Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Erdoğan’ndan yeni genelge: Akrabalarını işe alamayacaklar

Erdoğan’ndan yeni genelge: Akrabalarını işe alamayacaklar

SİYASET 4.10.2019 17:16:00 0
Erdoğan’ndan yeni genelge: 
Akrabalarını 
işe alamayacaklar
Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan ‘Yerel yönetimler yasa taslağı’nda Belediye Başkanlarına akrabalarını işe almamaları konusunda önemli uyarı bulunuyor.
 
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla AK Parti'de devam eden "yerel yönetimler yasa taslağı" üzerine çalışmalarda sona gelindi.
AK Parti'nin 9 ana başlıktan oluşan yasa taslağında imar ve planlama, görev alanları, finansman, belediye organları, teşkilat ve personel, denetim, izleme ve şeffaflık, işlevini yitirmiş yasaların kaldırılması, belediye başkanlarının özlük hakları ve istişareye bırakılan konular yer alıyor. Daha sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında tüm partilerin taslak çalışmaları değerlendirilerek, tam bir konsensüs içinde teklifin Meclis'e gelmesi bekleniyor.
PARSEL BAZLI ŞAHIS LEHİNE
PLAN TADİLATI ENGELLENECEK
AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, AK Parti'nin "yerel yönetimler yasa taslağı"nın detaylarını anlattı. Yasa taslağında birinci konunun imar ve planlama olduğunu kaydeden Özhaseki, bu konuda temel prensipleri ortaya koyan doğru bir yasal mevzuat düzenlemesini yapmak istediklerini söyledi. Keyfi olarak parsel bazlı şahıs lehine plan tadilatını engelleyeceklerini bildiren Özhaseki, taslakta "şahıs lehine parsel bazlı plan tadilatı yapılamaz" ifadesinin bulunacağını aktardı.
Özhaseki, bir bölgede kentsel dönüşüm olacaksa, toplum namına kamu yararı varsa topluca ada bazlı daha büyük alanlarda mahalle ölçeğinde yeniden planlanabileceğini ama şahıs lehine parsel bazlı yoğunluk artışlarını yasaklamak gerektiğini kaydetti. Plan tadilatlarının yapılabileceğine de işaret eden Özhaseki, "Ama orada bir değer artışı ortaya çıkıyorsa ki en çok konuşulan ve 5 senedir tartışılan bu, o değer artış payını kamu almalı. Planda değişiklik yapıldığında bir rant elde ediliyor mu edilmiyor mu, buna bakılacak. 'Bir rant elde ediliyorsa, bundan kamu istifade etsin' diyoruz." diye konuştu.

Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °