Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Konuşarak ameliyat oldu

Karotis arterinde (şahdamar) tıkanıklık tespit edilen hastaya SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde lokal anestezi yapıldı. 45 dakika süren operasyonda konuşarak damarları açılan hasta sağlığına kavuştu.

SAĞLIK 13.07.2016 08:13:00 0
Konuşarak ameliyat oldu
Ani konuşma bozukluğu ile SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne başvuran ve yapılan tetkikler sonucunda sol karotis arterinde tama yakın tıkanıklık tespit edilen 50 yaşındaki hastaya, Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinde lokal anestezi eşliğinde karotis arter ameliyatı yapıldı. 45 dakika süren operasyon sonrasında hastanın damarları açılarak sağlığına kavuştu.
Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Turhan Yavuz, konuyla ilgili olarak şunları söyledi, “Hastamız 50 yaşında ani konuşma bozukluğu ve durgunluk hali ile hastaneye başvuran bir hasta idi. Yapılan tetkikinde sol karotis arter tama yakın tıkalıydı. Acil olarak ameliyata aldık. Genel anestezi yerine bölgesel anestezi yapıldı hastayla konuşarak ameliyatı gerçekleştirdik. Böylece beyinde bir sıkıntı olursa hemen farketmek istedik. Damar içi kireçle ve pıhtıyla tıkalıydı.45 dakikalık bir operasyonla damarı açtık ve hastamız son derece iyi olarak yoğun bakıma alındı.”
Prof. Dr. Yavuz, “Karotis Arter Hastalığı (Şah Damar) orta ve ileri yaş kişilerde görülen bir hastalıktır. Baş dönmesi, ani görme bozukluğu, baş ağrısı, kulak çınlaması gibi şikayetlere neden olmakla birlikte bazen kol ve bacaklarda uyuşma, güçsüzlük görülebilir. İleri evrelerinde ise daralmaya bağlı olarak damar içinde pıhtı oluşup felç (stroke) gelişebilir. Bu nedenle tedavi edilmelidir. Muayene ile anlaşılabildiği gibi dopler ultrason veya anjiyografi ile tanı konulabilir. İlaç tedavisi balon-stent veya açık ameliyatla tedavi edilir. Genellikle ameliyatları genel anestezi ile yapılır” dedi. 

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °