Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Elmalar depolarda çürüyor!

MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, ürününü maliyetinin altında elden çıkarmaya zorlanan elma üreticilerinin zor durumda olduğunu belirterek, elmaların depolarda çürüdüğünü, don afetinin yaraları sarılmadan dolu afetine maruz kalan ü

SİYASET 11.06.2016 09:14:00 0
Elmalar depolarda çürüyor!
Geçtiğimiz günlerde ülkenin çeşitli bölgelerinde ceviz büyüklüğünde yağan dolu, elma, fındık, ve kiraz gibi meyve bahçelerinde büyük zararlara yol açmış, yüzde 90’lara varan hasarlara yol açmıştı. Elmacılığın ve meyveciliğin sorunlarını parlamentoda gündeme getiren Nuri Okutan, Tarsim’in politikalarını da eleştirerek, bu kuruluşun çiftçinin yanında olması gerektiğini ifade etti ve Hükumete üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için bir dizi önerilerde bulundu.
EĞİRDİR GÖLÜ ETRAFINDAKİ İLÇELERİMİZDE SON DERCE KALİTELİ ELMA YETİŞMEKTEDİR
MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan’ın TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmanın tamamı şöyle: “Elmacılığın ve meyveciliğin sorunları ili ilgili gündem dışı söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle hepinizi saygılarımla selamlıyorum. Genelde Isparta, özelde Eğirdir ve Eğirdir Gölü etrafındaki ilçelerimizde son derce kaliteli elma yetişmektedir.
1 TON ELMA İÇİN YAPILAN HARCAMALAR BUGÜNKÜ DEĞERLERLE YAKLAŞIK 750 LİRA CİVARINDADIR
Bu elmalar genellikle Mısır, Ürdün, Irak ve Suriye gibi Ortadoğu ülkeleri ile Rusya’ya ihraç edilmekteydi. Ancak elmanın pazarlamasında ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Elma bahçesi kurulum maliyeti fevkalade yüksektir. Ayrıca yaklaşık 6-7 yıl tesis edilen bahçeden gelir almadan harcama yapılır, makine parkı oluşturulur. Aksatmadan daha gelir elde etmeden, harcamalar yapılması icap eder. 1 Ton elma için yapılan harcamalar bugünkü değerlerle yaklaşık 750 lira civarındadır.
1-2 HAFTA İÇİNDE ÇIKARAMAZSA ELMALAR ÇÜRÜMEYE TERK EDİLECEKTİR
Verim almadan yapılan kurulum ve yetiştirme maliyetini yani yatırım maliyetini de dikkate aldığımızda ton başına maliyet 900 lirayı çıkar ki; son yıllarda elma üreticisi ciddi bir para kazanamamakta, umudunu bir sonraki yıla ertelemekteydi. Ancak bu yıl üretici maliyetinin altında elmalarını elden çıkarmak zorunda kaldı. Hatta elden çıkaramayıp depolarda bekleyen elmalar mevcuttur. 1- 2 Hafta içinde çıkaramazsa elmalar çürümeye terk edilecektir.
6-7 YILLIK KARŞILIKSIZ YAPTIĞI HARCAMALAR BOŞA GİTMİŞ OLACAKTIR
Bu durum daha fazla sürdürülemez. Çiftçiler mevcut elmalarını bahçeyi elden çıkarmak zorunda kalacak ve elma ağaçlarının kesilmesine neden olacaktır. Belki böylece her yıl zarar etmekten kurtulacak ama yapmış olduğu yatırımlar, başta makine parkı ve tesis maliyeti ve 6-7 yıllık karşılıksız yaptığı harcamalar boşa gitmiş olacaktır. Ayrıca kesilen ağaçların yerine ne dikecek hangi ürünü üretecek ki geçimini sağlasın? Dolayısıyla elma üretiminin sorunlarıyla yakından ilgilenmek, elma üretiminde süregelen yanlışlıkların önüne geçmek ve üreticilere destek olmak gerekmektedir.
SULAMA VE ELEKTRİK GİBİ HUSUSLARDA KDV ALINMAMASI YOLUNA GİDİLMELİ, ÜRETİCİ RAHATLATILMALIDIR
Bunun için ülkemizde verimli verimsiz her yere yapılan elma dikiminin önüne geçilmelidir. Uluslararası pazarda rekabet edebilmemiz için kaliteli ve belli bir standartta elma üretmek gerekir. Bunun için uygun havzaların dışında elma dikiminin önünü geçmek ve sınırlandırmak icap eder. Bunun yanında ülkemizden bizimle ileride rekabet edecek ülkelere elma fidanı ihracatı yapmaktayız ki bunun da önüne geçilmeli ya da kontrollü yapılmalıdır. Girdi maliyetleri çok yüksek olduğundan, depolama, mazot, gübre, sulama ve elektrik gibi hususlarda KDV alınmaması yoluna gidilmeli, üretici rahatlatılmalıdır.
Uluslararası rakiplerimiz gibi elma ihracatında yapılan desteklerin tekrar gözden geçirilerek nakliye, ulaşım maliyetinin karşılanması yoluna gidilmeli, Taşıma maliyeti rekabet ettiğimiz ülkelerde olduğu gibi sübvanse edilmelidir.
DOLU AFETİ ÜRETİCİMİZİ BÜSBÜTÜN MAĞDUR ETMİŞTİR
Geçtiğimiz aylarda yaşanan don afetinin yaraları daha sarılmadan, bu kez geçtiğimiz günlerde Eğirdir Kırıntı, Yuvalı, Sipahiler ve Yukarı Gökdere köylerinde ve ülkenin muhtelif bölgelerinde yaşanan dolu afeti üreticimizi büsbütün mağdur etmiştir. Tarsim çiftçilere hizmetten çok ticari bir şirket gibi davranmakta, adeta arpalık olarak kullanılmaktadır. Tarsim’in başta, belli alanlarda sigorta yapmaması ve yüksek teminat bedeli uygulaması gibi sorunları behemehal çözüme kavuşturulmalıdır.
FINDIKTA OLDUĞU GİBİ TANIRIM GRUBU OLUŞTURULMALI
Elmacılığın ve meyveciliğin sorunlarını altyapı, üretim, finansman ve pazarlama gibi alanlarda sektör bir bütün olarak ele alınmalı, teşvik ve tedbirler sistematik bir mantıkla hayata geçirilmelidir. Fındık Tanıtım Grubu gibi, Elma Tanıtım Grubu ve diğer meyvelere yönelik tanıtım grupları oluşturulmalı ve özel sektör tarafından iletişim stratejileri belirlenmelidir.
AR-GE ÇALIŞMALARINA KATKI SAĞLAMASI TEMİN EDİLMELİDİR
Mevcut pazarlarımız arasında yer alan ülkelerin uyguladığı yüksek gümrük tarifelerinin kaldırılmasına yönelik girişimler başlatılmalıdır. Pazar odaklı eğitim ve yayın çalışmalarına ağırlık verilmelidir. İç ve dış pazar talepleri dikkate alınarak, yeni çeşitlerin geliştirilmesi için kamu ve özel sektörün Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlaması temin edilmelidir. Elmacılık ve meyveciliğin sorunlarının çözümü için getirdiğimiz önerilerin Hükumet tarafından dikkate alınmasını diliyor, hepinizi saygılarımla selamlıyorum.”
 

Anahtar Kelimeler:
Salı 22.2 ° / 11 °
Çarşamba 21.7 ° / 11.4 °
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °