Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Zorunlu Kış Lastiği takma uygulaması; Bugün Başladı

Zorunlu Kış Lastiği takma uygulaması; Bugün Başladı

ISPARTA 1.12.2019 12:58:00 0
Zorunlu Kış Lastiği takma uygulaması; 
Bugün 
Başladı
Ticari Araçlarda ‘Kış Lastiği takma’ zorunluluğu Lastikçilerin işini artırdı  
Ticari Araçlara getirilen ‘Kış Lastiği takma’ zorunluluğu bugünden itibaren başladı. Derici Oto Lastik Müsteciri Hasan Derici, söz konusu uygulamanın sadece ticari araçlar için zorunlu olduğunu ve hususi araçlar için herhangi bir yasal zorunluluğun bulunmadığı belirterek; “İşlerimizde % 20 oranında artış meydana geldi” dedi.
 
Kış lastiği takmayan ticari araç sürücüsüne ceza uygulamasının ilk etapta şehirlerarası yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara yönelik olacağının açıklandığını ifade eden Lastikçi Hasan Derici; “Bilindiği gibi 8 Kasım 2012 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın hazırladığı ‘Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut, Ölçüm Toleransları Hakkındaki Yönetmelik’ Resmi Gazete'de yayımlandı ve 1 Aralık 2012 yani bugün itibariyle de yürürlüğe girdi. Buna göre yönetmelik; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu getirdi. Kış lastiğini takmayanlar, 625 TL ceza ödemek durumunda kalacak. Bakanlık hava şartlarının durumuna göre bu süreyi bir ay uzatabilecek.
KIŞ LASTİĞİ TAKMAYANA 625 TL CEZA KESİLECEK
Yine söz konusu yönetmeliğe göre, kış lastiğinin denetimini ise bakanlığın yetkilendirdiği bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri yapacak. Görevlilerin kış lastiği takmayan aracın işleteni hakkında 625 lira idari para cezası karar tutanağı düzenlemesinin ardından araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmesine izin verilecek.
FAZLA YOLCU VEYA FAZLA
YÜK ALANLAR FAZLASINI BOŞALTACAK
Yönetmelikte ayrıca; Taşıma sınırı üstünde yolcu alanların, haklarında düzenlenen idari para cezasının ardından tüm sorumluluk ve giderler araç işletenine ait olmak üzere fazla yolcularını en yakın yerleşim biriminde indirecekleri de belirtiliyor. Yük taşıyan araçların ise, azami yük ağırlığının yüzde 20'den fazla aşılması durumunda, fazla yükünü Karayolları Trafik Kanunu'ndaki esaslara uygun hale getirmesinin ardından yola devam etmelerine izin verilecek.
“LASTİK TAKTIRANLAR ARTTI”
Eski Sanayi Sitesinde ticari faaliyetini sürdüren Derici Oto Lastik Müsteciri Hasan Derici, söz konusu yönetmeliğin çıkmasının ardından işlerinde yaklaşık % 20 oranında bir artış gözlendiğini belirterek; “Yönetmelikten sonra ticari araç sürücüleri ‘ne olur ne olmaz biz lastiğimizi değiştirip sorumluluğumuzu yerine getirelim de gerisini kanunlara bırakalım’ diyerek bize geliyorlar ve mevcut lastiklerini kış lastikleri ile değiştiriyorlar” dedi.
KIŞ LASTİKLERİ 150 İLA 450 TL
ARASINDA DEĞİŞİYOR
Derici Oto Lastik Müsteciri Hasan Derici, 1 Nisan 2012 tarihine kadar ticari araçlarda kalacak olan kış lastiklerinin fiyatlarının 105 TL’den başlayıp çeşit, marka ve ebadına göre 360 TL’ye kadar ulaştığını sözlerine ekledi.
 

Perşembe 19.9 ° / 7.1 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °