Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Beklentimiz daha yüksekti ama yüzde 56 bizi memnun etti

Beklentimiz daha yüksekti ama yüzde 56 bizi memnun etti

SİYASET 18.04.2017 05:25:00 0
Beklentimiz daha yüksekti ama yüzde 56 bizi memnun etti
Isparta’da referandum sonucunun beklentilerinin birkaç puan daha üstte olmasına rağmen yüzde 56 evet oyunun kendilerini memnun ettiğini belirten AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, “Isparta olarak stratejimizi vatandaşımızın anlayacağı şekilde, 18 maddelik anayasa değişikliği içeriğinde ne var diye yoğunlaştık. Isparta’da 18 maddelik değişikliğe ilişkin bilinç yüksek olduğu için üretilen yalan kampanyasına karşı önemli bir savunma mekanizması oluştu” dedi.
AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, referandum sonucunu değerlendirdi. Referandum kampanyası stratejilerini tamamen anayasa değişikliği paketinin içeriğini anlatmaya yönelik kurguladıklarının altını çizen Zabun, yalan kampanyasına karşı bilincin yüksek olmasının önemli bir savunma mekanizması oluşturduğunu söyledi. Zabun, seçim sonuçlarında AK Parti ile MHP seçmeninin ciddi katkısı olduğunu dile getirdi.
SONUCU SON DERECE ÖNEMLİ VE BU ÜLKENİN HAYRINA YORUMLUYORUM
Referandumda Türkiye’nin büyük bir demokrasi örneği ortaya koyduğunu belirten Zabun, “Demokratik şekilde, hiç kimsenin burnu kanamadan, herkes kendi düşüncelerini tüm meydanlarda rahat bir şekilde anlatmak suretiyle bir demokrasi sınavını başarıyla tamamladı. Bu demokrasi sınavının başarıyla tamamlanmış olması önemli. Ayrıca tüm bu süreç içerisinde yapılan temelsiz ve asılsız iddialar karşısında AK Parti ve MHP olarak anlamsız eleştirilere cevap vermekle, 18 maddenin içeriğini anlatmak için bir çaba ortaya koyduk. Bu çaba sonucunda Türkiye’de böyle bir sonuç geldi. Ülkemiz açısından sonucu son derece önemli ve bu ülkenin hayrına yorumluyorum. 1982 anayasasının çok önemli antidemokratik uygulamasından daha bu ülke kurtulmuş oldu. Aslında değişen şey 1982 anayasası cunta zihniyetinin o çarpık yönetim modelidir. 1982 anayasası ve onların ortaya koydukları çarpık yönetim modelini doğru anlayabilmek için bence şuna bakmak lazım; 1982 anayasasını yazan zihniyet bir sağdan, bir soldan denge olsun diye astık diye vicdanını ve insanlığını kaybetmiş bir zihniyettir. Bu anlayışında 1982 anayasası üzerinden bu yönetim modeline sirayet ettirmiş ve yönetim modelini buna göre kurgulamıştık. Biz kampanya süreci içerisinde ısrarla şunu vurguladık; Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcut anayasasının parlamenter sisteme göre kurgulanmış bir anayasa olmadığı, sadece vesayet sistemi olarak tanımlayabileceğimiz çarpık sistem olduğunu vurguladık. İşin özüne baktığımızda bugün tüm siyaset bilimcilerin,  hukukçuların, ulusal ve uluslararası düzeyde en demokratik model olarak kabul ettiği üst başlık olarak başkanlık sistemi diyebileceğimiz sisteme Türkiye evet demiştir” dedi.
BİR KISIM HAYIR DİYEN SEÇMEN BUNU GÖRECEK VE İYİ Kİ EVET ÇIKMIŞ DİYECEK
Seçim sistemlerine göre demokrasinin vatandaş idaresine göre şekillendiğini ifade eden Zabun, “Başka uzantıları ve etki alanları da var. Temel hak ve özgürlükler, bireysel hak ve özgürlükler ile inanç boyutları var. Bunlar ayrı. Demokrasinin seçim modeli üzerindeki en büyük kriteri yapılacak oylamada yüzde 50’yi geçme modeline bağlıdır. Ortaya çıkan sonuçta vatandaşımız yüzde 50 evet dediği için bu işin tartışmasız şekilde kabul edildiğini hepimizin görmesi lazım. Yüzde 48 hayır dedi ama bu yüzde 48’in içerisinde vatandaşımızın 18 maddenin içeriği ne getiriyor, ne götürüyor diye buna vakıf olmaktan ziyade birileri tarafından üretilen yalan kampanyasından kaynaklanan kaygılar sebebiyle hayır dediği kanaatindeyim. Ayrıca yeni sistemin ne getireceğine ilişkin kaygılar sebebiyle de hayır denildiğini düşünülüyorum. Ama bu kararla oluşan yeni model işlevlik kazandıkça yüzde 48’in içerisindeki bir çok seçmen kaygılarının gereksiz olduğunu görecektir. Yeni sistemin daha demokratik ve bu ülkede birlik ve beraberliği pekiştirecek, daha kuşatıcı bir siyasetin önünü açan bir süreç olduğunu da hep birlikte göreceğiz. Bir kısım hayır diyen seçmen bunu görecek ve iyi ki evet çıkmış diyecek” diye konuştu.
YALAN KAMPANYASINA KARŞI ÖNEMLİ BİR SAVUNMA MEKANİZMASI OLUŞTU
Isparta’da beklentilerinin belki birkaç puan daha üstte olmasına rağmen yüzde 56’nın üzerinde evetle sonuçlanmış olmasının kendilerini memnun ettiğini kaydeden Zabun,: “Isparta olarak stratejimizi vatandaşımızın anlayacağı şekilde, 18 maddelik anayasa değişikliği içeriğinde ne var diye yoğunlaştık. Bunun bir hizmet seçimi ya da iktidar seçimi olmadığını, bunun anayasa değişikliği, yönetim modeli değişikliği seçimi olduğunu anlatarak bir çalışma geliştirdik. Isparta’da 18 maddelik değişikliğe ilişkin bilinç yüksek olduğu için üretilen yalan kampanyasına karşı önemli bir savunma mekanizması oluştu” şeklinde konuştu.
MHP VE AK PARTİ SEÇMENİNİN KATKISI SON DERECE ÖNEMLİ OLMUŞTUR
Öte yandan Türkiye genelinde yüzde 51,5 evet çıkmasının ardından MHP’den oy gelmediği yönündeki yorumlara değinen İl Başkanı Zabun, şunları söyledi:  “Özellikle yüzde 51,5 oy çıktıktan sonra bir kesim çevreler tarafından yeni bir polemik konusu üretmek adına böyle bir yaygaranın çıkarıldığını düşünüyorum. Ama bu bizim bakış açımızı yansıtmıyor. Evet ülke demokratikleşme noktasında çok önemli adım atmıştır. Ama bu adımın ilk basamağı meclis müzakere sonucudur. Eğer meclisten bu iş 330’un üzerinde geçmemiş olsaydı bugün bu emanet millete taşınmış olmayacaktır. Bugün bu işin meclis boyutunda başarıyla sonuçlandırılmış olması başta MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli’nin ortaya koyduğu duruş ve MHP ile AK Parti’ye mensup milletvekillerinin ortaya koyduğu duruş bu emanetin millete tevdi edilmesinin yolunu açmıştır. Bunun farkındayız. Bu sürecin önünü açan ve başından beri bunu işleyen sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajları, duruşu önemli olmuştur. Sayın Başbakanımızın bu işin arkasında durması son derece önemli olmuştur. Sayın Devlet Bahçeli’nin bu işin kapısını aralaması bu işin başarıyla sonuçlanması son derece etkili olmuştur. Şuradan oy geldi ya da gelmedi yorumları anlamlı bulmuyorum. Isparta’da yüzde 53 dolayında 1 Kasım’da bir oyumuz vardı. 1 Kasım’daki oy potansiyelimiz içerisinde özellikle ekonomik ve istikrar kaygısıyla bize oy veren birinci tercihi farklı parti olmasına rağmen, ikinci tercihini istikrardan yana kullanan bir seçmen kitlesi vardı. Hem o seçmen kitlesinin içerisinde MHP’den gelen bir potansiyelin olmasını görmemiz lazım. 1 Kasım seçimleri üzerinden değerlendirecek olursa yüzde 53’ün üzerinden yüzde 56’ya taşıyan bir kesimin olduğunu görmemiz lazım. Belki bizim kendi seçmenimiz içerisinde de üretilen yalan kampanyasından tedirgin olan seçmenlerimiz de  olmuş olabilir. Isparta’da yüzde 56’yı yorumlarken mutlaka bu iki bütünlüğünü birlikte değerlendirmek gerekir. MHP ve AK Parti seçmeninin katkısı son derece önemli olmuştur.”

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °