlaka ekonomik destekle yapılması” diyerek İYİ Parti’nin vatandaşlara ekonomik destekler verilerek on dört günlük bir karantina uygulamasına gidilmesi teklifini Meclis kürsüsünden bir kez daha dile getirdi.

Perşembe 16.6 ° / 6 °
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °