Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Operasyon İçin Geldiği SDÜ’de Kadavradan Hayat Buldu

Operasyon İçin Geldiği SDÜ’de Kadavradan Hayat Buldu

SAĞLIK 22.01.2018 11:17:00 0
Operasyon İçin Geldiği SDÜ’de Kadavradan Hayat Buldu
Karaciğerindeki tümör ameliyatı için Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine gelen Hüseyin Yıldız, kadavradan alınan organ ile hayat buldu. Karnındaki şişlik uykuya eğilim ve beslenme sorunları nedeniyle Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanemize başvuran 45 yaşındaki hasta, başarılı bir şekilde gerçekleştirilen karaciğer nakli ile sağlığına kavuştu.
Yaklaşık 3 ay önce rahatsızlanarak hastanemize başvuran Hüseyin Yıldız, “Karaciğer sirozunun ileri evrede olduğu ve bununla beraber karaciğerimde kanser olduğu anlatıldı. Aynı zamanda karaciğer nakli olmam gerektiği söylendi. Canlı nakil için aile fertleri teker teker araştırıldı, fakat uygun olan çıkmadı. Tümör ameliyat için hastaneye geldiğim gün kadavradan organ bağışı yapılmış ve o mucize gerçekleşmişti, karaciğer bana uygun görüldü. Bağışçı ve tüm ailesinden Allah razı olsun, ölümü bekleyen birine hayat vererek bir ocağı kurtardılar. Bağış sayesinde eşime, çocuklarıma kavuştum, çok mutluyum.” dedi.
Özellikle siroz hastalarında hepatosellüler kanser görülme riskinin çok yüksek olduğunu ifade eden  hastanemiz İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroentereloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altuğ Şenol, “Hastamızda bu kanser türünü tespit ettik. Karaciğerinde hepatosellüer kanseri saptandı. Bu, karaciğerde en sık rastlanan kötü huylu tümördür, dünyada 5’inci sıklıkla karşılaşılan kanser türüdür, kanserden ölüm nedenleri arasında 3. sıradadır. Bu kanserin en büyük risk faktörü sirozdur. Bu hastalarda karaciğer nakli en önemli tedavi seçeneğidir. Bu nedenle sirozlu hastaların yakın takipte olması gerekir. Hastamız şanslıydı, uygun karaciğer kısa sürede bulundu. Hem de tümör için operasyona geldiği gün. Fakat birçok hastamız kadavradan bağış bulunamadığı için zaman kaybına uğruyor ve maalesef hayatını kaybediyor. Hayati riski olan hastamız, Doç. Dr. Zafer Sabuncuoğlu ve ekibimiz sayesinde yapılan nakil ile sağlığına kavuştu. Organ bağışı sayesinde bir hayat daha kurtuldu.” diye konuştu.
Prof. Dr. Altuğ Şenol, Türkiye’de yeterince organ bağışı olmadığından pek çok kişinin hayatını kaybettiğinin altını çizdi.
Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Karaciğer Nakli Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Zafer Sabuncuoğlu ve ekibi tarafından gerçekleştirilen başarılı nakil işleminin ardından Hüseyin Yıldız kısa süre içerisinde sağlığına kavuştu. Ameliyat sonrasında bilgi aldığımız Doç.Dr.Sabuncuoğlu ‘Hastamızın çok kısa bir zamanı kalmıştı, başarılı bir operasyon gerçekleştirdik. Hem karaciğeri kendi hastanemizde çıkardık, hem de aynı anda diğer tarafta hayati riski bulunan kanserli bir hastamıza naklini gerçekleştirdik. Hastamız şu an göründüğü gibi çok iyi, bundan sonrada sürekli olarak takibimizde olacak’ dedi.
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °