Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ramazan bitsin de kan bağışlarız diye düşünmeyin!

Ramazan ayı nedeniyle kan bağışında azalma olduğuna dikkat çeken Kızılay Kan Merkezi Müdürü Uğur Güzel, hastanelerin taleplerinde herhangi bir azalma olmadığına işaret etti.

SAĞLIK 17.06.2016 06:19:00 0
Ramazan bitsin de kan bağışlarız diye düşünmeyin!
Kızılay Kan Merkezi olarak Hastanelerin kan kullanım sayılarına bakarak kendilerine hedefler koyduklarını belirten Güzel “Ocak ayında bin 700 ünite, Şubat ayında 2 bin 100 ünite, Mart ayında 2 bin 400 ünite, Nisan ayında 2 bin 200 ünite, Mayıs ayında 2 bin 600 ünite kan ihtiyacımızı karşıladık. Haziran ayı planlanmış bir şekilde ramazan nedeni ile bin 500 üniteye düşüyor. Ortalama %40 civarında sayıyı biz indiriyoruz. Bunun nedeni de bağış sayılarımızın ciddi bir şekilde düşmesidir. Kişiler ibadetlerini yaparken bu işlerden zarar göreceklerini düşünüyor ve kan bağışından imtina ediyor” ifadelerini kullandı.
STOKLARIMIZ ERİYOR
Hastanelerin kan ihtiyacı değişmezken, ramazan aylarında bağışçıların düşmesi ile sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Güzel “ Ramazan bitsin de daha sonra bağışlarız diye de düşünen çok oluyor. Ne yazık ki hastanelerin kan kullanım sayısında bir değişiklik olmuyor. Bu aradaki açığı hasta ve hasta yakınlarının bağışı ile çözmeye çalışıyoruz. Beklenmeyen durumlar için yapılan stoklar ne yazık ki bu ayda tükeniyor. Geçtiğimiz yıllarda da bu konu başımıza geldiği için bir eylem planı oluşturduk. 2006’dan bu yana ‘Türkiye için Kan Bağış vakti’ diye sloganımız var. Bunlar ile ilgili mahyalar oluşturuyoruz. Çalışmalarımız hepsi tüm Türkiye’de iftardan sonra bağış yapılacak şeklinde ayarlandı. Bağışçılarımıza hatırlatma SMS’leri biraz daha artırıldı. Diyanet ile iş birliği içerisindeyiz. Isparta İl Müftülüğü’ne bilgi notu verildi. Hutbelerde cemaate ile paylaşılarak kan bağışının önemi vurgulanmaktadır. Valilikten bu konuda destek aldık. Bizler de Mimar Sinan ve Valilik çadırımızda 16:30 – 24:00 arası çalıştırıyoruz” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °