Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

B12 eksikliği en fazla Türkiye’de

B12 eksikliği en fazla Türkiye’de

SAĞLIK 30.09.2017 09:35:00 0
B12 eksikliği en fazla Türkiye’de
SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Hematolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Yılmaz Keskin, İhtiyaç altında tüketime bağlı olarak çocuklarda meydana gelen b12 eksikliği hastalığının en fazla Türkiye’de olduğunu ifade ederek, özellikle gelişimin hızlı olduğu ilk yaşlarda ve ergenlikte düzenli beslenmenin önemli olduğunu söyledi.
 
Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, halkla buluşma günleri kapsamında “Çocuklarda Kan Hastalıkları, Belirtileri, Korunma ve Tedavisi” konulu bir konferans düzenledi.
SDÜ Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta, Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Hematolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Yılmaz Keskin, çocuklarda görülen kan hastalıkları konusunda katılımcılara önemli bilgiler sundu.
Çocuklarda demir eksikliği anemisi ve B12 eksikliği hakkında bilgi veren Keskin, kan hastalıklarında yaş, cinsiyet ve bölgesel faktörlerin önem taşıdığını çocuklarda meydana gelen birçok hastalığın besinsel kaynaklı olduğunu vurguladı.
Hayvansal gıdalarda demir ve emilme oranlarının daha yüksek olduğunu söyleyen Keskin, emilimi engelleyen çay, kahve, süt, süt ürünleri, ıspanak, mısır, buğday gibi gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirterek c vitamini, et, balık, aminoasitlerin tüketiminin önemine dikkat çekti.
Çocukluk ve ergenlik döneminde kansızlığın daha kolay ortaya çıktığını belirten Keskin, bu aşamada anne sütünün koruyuculuğuna vurgu yaparak “anne sütü, en az 4- 6 ay verilmeli ve bunun sonrasındaki süreçte de verilmeye devam edilmeli. Anne sütünün 12. aydan önce kesilmesi halinde inek sütünden önce demirden zengin formül mamalar verilmeli.” dedi.
İhtiyaç altında tüketime bağlı olarak çocuklarda meydana gelen b12 eksikliği hastalığının en fazla Türkiye’de olduğunu ifade eden Keskin, özellikle gelişimin hızlı olduğu ilk yaşlarda ve ergenlikte düzenli beslenmenin önemli olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Ebru Yılmaz Keskin sözlerini, demir desteğinin uygulanması, kullanım şekli ve dozu hakkında bilgi vererek sonlandırdı.

Anahtar Kelimeler:
Çarşamba 21.7 ° / 11.4 °
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °