Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Organ Bağışı ile bir hayat daha kurtarıldı

Organ Bağışı ile bir hayat daha kurtarıldı

SAĞLIK 7.03.2019 08:07:00 0
Organ Bağışı ile bir hayat daha kurtarıldı
Karaciğerinde yaşadığı rahatsızlık nedeniyle SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesine başvuran siroz hastası Ebru İşeri,  SDÜ’lü hekimlerin gerçekleştirdiği başarılı karaciğer nakli ameliyatı ile sağlığına kavuştu.
Karında şişlik, uykuya eğilim ve beslenme sorunlarıyla yaklaşık bir yıl önce hastanemize gelen 2 çocuk annesi 44 yaşındaki Ebru İşeri, isimli hastaya karaciğer sirozu ve kanseri teşhisi konularak hastanemizde tedavi altına alındı.
Organ bağışı yapılan kadavradan alınan karaciğer ile hastanın sağlığına kavuştuğunu, siroz hastalarında karaciğer naklinin radikal tedavi yöntemi olduğunu belirten SDÜ Hastanesi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şenol, “Hastamızda, karaciğer sirozu saptandı. Bu, karaciğerde en sık rastlanan kronik yetmezlik durumudur. Hastalarda karaciğer nakli en önemli tedavi seçeneğidir. Bu nedenle sirozlu hastaların yakın takipte olması gerekir. Hastamız şanslıydı, uygun karaciğer merkezimizde kısa sürede bulundu. Fakat birçok hastamız kadavradan bağış bulunamadığı için zaman kaybına uğruyor ve maalesef hayatını kaybediyor. Organ bağışı sayesinde bir hayat daha kurtuldu.” dedi.
Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Sabuncuoğlu,  ‘Hastamızın çok kısa bir zamanı kalmıştı, başarılı bir operasyon gerçekleştirdik. Karaciğeri 1250 km uzaktan kadavra donörden geldi. Hayati riski bulunan karaciğer sirozlu hastamıza 6 saatlik karaciğer nakli ile toplam 20 saat süren operasyon gerçekleştirildi. Hastamız şu an göründüğü gibi çok iyi, bundan sonrada sürekli olarak takibimizde olacak’ diye konuştu
Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Alkaya Solmaz, karaciğer nakillerinin uzun süren operasyonlar olduğuna ve çok risk taşıdığına dikkati çekti. Solmaz, "Ameliyat esnasında ve sonrasındaki 24-48 saatlik yoğun bakım dönemi oldukça risklidir. Hasta ameliyattan çıktıktan sonra post-pop dediğimiz bir tedaviye tabi tutuluyor ve bir yandan gastroentroloji uzmanlarımız diğer yandan genel cerrahlarımız tarafından sürekli kontrol altında tutuluyor" diye konuştu.
Karaciğer nakli yapılan Ebru İşeri, "Çok şükür iyiyim. İyi ki buraya gelmişim hayatımı kurtardılar. Artık ikinci hayatımı güzel, üzüntüsüz geçirmek istiyorum. Bir insanın yapabileceği en büyük iyilik organ bağışlamaktır. Organ nakli geçirmiş bir hasta olarak, onu çok bekledim, çok umut ettim. Umutsuzluğa kapıldığım zamanlar da oldu ama tüm insanlarımıza sesimi duyurmak istiyorum; lütfen elinizden gelebiliyorsa, yapabileceğiniz en büyük iyilik bir hayat kurtarmak. Herkesi de bu duyarlı çağrıma davet ediyorum. Burada gerek doktorlarımız gerekse sağlık ekibi benimle çok iyi ilgilendi ve gördüğünüz gibi şu an karşınızda gayet iyi durumdayım. Bağışta bulunan aileye ve SDÜ hekimleri ve tüm çalışanlarına çok teşekkür ederim." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: kurtarıldı daha hayat bağışı organ
Salı 22.7 ° / 9.1 °
Çarşamba 19.9 ° / 8.4 °
Perşembe 19.9 ° / 7.1 °