Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Obzitede insanların yaşam tarzını değiştirecek merkez

Obzitede insanların yaşam tarzını değiştirecek merkez

SAĞLIK 5.11.2018 07:23:00 0
Obzitede insanların yaşam tarzını değiştirecek merkez
Isparta Şehir Hastanesinde Obezite Merkezi açıldı. Obez olan hastalara hizmet verecek merkezde dahiliye uzmanından, fizyoterapiste, psikologundan, diyetisyenine bir çok uzman hastaları bir bütün olarak değerlendirerek, yaşamlarını değiştirecek ve sağlıklı beslenme konusunda yeni bir anlayış kazanacak. Merkeze giden hastalar bir bütün olarak ele alınacak. Diyet listesi  vermenin yanında hastalara egzersiz ve spor programları hazırlanacak, grup terapileri ile motivasyon sağlanacak.
 
Obeziteden uzman konsültasyon hekimi, Dahiliye Uzmanı Dr. Zeynep Baykal, obezitenin dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek, merkezin aynı zamanda bir önleyici sağlık hizmeti vereceğini bildirdi. Baykal “Obeziteden uzman konsültasyon hekimi, Dahiliye Uzmanı Dr. Zeynep Baykal, “bugün bütün dünyada en önemli sorun obezite. Obezite şeker, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkları tetikliyor ve ölüm riski artıyor. Isparta’da açtığımız bu Obezite Merkezi ile dünyadaki bu en önemli sorun ile ilgili, bir farklılık yaratmaya çalışacağız. Burada hastalara bir bilinç değişikliği, hayata yaklaşımları, gelecekte zayıfladıklarında nasıl bir hayata gireceklerini bilinç değişikliği ile hastalarımıza kazandırmayı hedefliyoruz. Obezite Merkezimizde koordinatörümüz, psikologumuz, fizyoterapistimiz, diyetisyenimiz ve hemşiremiz bir ekip halinde çalışacak. Obeziteye multidisipliner bir yaklaşım olacak. Hastaların özellikle yeme alışkanlıkları, yaşamda yaptıkları yanlışların tespiti yönünde çalışmalar olacak. Hayatlarına bir egzersiz ve sporun girmesi yönünde fizyoterapistimiz ile çalışacaklar. Kapsamlı bir şekilde insanların yaşamlarını tekrar düzenlemeleri için ekip halinde çalışacağız” dedi.
ŞİŞMANLIK KADER DEĞİL
Hastaların bir bütün olarak ele alınacağını söyleyen Baykal “Burada hastalara sadece diyet listesi vererek zayıflatmak gibi bir yol izlenmeyecek. Hastalara psikologumuzla herhangi bir psikolojik sorunu var mı, yeme probleminin başka bir nedeni var mı?  Buna bakacağız. Fizyoterapistimizle kas, eklem yapısına doğru egzersiz programlanması yapacağız. Diyetisyenimizle yeme alışkanlığının yeniden düzenlenmesi için, yaşamda yaptığı yanlışlar ve doğru yeme adına neler yapması gerektiğini tespit edip bu noktaları değiştirerek hayatını bir düzene sokmasını sağlayacağız. Bu uzun süreçli bir şey tabi ki. Bu zamana kadar insanların alıştığı hayat tarzını değiştirmeye çalışacağız. Çok heyecanlı bir ekibimiz var. Gelen hastalarımızda aynı heyecana sahip olura başarılı sonuçlar elde edeceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
ÖNLEYİCİ SAĞLIK HİZMETİ
Dr. Zeynep Baykal açıklamasında “Kilolu olan her hasta buraya geliyor. Ama biz belli bir düzeyin üzerindeki obez tanımına giren hastaları merkezimize kabul ediyoruz. Diğer hastaları ise başka birimlere yönlendiriyoruz. Buraya ilk geldiğinde hastayı ayrıntılı bir teste tabi tutuyoruz. Ardından dahiliye, ortopedi, psikiyatri gibi bütün klinik hekimlerin kontrolünden geçirerek nasıl bir sağlık sorunu var, nasıl bir program uygulanmalı buna karar veriyoruz. Ardından hastaya eğitimleri ve egzersiz programlarını hazırlıyoruz. Obezite alanında yalpan bu çalışma şekli ülkemizin geleceği açısından da büyük önem taşıyor. bu şekilde gelecekte başka hastalıklara yakalanma riski olan hastalarla çalıştığımız için gelecekte ülkemize ekonomik  anlamda yük getirebilecek riskleri de ortadan kaldıracak bir merkez olacağını düşünüyoruz. Yani bir anlamda koruyucu sağlık hizmeti de vermiş olacağız” ifadelerini kullandı.
GRUP TERAPİSİ İLE MOTİVASYON ARTACAK
Obezite Merkezinde çalışan Psikolog Ertürk Er, obez hastaların grup terapilerine alınacağını söyleyerek “Obezite hastaları yıllar içinde dönem dönem çaba göstererek kilo kaybına  uğruyor. Fakat bu arada yaptıkları disiplinsiz davranışlar ve yanlışlar nedeniyle kaybettikleri kiloları yeniden alıyorlar. Burada bizim amacımız hasta için tamamen bir hayat değişikliği sağlamak. Bunu da grup dahilinde yapmayı planlıyoruz. 15’er kişilik gruplar oluşturarak hastanın kendisini gruba karşı sorumlu hissetmesini sağlayacağız. Yani hasta bir şekilde grubu bıraktığında kendini arkadaşlarına karşı sorumlu hissedecek ve bir şekilde grupta kalması için motivasyonu artacak. Bir yandan şöyle bir şeyde var; hastalar kilo verme dönemlerinde  kendilerini yalnız hissediyorlar ve yaptıkları davranışlar kendilerine anlamsız gelmeye başlıyor ve kilo verme çabasından vazgeçiyor. Grubun içinde olduğunda bu anlamsızlık durumunu da ortadan kaldırmış oluyoruz” dedi.     GÜLSES GAZETESİ

Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °