Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

SDÜ Hastanesi'nde bir ilk daha!

Dünyada ve ülkemizde belli merkezlerde ve deneyimli göğüs cerrahları tarafından yapılabilen soluk borusu ameliyatı Isparta’da ilk kez SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Doç.Dr. İsa Döngel tarafından yapıldı.

SAĞLIK 12.05.2016 12:23:00 0
SDÜ Hastanesi
Dünyada ve ülkemizde donanımlı, belli merkezlerde ve deneyimli göğüs cerrahları tarafından yapılabilen trakea (soluk borusu) cerrahisi, Isparta’da ilk defa sorunsuz bir şekilde Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde gerçekleştirildi. SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsa Döngel, bu ve benzeri Göğüs Cerrahisine ait vakaların hastanemiz bünyesinde yapılabiliyor olmasının hastane  adına olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.
Döngel konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hastanemiz yoğun bakım ünitesinde trakeostomi açılarak (cerrahi yollarla soluk borusuna giden bir delik açılması işlemi) takip edilip, üç ay önce taburcu olan 27 yaşında genç hasta, son bir aydır giderek artan nefes darlığı, hırıltılı solunum, soluk alıp vermede zorluk ve öksürük şikâyetleri ile kliniğimize geldi. Hastanın klinik ve radyolojik olarak trakeasının (soluk borusu) %90’a yakın daralmış ve trakeada yaklaşık 0.4 mm’lik bir açıklık olduğunun tespit edilmesi üzerine acil trakeal dilatasyon ve operasyon kararı verildi. Hastaya Süleyman Demirel Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsa Döngel tarafından yaklaşık üç (3) cm’lik stenotik ve yapısı bozulmuş trakeal seğment çıkarıldı, distal ve proksimal trakea uçları uç-uca anostomoz yapıldı.
Sonuç olarak; daralmış soluk borusunda cerrahi olarak rezeksiyonu ve uç-uca anastomozu, dikkatli seçilmiş hastalarda uygulanabilen en iyi tedavi yöntemidir. Hastanın takip ve tedavisinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °