Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bir ilke imza atacaklar!

Bir ilke imza atacaklar!

SAĞLIK 11.10.2016 05:34:00 0
Bir ilke imza atacaklar!
Isparta Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Murat Yüksel, SDÜ Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, Prof. Dr. M. Okan Özkaya ve Araştırma Görevlisi Bilal Çiğ, erken doğum ve düşük riski olan gebelerde progesteron hormonunun farklı yollarla kullanılması ve bunun etkileri üzerine akademik bir makale çalışması yapacaklar. ‘Preterm Doğum Riski Olan Gebelerde Vajinal Progesteron Tedavisinin Serum Anti-İnflammatuar, Nötrofil Kalsiyum Sinyali, Mitokondrial Oksidatif Stres Ve Klinik Olarak Değerler Üzerine Etkileri’ isimli makale çalışması Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin Araştırma Ödülleri kapsamında 10 bin TL ile desteklenmeye hak kazandı.
AMAÇ ERKEN DOĞUM RİSKİNİ AZALTMAK
Çalışmayla ilgili ön bilgi veren Kadın Doğum Uzmanı Dr. Murat Yüksel, erken doğum ve düşük riski olan gebelerde progesteron hormonunu kullandıklarını belirterek, “Bu zaten gebelerde salgılanan bir hormon. Bu çalışmada progesteron hormonun farklı yollarla verildiğinde etkinliği üzerine çalışacağız. Ağız yoluyla değil de vajinal yolla hastaya verildiğinde etkinliğinin daha fazla olacağını öngörüyoruz. Erken doğum riskini ne kadar azaltacağını görmek için çalışma yapacağız. Vajinal Progesteron ile ilgili çalışmalar var ama bu kanallarda, bu moleküler düzeyde çalışma dünyada ilk olacak. 10 erken doğum riski, 10’da kontrol çalışması olmak üzere 20 hasta üzerinde çalışacağız. Hastaları topladıktan sonra tedavilerini yapacağız. Bu ilaç tedavisinin hastalara zararı olmayacak. Zaten normalde kullanılan ilaç bunlar” dedi.
PRETERM DOĞUMUN BİR HAFTA GECİKTİRİLMESİ YAKLAŞIK 3 MİLYAR DOLAR KAZANÇ SAĞLIYOR
Erken doğum riski olan gebelerin genellikle 20. İle 37. Haftasındaki gebeler olduğunu ifade eden Dr. Yüksel,  şunları söyledi: “Preterm doğum sıklığı günümüzde %14’Iere kadar gittikçe artmaktadır. Preterm doğumların, %5’lik kısmı 20-28. Gebelik haftaları arası, %10’luk kısmı 28-32. Gebelik haftaları arası, %84’lük gibi büyük bir kısmı ise 32-36. Gebelik haftaları arasında görülmektedir. Preterm doğum yeni doğan mortalite ve morbiditesinin en önemli sebebi ve ayrıca uzun dönem nörolojik sekel sıklığında artışa neden olmaktadır. Bu sekeller yüksek masraflara neden olmaktadırlar. Preterm yeni doğan masrafı ABD’de yıllık 26 milyar dolar iken, preterm doğumun bir hafta geciktirilmesi yaklaşık 3 milyar dolar kazanç sağlamakta olduğu akılda tutulmalıdır.”

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °