Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kalp Hastaları Kök Hücre Tedavisi İle Şifa Buluyor

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, çalışan kalpte gerçekleştirdiği kök hücre tedavisi ile hastalarına umut veriyor.

SAĞLIK 8.12.2016 10:08:00 0
Kalp Hastaları Kök Hücre Tedavisi İle Şifa Buluyor
SDÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde artık kalp krizi ile kalbi hasar görmüş hastalara ameliyatla bypass yaparken aynı anda kök hücre nakli de yapılabiliyor. Koroner kalp hastalıkları günümüzde giderek yaygınlaşıyor; bu hastalara koroner pypass ameliyatları ve ilaçlarla destek olunmaya çalışılsa da bunun etkisi zaman zaman sınırlı olabiliyor bu nedenle de alternatif tedavi yöntemleri üzerinde çalışılıyor. Kalp krizi geçiren kişilerin kalp kasında oluşan hasarın, boyutuna göre ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade eden SDÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turhan Yavuz, kök hücre tedavisinin birçok dokuda olduğu gibi kalpte de olumlu etkileri olduğuna dikkat çekti. Yavuz, kalp krizi ile kalbi hasar görmüş hastalara ameliyatla bypass yapılırken aynı anda kök hücre naklinin de yapıldığını böylece ölen kalp kasının onarılabildiğini; herhangi bir ameliyat şansı olmayan, kalp yetmezliği olan hastalarda da kök hücre naklinin ümit verici bir tedavi yöntemi olabileceğini ifade etti.
 
Kök hücre naklinin SDÜ Hastanesinde de başarıyla uygulanmaya başlandığını müjdeleyen Yavuz, kalp krizine bağlı kalp yetmezliği olan hastaların da kendilerine başvurabileceklerini belirterek kalp krizi geçirmiş genç bir hastaya koroner bypass ameliyatıyla beraber kök hücre naklini de yaptıklarını ve hastanın durumunun iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °