Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Vatandaşlar da Önlem İstiyor

Vatandaşlar da Önlem İstiyor

SAĞLIK 19.01.2022 20:59:00 0
Vatandaşlar da 
Önlem İstiyor
Isparta’da görülmeye başlanan Omicron varyantı ile birlikte vaka sayıları hızlı bir artış trendine girdi. Yetkililer sürekli uyarıda bulunurken, Kocaelililer de önlemlere uyulmasını ve aşıların tam yapılmasını istiyor.
 
OMİCRON FAKTÖRÜ
Koronavirüs ile mücadelede yaklaşık 2 yıl geride kalırken, ne yazık ki salgının en kötü günlerini yaşıyoruz. Aralık ayında 17 bine kadar gerileyen Türkiye geneli vaka sayısı, sadece bir ayda 4 katına çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka tablosuna göre, 18 Ocak Çarşamba günü itibariyle 77 bin 612 kişinin daha testi pozitif çıktı. Omicron varyantının ortaya çıkması, bu tablonun en önemli nedeni. Çünkü, diğer varyantlara göre çok hızlı yayılıyor.
KURALLAR UNUTULDU
Omicron’un daha çok soğuk algınlığı benzeri semptomlar göstermesi, yayılım hızını artıran etkenlerin başında geliyor. Diğer etken ise kurallara uyulmaması. Yetkililer sürekli olarak uyarılarda bulunurken, Ispartalılar da benzer şekilde düşünüyor. Özellikle olası bir kapanma tehlikesine dikkat çeken Ispartalılar; “Lütfen maske ve sosyal mesafe kurallarına uyalım” diyor. Vatandaşlar, aşıların da tam olarak yapılması gerektiğini vurguluyor.
KAPALI ORTAMLARA GİRMEMEK GEREKİR
Bu vaka sayıları beni korkutuyor. Bunu, üç aşısını olmuş bir olarak söylüyorum. Vaka sayılarında hala yükseliş var ki, hava şartları olarak kış aylarının şartlarını yaşıyoruz. Kış aylarında olmamız nedeniyle insanlar kapalı ortamlara giriyorlar AVM’ler, kafeler ve kıraathaneler başlıca alanlar. Pazara gidiyoruz, gitmezsek olmuyor ki kendimizi kolluyor ve maskemizi takıyoruz ama bir yere kadar. Bu dönemde kapanma kararı bekliyorum. Okullar açık kalır mı? Belli değil.
ŞAKAYA ALMANIN BİR ANLAMI YOK
Vaka sayılarından çekiniyoruz. Toplu ulaşımda problem var, Isparta’da konuyla ilgili tüm yetkililerin önlem alması gerekiyor. Alınmayan önlemler vaka sayısını arttırabiliyor. Toplu ulaşımda vatandaş maske takıyor ama dolmuşlar tıka basa doluyor. Araçlarda havalandırma problemi var ve hijyenik değil. Vatandaşa çağrım, bunu şakaya almanın bir anlamı yok. Bu oldukça ciddi bir durum. Vatandaş düzenli olarak aşısını yaptırmalı, tedbirlere uymalı ve hijyenik olmalı.
HERKES OLACAK VE DE GEÇECEK
Bu durum artık grip gibi olmaya başladı. Önceden nasıl ki İspanyol gribi vardı, önce çoğaldı sonra azaldı, bu da onun gibi. Bunda da vaka sayısı artıyor ama ölüm sayısı azalıyor. Grip gibi herkes olacak ve geçecek. Kurallara uyan da var uymayan da var. İnsanlar genelde sürü psikolojisine girdi. Başka bir şey yok. Kısıtlama ve kapanma olursa kurallara uyulacak. Yapılacak bir şey yok. İnsanlara çağrım, aşılarını olsunlar. Ben koronavirüse yakalanmış biriyim.
NEYSE Kİ AŞI GİBİ BİR SİLAHIMIZ VAR
Vaka sayıları beni korkutmuyor çünkü bugün elimizde geçtiğimiz günlerde olamayan bir silah var, o da aşı. Aşının olmadığı dönemde biz 3.5 ay evlerde kapalı kaldık. Bugün sağlık için yeniden kapanma gerekiyorsa kapanılmalı. Buna büyüklerimiz karar verecek. Önemli olan vatandaşın geleceği. Ben kapanma durumunda mağdur olmam. Vatandaşın mağdur olacağını düşünmüyorum. Sağlıktan öte bir şey var mı? Vatandaşın yüzde 50’si kurallara uymuyor.”

Anahtar Kelimeler: istiyor daönlem vatandaşlar
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °
Pazartesi 23.2 ° / 10.5 °