Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

“Bahar Yorgunluğu’nu doğru beslenmeyle yenin”

“Bahar Yorgunluğu’nu doğru beslenmeyle yenin”

SAĞLIK 11.03.2017 11:46:00 0
“Bahar Yorgunluğu’nu doğru beslenmeyle yenin”
Chakra Fitness Clup’un Diyetisyeni Sevde Sinem Tandoğan, bahar aylarına yaklaştığımız bugünlerde bir takım uyarılarda bulundu. Doğru beslenmeyle ilgili bir takım tavsiyelerde bulunan Tandoğan, “Bahar yorgunluğu denilen bu belirtilerin sebebi kışın yavaşlayan metabolizmamızın bahara uyum sağlamaya çalışmasıdır” dedi.
 
 
Chakra Fitness Clup’un Diyetisyeni Sevde Sinem Tandoğan, bahar aylarının yaklaşmasıyla bir takım uyarılarda bulundu. Doğru beslenme için bir takım tavsiyelerde bulunan Tandoğan,  “Kış aylarını geride bırakıyoruz. Bahar yüzünü göstermeye başladı. Yaşanan mevsim değişikliği ve havaların ısınmasıyla vücudumuzda görülen fizyolojik değişikliklere karşı doğru beslenmek şart! Kış aylarında soğuk havalar, kısalan günler sebebiyle metabolizma hızında yavaşlama, hareketsizlik ve besin tüketiminde artış  görülür. Dolayısıyla istenmeyen kilolar da beraberinde gelir. Havaların ısınmasıyla birlikte canlanmaya başlasak da birçok kişide halsizlik, bitkinlik,yorgunluk, uyku isteği, mutsuzluk ve stres gibi değişiklikler görülür. Bahar yorgunluğu denilen bu belirtilerin sebebi kışın yavaşlayan metabolizmamızın bahara uyum sağlamaya çalışmasıdır.
                Havada elektrik yükünün artması,  oksijen kullanımının artması ve tam bu aylarda havada polen/alerjenlerin artması yorgunluk ve strese neden olan temel etkenlerdir. Oksijen kullanımının artmasıyla,  enerji ihtiyacı artmakta ve serotonin hormonunu salgılanmasında artış gözlenmektedir.Serotonin insana mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir hormondur. Tüm bu değişimlere uyum sağlayabilmek için yeterli ve dengeli beslenmeye, düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösterilmelidir” dedi.
“GÜNÜN EN ÖNEMLİ OLAN ÖĞÜNÜ KAHVALTIYI KESİNLİKLE İHMAL ETMEYİN”
Bu aylarda yapılması gerekenlerde de ilgi uyarılarda bulunan Tandoğan, tüketilmesi gereken besin ve meyvelerle ilgili şunları söyledi:
“-Yeterli ve dengeli beslenmeye öğün saatlerinizi düzenleyerek başlayın. Günde 3 ana 3 ara öğün yapmak metabolizma hızınızı düzenleyecek ve kan şekeri kontrolü sağlayarak açlık ataklarının önüne geçmenizi sağlayacaktır. Öğün aralarının 2-3 saati geçmemesine özen gösterin.
-Kendinizi zinde hissetmek için güne sağlam bir kahvaltı yaparak başlayın. Günün en önemli olan öğünü kahvaltıyı kesinlikle ihmal etmeyin.
-Öğünlerinizde tüm besin gruplarına da yer verin. Süt grubu, et grubu, tahıl grubu ve meyve- sebze gruplarının her birini yeterli ve dengeli miktarda içeren öğünler hazırlamaya özen gösterin.
-Doğru pişirme yöntemlerini tercih edin. Yağda, kızartma olarak hazırlanmış yemekler yerine ızgara, fırın, buğulama yöntemlerini kullanın.
-Karbonhidrattan zengin beslenmek vücutta uyku halinin artmasına neden olacağı için hamur işleri, şerbetli tatlılara beslenmenizde fazla yer vermemelisiniz. Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketmenizi,  haftada 2-3 gün kurubaklagillere yer vermenizi öneririm.
-Bahara girerken artan vitamin ve mineral, antioksidan ihtiyacını karşılamak için taze mevsim meyve ve sebzeleri tüketmeye özen gösterin.
İŞTE AY AY PROGRAM
-Mart meyveleri: ayva, elma, muz, portakal
- Mart sebzeleri: brokoli, ıspanak, havuç, kereviz, kıvırcık, lahana, turp
-Nisan meyveleri: çilek, yeşil erik, elma
-Nisan sebzeleri: brokoli, bakla, bezelye, havuç, ıspanak, marul, pazı, semizotu
-Mayıs meyveleri: Böğürtlen, dut, çilek, yeşil erik, elma
-Mayıs sebzeleri: bakla, bezelye, çarliston biber, enginar, havuç, ıspanak, kabak, taze fasulye
-Bu dönemde bir çok kişide D vitamini eksikliği görülür. D vitamini kaynağı olan güneşten bol bol faydalanmaya çalışın.
-Hava koşullarının değişmesiyle hastalıklara yakalanma riski de artar. Bağışıklık sisteminizi korumak ve güçlendirmek için özellikle C vitamini kaynaklarına beslenmenizde yer vermelisiniz. Önemli kaynakları turunçgiller, kuşburnu, kivi, yeşil biber, domates, çilek, böğürtlen, koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.
-Hava sıcaklıklarının artmasıyla sıvı ihtiyacımız da artar. Günde en az 2 litre su içilmelidir. Spor yapan bireylerde ise bu ihtiyaç daha da artmaktadır. Vücudu toksinlerden arındırmak için bol su içmek şart. Suyunuzu tarçın, limon dilimleri ve nane yapraklarıyla renklendirmeniz hem metabolizmanızı hızlandıracak hem de sizi canlı tutacaktır.
-Kış aylarındaki hareketsizlik ve su tüketiminin az olması, yağlı ve karbonhidrattan zengin beslenmek vücutta ödeme ve şişkinliğe sebep olmaktadır. Bu nedenle vücuttaki ödemin atılması için tuz tüketimi azaltılmalıdır.
-Kafeinli ve alkollü içecekler vücutta ödemi artıracağı için fazla tüketiminden kaçının. Kahve metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacağı için günde 2-3 fincan kahve tüketimi yeterlidir.  Bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Günde 2 fincan yeşilçay metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
-Sağlıklı beslenmeyi düzenli fiziksel aktivite ile desteklemek gerekir. Haftada en az 3 gün 45 dk yürüyüş yapmanızı öneririm. Spor yapmak metabolizmayı hızlandırmaya ve ödem atımına yardımcı olur. Özellikle yüzme bahar yorgunluğunu yenmek için birebirdir.
“HER MEVSİM FİT KALIN”
Kışın alınan fazla kilolardan yaza gelirken bir an önce kurtulmak istiyorsunuz. Hepimizin amacı yaza fit girmek. Bu dönemde yanlış uygulamalara yönelim de çok görülür. Bilinçsiz yapılan diyetler, beslenme uzmanı olmayan kişilerce paylaşılan öneriler, mucizeymiş gibi sunulan şok diyetler, zayıflama ilaçları/çayları gibi birçok yanlış uygulama görülür. En kısa sürede en fazla kiloyu nasıl veririm diye düşünmeyin. Bilinçsiz uygulamalarla hızlı kilo verebilirsiniz.Fakat bu kilolar su ve kas kayıplarından oluşmaktadır. Bu şekilde sağlığınızı riske atmayın. Fazla kilolarınızdan geri dönüşü olmayacak bir şekilde kurtulmak ve sağlığınızı korumak istiyorsanız mutlaka bir diyetisyenden yardım alın. Kısa süreli kilo kaybına yönelmeyin, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin. Her mevsim fit kalın!”
“CHAKRA FİTNES-SPA OLARAK YANINDAYIZ”
                Diyetisyen, sağlıklı yaşam için sporun önemine dikkat çekerek, “Siz de fazla kilolarınızdan kurtulmak ve yaza fit girmek istiyorsanız Ispartalıların hizmetine açılan Chakra Fitness & Spa'ya uğramalısınız  Uzman kadrosu ile beslenme diyet  ve fitness, yüzme, pilates, reformer, aerobik, step, zumba hizmetlerinden faydalanabilirsiniz” diyerek sözlerini tamamladı.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °