Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Çocuğunuzun dişleri tehlikede olabilir!

Çocuğunuzun dişleri tehlikede olabilir!

SAĞLIK 7.08.2017 07:00:00 0
Çocuğunuzun dişleri tehlikede olabilir!
Isparta Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Pedodonti Uzmanı Duygu Öztürk, yanlış besleme, bol çikolata ve yanlış zamanlarda karbonhidrat alımın çocuklarda diş çürüklerine neden olduğunu belirterek, “Gece ağızda biberonla uyuma alışkanlığını önlememiz gerekiyor. Besledikten sonra hemen uyutmamalıyız” dedi.
Isparta Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Pedodonti Uzmanı Duygu Öztürk ile çocuklardaki diş çürüklerini ve bu çürüklerin nasıl önlenmesi gerektiğini konuştuk. Çocuklarda diş çürüklerinin yetersiz beslenme, ağız hijyenine dikkat etmeme ve yanlış uygulamalar sonucunda oluştuğuna dikkat çeken Öztürk, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ NEDİR?
Duygu Öztürk: Bizim bilim dalımız Pedodonti. Doğumdan ergenlik çağının sonuna kadar geçen sürede ağız, diş sağlığıyla ilgili sorunları inceliyoruz. Buna çözüm getiren bir bilim dalıyız.
Amacımız çocuklarda süt dişleri sürmesinden başlayarak kalıcı dişlenmeye kadar geçen dönemde dişlerde oluşan çürüklerin tedavisi, dişlerde sürme bozukluklarının tespit edilmesi, takip edilmesi, önlenmesi, çürüklerden korunmalar. Yer tutucu yapıyoruz. Yer tutucu erken diş çekimleri sonucunda oradaki boş sahayı koruma amacıyla yaptığımız bir işlemdir. Buradaki amacımız ileride herhangi bir ortodontik sorunlarla karşılaşmaması için önlem alıyoruz.
HANGİ YAŞ GRUBUNDAKİ BİREYLERİ TEDAVİ EDİYORSUNUZ?
Duygu Öztürk: 0-15 yaş arasındaki çocukları tedavi ediyoruz. Çocukların doğumdan başlayarak dişsiz dönemi, süt dişlenmesinin başlaması ve tamamlanması,  karışık dişlenme döneminin başlaması ve daimi dişlenme döneminin tamamlanması şeklinde dönemlerimiz var.
ÇOCUKLARDA DİŞLER NE ZAMAN ÇIKIYOR?
Duygu Öztürk: Bu durum genellikle değişiyor. Ama doğumdan sonra çocuk ortalama 6 aylıkken ilk diş sürmeye başlıyor. 3 yaşındaki bir çocuğun ağzında toplamda 20 adet süt dişi bulunmaktadır. Amacımız süt dişlerini korumak.
ÇOCUKLARDA DİŞ ÇÜRÜĞÜ NEDEN OLUŞUYOR?
Duygu Öztürk: Yanlış beslenme, bol çikolata, yanlış zamanlarda kontrolsüz karbonhidrat alımı ve yetersiz ağız hijyeni. Bu dönemde bilgisiz aileler ne yazık ki çok fazla.
ERKEN YAŞTA NEDEN ÇÜRÜK OLUŞUYOR?
Duygu Öztürk: Yanlış beslenme, biberonla süt içirip uyuma durumunda, anne sütünün gece verilmesi, emzikleri pekmez, tahin ve bala batırıp çocuğun ağzına verilmesi sonucunda erken yaşta çürükler oluşabiliyor. Biz bu çürüklere erken çocukluk çağı çürükleri diyoruz. Genellikle hatalı beslenme ve oral hijyenin yetersizliği sonucunda meydana gelmektedir.
Anneler gece çocuğu uykudan uyandırıp emziriyor ya da süt veriyorlar. Böyle olunca dişler temizlenmediği için kliniğimize çürüklerle başvuruyorlar. Ön bölge, alt üst süt birinci molar dişlerde kavitasyon şeklinde görülmeye başlıyor. Bununda nedeni gece boyunca dişlerinin şeker ve karbonhidrata maruz kalmasıdır. Bazen anneler biberon vermiyoruz diyorlar ama anne sütü veriyorlar. Anne sütünün içinde şeker var. Bu da çocuklarda diş çürüğüne neden oluyor.
PEKİ ÇOCUKLARDA DİŞ TEMİZLİĞİNİ NASIL YAPACAĞIZ?
Duygu Öztürk: Gece ağızda biberonla uyuma alışkanlığını önlememiz gerekiyor. Besledikten sonra hemen uyutmamaya çalışıyoruz. Emzik uçlarına şeker ilavesi yapıyorlar. Bal ve pekmez de şeker içerdiği için diş çürüğü için çok da masum değil. Besledikten sonra dişlerini fırçalayamıyorsak en azından su içirerek uyutmamız gerekiyor. Ayrıca hijyenini sağlayacağız. Belirli bir yaşa kadar çocuğun bir ebeveyn yardımıyla dişlerini fırçalaması şart. Diş bakımını ilk diş çıktığından beri yapmamız gerekiyor. Nemli, temiz, gazlı bir bez yardımıyla dişlerin silinmesi gerekiyor. Hiçbir şey yapılmıyorsa yatmadan su içirilirse bir nevi çürükler önlenebilir. Diş düşüğü anneden çocuğa bulaşıyor. Anneler emziği önce kendi ağızlarına alarak çocuğa veriyorlar. Bunu yapmaları lazım. Çocuklar ilk doğdukları zaman ağızda çürük oluşumuna neden olan bakterilerden yoksun oluyorlar. Anneler mamayı kendi ağzına değirdiği, emziği ağzına alıp çocuğu vermesi ya da çocuğu ağzından öpmesi sonucu çürük çocuğa geçiyor.
DİŞ ÇÜRÜĞÜNÜ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
Duygu Öztürk: Çürüğü önlemek için koruyucu tedbirler alacağız. Çocuğun beslenmesini düzenleyeceğiz. Şekerli gıdalar yerine çocuğa meyve, havuç, elma vermeyi öneriyoruz. Aile yardımıyla fırçalama alışkanlığını mutlaka edineceğiz. Çocuğun kendine ait bir diş fırçası olacak. Bazen aileler ortak bir fırçayı 5 kişi kullanıyor. Bunu yapmamaları lazım. Çocuğun fırçasını anne ve babanın fırçasından ayrı bir yere koymaları gerekiyor. Çocuk belli bir yaşa kadar kendi el manipülasyonu yetersiz olduğu için anne ve baba gözetiminde düzenli olarak fırçalama alışkanlığını kazanması lazım. Düzenli olarak da diş hekimi kontrolüne getirmeleri gerekir. 3-6 ayda bir çocuk diş hekimine götürürlerse orada koruyucu bir takım önlemler alınacaktır.
SÜT DİŞLERİ NEDEN ÖNEMLİ?                              
Duygu Öztürk: Süt dişleri düşecek ama çocuk onu 9-11 yaşına kadar ağızda tutuyor. Süt dişleri beslenmede çok önemli. Çocuğun estetik açıdan çok önemli. Ayrıca konuşmaya yardımcı. Süt dişleri daimi dişleri çıkana kadar yer tutucu, çene gelişimine kadar rehber olarak görev yapıyor. Bazen aileler geliyor ve 5 yaşındaki çocuğun süt dişlerini çektirmek istiyorlar. Bu yanlıştır. Biz mümkün olduğunda dişleri çekmemeye çalışıyoruz.
SÜT DİŞLERİ NE ZAMAN DEĞİŞİYOR?
Duygu Öztürk: 6-7 yaşlarında süt dişleri dökülmeye başlıyor. İlk kez 6 yaşında en arkada 4 adet daimi dişimiz çıkıyor. Bunu süt dişleriyle karıştırıyorlar. Bunlar daimi dişler, yerine yenisi gelmiyor. O yüzden bakımına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Süt dişleri tedavi edilmezse erken çekime gidecek, enfeksiyon odağı oluşacak, alttan gelen daimi dişlerde olumsuz durumlara neden olacak. En önemlisi çocukta enfeksiyon bulanacağı için çocukta sistemik olarak bir takım etkiler görülebilir.

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °