Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hekimlere sekreter, hasta mahremiyeti için verilmiyor

Hekimlere sekreter hasta mahremiyeti için verilmiyor

SAĞLIK 31.03.2017 05:27:00 0
Hekimlere sekreter, hasta mahremiyeti için verilmiyor
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Hüseyin Yavuz, Sağlık Bakanlığı’nın Isparta Şehir Hastanesi’nde hasta mahremiyeti açısından doktorlara tıbbi sekreter vermediğini belirterek, veri girişlerini hekimlerin yapması nedeniyle polikliniklerde bir yavaşlık olduğunu ve bu nedenle vatandaşların acil servise yöneldiğini, burada da yoğunluk oluştuğunu dile getirdi.
Isparta’da 20 Mart’ta hizmete giren ve resmi açılışı 24 Mart Cuma günü Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapılan Şehir Hastanesi bu kez kapılarını basın mensuplarına açtı. Hastane hakkında bilgi veren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Hüseyin Yavuz, Isparta Şehir Hastanesi’yle ilgili bir takım iddiaları da yanıtladı. Hekimlere sekreter verilmemesi konusunun Sağlık Bakanlığı’nın hasta mahremiyeti için aldığı bir karar olduğunu vurgulayan Yavuz, sağlık çalışanlarından istifalar olduğu iddialarını yalanlarken, taşeron olarak çalışanlardan bir takım istifalar yaşandığını söyledi. Yavuz, Şehit Yunus Emre ek binasının da şuanda ayrı bir devlet hastanesi olarak hizmet veriyor.
YATAKLI SERVİSLERİMİZDE 379 HASTAMIZ YATIYOR
Isparta Şehir Hastanesi’nin 20 Mart Pazartesi günü hizmete girdiğini hatırlatan Uz. Dr. Hüseyin Yavuz, “10 günlük süre içerisinde 40 binin üzerinde hastayı hastanemizde muayene ettik, 40’ın üzerinde doğum gerçekleşti, 100’ün üzerinde ameliyatımız gerçekleşti. Yoğun bakımlarda 70’in üzerinde hastamız var. Dün aldığım sayıya göre yataklı servislerimizde 379 hastamız yatıyor. Ama bunlar yetersiz. Tam kapasiteye ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
BAKANLIK HASTA MAHREMİYETİNİ ÖNEMSİYOR
Acil servislerde bir takım yoğunluklar olduğunu ifade eden Yavuz, hekimlere sekreter verilmemesinin hasta mahremiyeti açısından olduğunu kaydeden Yavuz, şunları söyledi: “Acil servisimizde bir takım yoğunluklar var. Bunun biz de farkındayız. Şehir Hastanemizde veri girişlerini hekimlerimiz yapıyorlar. Bu durum hasta mahremiyeti açısından Sağlık Bakanlığı’nın önem verdiği bir konu. Bu anlamda bakanlığımızın talimatları gereğince hastalarımız hekimlerle baş başa. Yanlarında hasta mahremiyetini bozacak üçüncü bir kişi yok. Bu sürece alışma noktasında belki bir süre işleyişlerde yavaşlık söz konusu. Bundan kaynaklı acil servis hasta sayımızda artış var. Biz bu sorunu hekim ve yardımcı sağlık personel görevlendirmelerimizle aşmaya çalışıyoruz. Günlük yaklaşık 5 bine yakın hasta poliklinik sayımızla hizmet veriyoruz.
HEKİMLERİN VERİ GİRİŞİYLE İLGİLİ BİR YAVAŞLIK SÖZ KONUSU
Bir ev taşıdığınız zaman bile bir takım sıkıntılarınız olabiliyor. Bu anlamda bu sıkıntılar olmasın diye tüm personelimizle hastanemize geldik ve eğitimlerimiz verdik. Ama yepyeni bir binadayız. Hekimlerin veri girişiyle ilgili bir yavaşlık söz konusu. Buna alışında hızlanma olacaktır. Biraz sabır diyoruz. Yatan hastalarımızı ziyaret ettim. İstisnasız hepsi yapandan yaptırandan Allah razı olsun diyor. Otel konforunda üst düzey bir hizmet veriyoruz. Sadece poliklinik hizmetlerinde çalışanlarımızın sisteme alışma süreci var. Ona da alışınca bir çok hizmetimizin daha güzel olduğunu göreceğiz. Verdiğimiz tüm hizmetler hiçbir ekstra ücret alınmayan hizmetler.”
ACİL SERVİS İÇİN VALE HİZMETİ VAR
Öte yandan Isparta Şehir Hastanesi’nin bazı özelliklerini anlatan Yavuz, şunları söyledi: “Hastanemizde vale hizmeti var. Acil servise gelen hastalarımız rahatlıkla araçlarını oraya bırakıyorlar ve valeler park hizmetini yürütmektedir. Bu hizmetimiz ücretsizdir. Hastanemizdeki tüm hizmetlerimiz Devlet Hastanesi’ndeki hizmetler gibi ücretsizdir.
HASTANEDE 148 YÖNLENDİRME PERSONELİ VAR              
148 hasta yönlendirme personelimiz var. Yönlendirme personellerimiz hastaların bir yere ulaşma noktasında yaşadığı sıkıntılarda hizmet vermektedirler. 4 tane mini golf arabamız var. Bu araçlarla hastanemizde bir yerden başka bir yere ulaşma hizmeti verilmektedir.
14 DOĞUM ODASI, 14 TANE ANNE MİSAFİRHANESİ VAR
Hastanemizde 14 tane doğum odamız var. Doğum odalarımızın hepsi ayrı ayrıdır. Anne mahremiyetine önem veren ve saygı gösteren doğum odalarımız mevcuttur. Hastalarımız doğum salonlarında değil ayrı doğum odalarında ilgi alaka ve büyük mahremiyet içerisinde doğumlarını yapabilirler. Anne adaylarımız kendilerine kıymet ve değer verilen bir ortamda doğumlarını yapmak istiyorlarsa Şehir Hastanesi’ne bekliyorum. 14 tane de anne misafirhanemiz var. Bebeğimizin hastanede kalması gereken bir durum olduğunda anneyi burada misafir ediyoruz ve tüm yeme-içmeden ücret almadan ağırlıyoruz.


BİSİKLET YOLU VAR
Hastanemiz çevre dostu bir hastane. Atık sistemi, kendi elektriğini üretebilmesi ve diğer özellikleriyle çevre dostu bir hastane. Hastanemizin polikliniklerinin önünde mavi yollar bisiklet yolları. Bisikletle ilgili bir park alanımız var. Bu hastalarımız için belki anlamlı olmayabilir ama bu daha çok çalışanlarımıza yönelik bir hizmet.
DOKTOR GÜVENLİĞİ İÇİN PANİK BUTONU VAR
Doktor güvenliği için doktor masalarının altında panik butonu var. Eğer doktor panik butonuna basarsa güvenlik görevlilerimiz olaya müdahale ederler. Doktor yanında sekreter olmaması hasta mahremiyeti açısından çok önemli. Hastanın özel bir problemi vardır, bunu doktorla paylaşacaktır ama üçüncü bir kişinin bunu duymasını istemiyordur fakat eski sistemde bunu sekreterler duyuyorlardı. Şimdiki sistemde bu yok. Yeni sistemde veri girişiyle ilgili bir yavaşlık var. Bunu alışınca aşacağız.
YOĞUN BAKIM YATAĞI YOK DİYE BAŞKA ŞEHRE GİDEN HASTAMIZ OLMAYACAK
138 yoğun bakım yatağımız var. İlimizin ihtiyaçlarını çok rahat karşılayacak yoğun bakım yatağımız var. Ben inanıyorum ki bundan sonra ilimizde hiçbir hasta yoğun bakım yatağı bulunmadı diye başka bir ile sevk edilmeyecek. Bu ilimiz için çok büyük avantaj. 138 yoğun bakım yatağımız tek kişilik odalarda. Yoğun bakım odalarında hasta refakat koltukları var. Sağlık Bakanlığı burada hasta mahremiyetini öneme aldığı için tek kişilik odalarda hastalar misafir ediliyor.”
SAĞLIK PERSONELİNDEN İSTİFA YOK, TAŞERON FİRMADAN İSTİFALAR VAR
Diğer tarafından  Isparta Şehir Hastanesi’yle ilgili bir iddialara yanıt veren Yavuz, hastaneden istifa eden sağlık personeli olmadığını ancak taşeron olarak çalışanlardan istifalar yaşandığını söyledi. Yavuz, “İstifa eden hiçbir doktorumuz ve sağlık personelimiz yok. Taşeron olarak çalışanlardan bir takım istifalar var. Daha önceki hastanemizdeki iş düzeniyle buradaki iş düzeni farklı. Diğer hastanelerimizde özel güvenlikler 24 saat çalışıyordu, burada 8 saat çalışıyorlar. Bazı arkadaşlarımızda böyle bir ayrılma var. Ama sağlık çalışanlarından istifa yok” diye konuştu.
İLAVE BİRİMLERİMİZ İÇİN HEKİM İSTİYORUZ
Şehir Hastanesi’nde mevcut hizmetler için doktor sıkıntısı yaşanmadığı ancak bazı branşlar için bakanlıktan talepte bulunduklarını dile getiren Yavuz, “İlave birimlerimiz için hekim istiyoruz. Sağlık Bakanlığımızın öngörüsü de bu yönde. Bu anlamda hekim ihtiyacımız var. Bakanlığa bunu sunduk ve onlar da olumlu gördüler. Bir aylık süreçte zorunlu devlet hizmeti kuraları açıklanacak orada bu taleplerimiz karşılanacak. Yeni doğan uzmanımız sağlık bakanlığımızın talimatlarıyla buraya geldi ve hizmete başladı. Yeni doğan bebeklerimizle ilgili hiçbir sıkıntı yok. Fakat onkoloji uzmanı ve diğer branşlarda bir takım eksiklerimiz var. Son kurada bunun karşılanacağını bekliyoruz” dedi.
ŞEHİT YUNUS EMRE DEVLET HASTANESİ OLDU
Son olarak Isparta Devlet Hastanesi Şehit Yunus Emre ek binasının Isparta Şehir Hastanesi’ne taşınmadığını belirten Yavuz, “Yunus Emre ayrıca bir Devlet Hastanesi olarak devam edecek. İlimizde yaklaşık 7 bin er ve erbaş var. Bunların asker olabilir, olamaz raporları var. Askerlik muayeneleri var. Bunun için böyle bir hastane ilimiz için gerçekten ihtiyaç. Sağlık Bakanlığı 75 yataklı C sınıf hastane olması yönünde onay verdi. Şehit Yunus Emre Devlet Hastanesi olacak hizmet verecek” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °