Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

En çok erkeklerde görülüyor

En çok erkeklerde görülüyor

SAĞLIK 23.06.2019 06:47:00 0
En çok 
erkeklerde 
görülüyor
Tüm dünyada görülen bir hastalık olan ALS’nin, ünlü fzkç Stephen Hawkng ve ülkemizde ünlü futbolcu eski Galatasaraylı ve Fenerbahçeli Sedat’ın Hastalığı olarak tanındığını belirten uzmanlar, Amyotrofk Lateral Skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anıldığını, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybından ileri gelen bir hastalık olduğunu söylediler.
 
Hastalığın başlangıç belirtileri herkeste aynı olmadığını vurgulayan Uzmanlar; “Genellikle bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme, hastanın fark ettiği ilk belirti olur. Örneğin, kalem tutmak, düğme iliklemek, çanta taşımak zorlaşır; ya da hasta yürürken tökezler. Bazı hastalarda se hastalık, konuşma veya yutma güçlüğü şeklinde başlar. Hastanın kendisi ya da yakınları peltek, genizden konuşma fark eder. Kaslarda seyirme, ağrı ve kramplar bu belirtilere eşlik edebilir. Kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler olabilir” dediler.
ORTALAMA BAŞLANGIÇ YAŞI 55
Uzmanlar, ALS hastalığının dünyanın her yerinde ve her kesimden insanda ortaya çıkabildiğini vurgulayarak; “Erkeklerde biraz daha sıktır. Ortalama başlangıç yaşı 55’tr. Ancak, çok genç yaşta da, çok ileri yaşta da görülebilir. Her yüz bin kişiden yılda 2-6’sı ALS’ye yakalanır. Tüm ALS hastalarının yüzde 90’ı kalıtsal olmayan, yüzde 10’u alesel ALS hastasıdır. Bu nedenle hastalığın büyük çoğunlukla kalıtımla ilgisiz olduğu söylenebilir. Son zamanlarda ALS hastalığı ile ilgili olduğu tahmin edilen pek çok mutasyon bulunmuştur. ALS bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastaların yakınlarına ve onların tedavisiyle ilgilenen kişilere bulaşmaz” şeklinde konuştular. Teşhisin asıl olarak klinik belirti ve bulgulara dayanarak konduğunu dile getiren Uzmanlar, tanıya yardım eden yöntemin elektromyogram (EMG) olduğunu ifade ettiler. Hastalığın başlangıcından itibaren hayatta kalma süresinin genellikle 4-6 yıl olarak verilse de, 10 yıl ve üstünde yaşayan pek çok hasta olduğunu vurgulayan Uzmanlar; “İyi bir tıbbi ve sosyal destek le 20 yıldan fazla yaşayan ALS hastaları vardır. Bu farkın neden tam olarak bilinmemektedir” dediler. ALS’nn henüz kesin bir tedavisi olmadığını, Rluzol’ün hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı, hastanın ömrünü uzattığı, hastanın daha uzun süre ş görmesini sağladığının kanıtlandığını açıklayan Uzmanlar, yeni ilaç çalışmalarının yoğun olarak sürdüğünü belirterek hastanın mümkün olduğunca rahat ettirilmesi, normal yaşamını sürdürmesini sağlayacak tedbirler alınmasının çok önemli olduğunu söylediler.

Anahtar Kelimeler: çokerkeklerdegör?l?yor
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °