Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Yurt ve apartçılar dikkat! 40 bin liraya kadar cezası var!

Yurt ve apartçılar dikkat! 40 bin liraya kadar cezası var!

ISPARTA 14.08.2018 07:50:00 0
Yurt ve apartçılar dikkat! 40 bin liraya kadar cezası var!
Isparta Yurtlar ve Apartlar Derneği(IYAD)Başkanı Cahit Şahin, öğrenciler yönelik hizmete veren yurt ve apartların Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ruhsatlı olması zorunluluğu bulunduğunu ifade ederek, ruhsatsız yerlere 40 bin liraya kadar ceza uygulandığını söyledi.
Isparta Yurtlar ve Apartlar Derneği(IYAD)Başkanı Cahit Şahin, öğrencilere yönelik apart ve yurt sahiplerine çağrıda bulunarak, ruhsat almaları konusunda uyardı. Ruhsatsız yerlerin kaçak olarak değerlendirildiğini belirten Şahin, denetimler de bu tür yerlere 40 bin liraya kadar para cezası uygulandığını söyledi.
25 YURT VE APARTA CEZA KESİLDİ
Isparta genelinde Milli Eğitim’e bağlı 93 kayıtlı öğrenci yurdu olduğunu dile getiren IYAD Başkanı Cahit Şahin, “Bunlardan yaklaşık 60’ı merkezde bulunuyor. Apart olarak çalıştırılan işletmelerden henüz Milli Eğitim’e kayıtlı olan yok denecek kadar az. 10 öğrenciye kadar hizmet veren işletmeler stüdyo daire, 20’ye kadar öğrenci apartı, 30 öğrenciye kadar pansiyon, 40 öğrenci ve üstü de öğrenci yurdu ruhsatı almak zorunda. Tamamen öğrenciye hizmet veren binalar Milli Eğitim’den ruhsat almaları gerekir. Eğer ruhsatı yoksa kaçak olarak değerlendiriliyor. Tespit edildiğinde 40 bin liraya kadar ceza söz konusu. Geçen yıl denetimler sıkı tutuldu ve Isparta’da birkaç işletmeye ceza kesildi. O yüzden ruhsatsız işletme kalmadı denecek kadar az. Ancak öğrenciye hizmet veren apartlardan ruhsatsız olanlar çok fazla. Öğrenci Apart’ı ibaresi geçen işletmelerin kesinlikle ruhsat alması gerekir. Milli Eğitim’in internet sitesinden bu konuda bilgi alınabilir. 25 yurt ve aparta ceza kesildi. Ayrıca kapatma yazıları yazıldı” dedi.
DERNEK ÜYESİ YURTLAR RUHSATLI
Dernek üyesi olan öğrenci yurtlarının hepsinin ruhsatlı olduğuna dikkat çeken Şahin, “Öğrenci sezonu öncesi gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz. Öğrenciler gelmeden de milli eğitim tarafından denetim bekliyoruz” diye konuştu.
BİZİM İÇİN SÜRPRİZ OLDU
Öte yandan öğrenci yurt ve apartların geçen yılını değerlendiren Şahin, KYK yurtlarının açılması ve öğrenci sayısının düşük olmasının beklenmedik bir sürpriz olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Bu durum apart ve yurt fiyatlarına ücret düşüklüğü olarak yansıdı. KYK’ların geçen sene en az yüzde 30’u doldu, milli eğitimde ruhsatsız yurtları kapattı. Bu yüzden sektörün küçüldüğünü düşünüyorum. Bu sene güzel şeyler olacağına inanıyorum. Ama burada önemli olan milli eğitim yönetmeliğine göre sözleşmelerin yapılması, öğrenciye verilen taahhütlerin yerine getirilmesi gerekir. Daha önce yönetmelikte öğrenci dönem ücretinin yüzde 10’unu verip yurttan ayrılabiliyordu. Bu da öğrenci ile işletme arasında alacaklar verecekler kanununda çelişen bir durum çıkartıyordu. Bu yönetmeliğe ek düzenleme getirildi. Artık yüzde 30’u verip ayrılabilir denildi. Bu durumda 5 aylık gibi bir ücret alınması söz konusu. Öğrenci keyfi olarak anlaşma yaptığı milli eğitime bağlı yurtlardan ayrılamayacak.
AMACIMIZ ÖĞRENCİ İLE İŞLETME ARASINDAKİ SORUNLARI ÇÖZMEK
Bizim derneğimizin amaçlarından birisi de öğrenci ile işletmeci arasındaki sorunu çözmek. Örneğin öğrenci taahhütlerin yerine gelmediğini söylüyor, çıkmak istiyor, işletmeci de dönemlik kiraya verdim, zararım oluyor diyor. Burada milli eğitim yönetmeliği ile alacaklar verecekler kanunu arasında bir itilaf doğuyor. Öğrenci burada hakkını aramak için milli eğitime işletmeyi şikayet ediyor, işletmede alacaklar kanuna göre zarar ettim diye mahkemeye gidiyor. Burada hoş olmayan hadiseler yaşanıyor. Bizim derneğimiz burada devreye giriyor. Derneğimizin üyesi ise işletme ile irtibata geçiyoruz. Üniversite, milli eğitim ve öğrenci arasında köprü görevi görüyoruz.
SDÜ’DE OFİS AÇMAK İSTİYORUZ
Rektör hocadan randevu talep ettik. Konulara daha iyi yetişebilmek için üniversitede bir ofis açacağız. Hem işletmelerin menfaatlerini güdeceğiz hem de öğrencilerimizin sıkıntılarını çözeceğiz. Temel amaçlarımızdan birisi budur.”
APART YATIRIMLARI DOYUM NOKTASINA ULAŞTI
Apartların Isparta’da bir doyum noktasına ulaştığı düşüncesindeyiz. Görüştüğümüz apart sahipleri Kara Havacılık Okulu’ndan da müşteri bulacaklarını ve öğrencilerin yine apartları tercih edeceklerini söylüyorlar. Ancak artık apart sayısının artmaması gerektiğini düşünüyoruz.” GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °
Pazartesi 23.2 ° / 10.5 °