Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

SDÜ Hastanesi’ni Bilgiç rahatlattı

TBMM Plan – Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in girişimleri ile SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi, SGK tarafından Global bütçeye dahil edildi. Böylece, hastane ekonomik açıdan rahatlayacak

SAĞLIK 5.04.2016 13:35:00 0
SDÜ Hastanesi’ni Bilgiç rahatlattı
Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Türkiye’deki sayılı Tıp Fakültesi Hastaneleri arasına girerek Sosyal Güvenlik Kurumu ile Global Bütçe’ye imza attı. Üniversite hastanelerinin mali yönetimini oluşturan döner sermaye işletmeleri, tedavi ödeneklerinin bir süreden beri artmaması ve sağlık personelinin bir bölümünün ücretlerinin döner sermayeden ödenmesinden dolayı borç yönetiminde zorlanmaya başlamışlardı. SDÜ hastanesinde 2014 yılında Maliye Bakanlığı yetkililerinin denetiminde ortaya çıkarılan yaklaşık 12 milyon TL’lik vurgun döner sermaye işletmesini daha da çetrefilli bir mali duruma sürüklemişti.
PLAN BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANI BİLGİÇ DURUMA EL KOYDU
Sosyal Güvenlik Kurumları temelde üniversite hastaneleri iki biçimde finansman sağlamakta: Birincisi kesilen fatura üzerinden yapılan ödemeler, ikincisi ile global bütçe adı verilen götürü bir bedel üzerinden yapılan peşin ödeme. Global Bütçe; bir yıllık süre içinde sağlık kurumunun tedavi hizmetleri ile ilgili toplam maliyetinin tahmin edilerek sağlık kurumlarına aylık peşin olarak kaynak aktarımını sağlayan bir ödeme modeli.  Global bütçe finansman modeline geçilmesiyle öncelikle mali kaynakların verimli kullanabilmesi için planlama yapılmasına imkân sağlamakta, gereksiz harcamaları engellenmekte ve maliyet kontrolü sağlanmaktadır. SDÜ hastanesi bundan sonra nakit akışlarını belirli bir takvime bağlayabilecek, SGK’ya gönderilen faturalardaki kesinti oranı düşecek ve alacaklılar daha kısa sürede tahsilat yapabilecekler. SGK ile anlaşmanın imzalanmasında sürecin her aşamasını bizzat takip eden Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç SDÜ hastanesinin bölgeye daha iyi hizmet vermesi için rahat nefes almasını sağlamış oldu. 
ARTIK YEŞİL KARTLILAR DA SEVKSİZ OLARAK SDÜ HASTANESİNDE TEDAVİ GÖREBİLECEK
Bu kapsamda tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanan kişiler ile Yeşil Kart sahibi vatandaşlara sunulan sağlık hizmetlerinin tedavi bedelleri için SGK ile SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi arasında 01.04.2016-31.12.2016 tarihleri arasında geçerli geçerli olmak üzere 9 aylık “Global Bütçe” protokolü imzalandı. SGK genelde bu anlaşmaları Ocak-Şubat aylarında imzalarken Bilgiç farkı ile SDÜ yönetimi ile Nisan ayında masaya oturdu.
BİLGİÇ FARKI: 2016 YILINDA SGK GELİRLERİNDE % 15 ARTIŞ
SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesinin geliri 2015 yılında, 2014 yılına göre yaklaşık % 7’lık bir artış göstermiştir.Hastanenin 2015 yılı SGK döner sermaye geliri 88 milyon TL olup, global bütçeye geçilmesiyle sebebiyle 2016 yılında bu rakam 101 milyon TL olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir. SGK ile yapılan anlaşmalarda diğer üniversite hastanelerine SGK ortalama %8 artış teklif ederken, SDÜ hastanesine %15’lik gelir artışı teklifi ile fark atmaktadır.
VADESİ GEÇMİŞ FİRMA BORÇLARI ÖDENECEK
​Üniversite hastanemizin ilaç ve tıbbi malzeme firmalarına yaklaşık 21 Milyon TL vadesi geçmiş borcu bulunmaktadır. Bu borç tutarının haziran ayı sonuna kadar büyük oranda ödenmesi ve önümüzdeki dönemde tedarikçilere daha kısa vadelerle ödeme yapılması hedeflenmektedir. Bu durum ilaç ve tıbbi malzeme alım ihalelerine daha fazla tedarikçinin başvurmasını ve satınalma maliyetlerinin düşürülmesini sağlayacaktır. 
ÜÇ AYLIK DÖNEMDE ARAŞTIRMA PROJELERİNE 2.7 MİLYON FİNANSMAN
Süleyman Demirel Üniversitesi araştırma projelerinin başlıca finansman kaynağı döner sermaye işletmelerinden kesilen yüzde beşlik paydır. Döner sermaye işletmesi gelirlerinden 2016 yılında araştırma projelerine yaklaşık 6 milyon TL pay aktarılması planlanmaktadır. Global Bütçe protokolü ile bu kaynağın 2.7 milyon TL’lik kısmının Nisan, Mayıs ve Haziran 2016 döneminde aktarılması planlanmaktadır. 
 
 

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 19.9 ° / 7.1 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °