Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

İşte Yeni Anayasa Taslağının Detayları... Bakan Olunca Vekilliği…

İşte Yeni Anayasa Taslağının Detayları... Bakan Olunca Vekilliği…

SİYASET 3.10.2021 07:09:00 0
İşte Yeni Anayasa Taslağının Detayları...
Bakan 
Olunca 
Vekilliği…
Ak Parti’nin hazırladığı yeni anayasa taslağının detayları ortaya çıkmaya başladı. Taslakta parlamentodan seçilen bakanların görev süreleri bittiğinde yeniden milletvekili olmasının önünü açacak önerinin yer aldığı belirtildi.
 
Ak Parti'nin yeni anayasa taslağını yılbaşından önce açıklayacağı belirtildi. Ak Parti'nin açıklayacağı yeni anayasa taslağında hangi maddeler var?
Sabah gazetesinden Eda Işık'ın haberine göre, parlamentodan seçilen bakanların görev süreleri bittiğinde yeniden milletvekili olmasının önünü açacak öneri masada. Ayrıca AKP muhalefetin parlamenter sistemi teklifine ise kapıları kapattı.
"BAKANLARIN BİR KISMI
PARLAMENTODAN SEÇİLSİN"
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde bakanların bir kısmının parlamentodan seçilmesi önerisi yer aldı.
Yürütme ve yasama arasında bağın kurulması için milletvekilinin bakan olunca vekilliğini dondurulması, görev süresi bittiğinde ise geri dönmesinin önünün açılması öneriler arasında.
BAKANLARIN
GÜVENOYU ALMASI GÜNDEMDE
Önerilerden biri de kabinenin tümünün ya da Milli Savunma, Adalet, İçişleri, Dışişleri bakanlarının güvenoyu almaları. Meclis'in denetim yetkisinin güçlendirilmesi için gensoru uygulamasının geri getirilmesi de öneriler arasında. Bu kapsamda bakanlar için belli sayıları bulmak koşulu ile gensoru önergesi verilebilecek. Daha öncede olduğu gibi belli sayıya ulaşılıp önerge kabul edilirse ilgili bakan düşmüş olacak.
PARLAMENTER SİSTEME
DÖNÜŞE SICAK BAKILMIYOR
Bir başka öneri de sözlü soru önergesi uygulamasının yeniden getirilmesi. Milletvekilleri geçmiş dönemde yani parlamenter sistemde olduğu gibi sözlü soru önergesi verebilecek. Bakanlar belli günlerde TBMM'ye gelip milletvekillerinin sorularını yanıtlayacak. Ak Parti, muhalefetin 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' teklifine ise sıcak bakmıyor.
 

Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °
Pazartesi 23.2 ° / 10.5 °