Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Yok olmaya terk edilen şaheser

Yok olmaya terk edilen şaheser

ISPARTA 19.06.2018 10:20:00 0
Yok olmaya terk edilen şaheser
Isparta'nın paha biçilemeyecek değerdeki hazinesi, kültür varlığı ve sivil mimari örnekleri bir bir yok oluyor
-''Erken Cumhuriyet'' eserleri yok oluyor
''Erken Cumhuriyet'' eserlerinden sivil mimari ahşap yapı yok olmak üzere. Doğancı Mahallesi 2434 Sokak'taki bu eser, restorasyon bekliyor. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (Antalya) tarafından tescil edilen eser, önlem alınmazsa diğerleri gibi hazin sona uğrayacak.
 
-Eski mahallelerde özgün sivil mimariler yok olup gidiyor
Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar, Isparta'nın eski yerleşim birimlerinin tamamında Osmanlı İmparatorluğu ya da ''Erken Cumhuriyet'' Dönemi'ne ait özgün, sivil mimari örneklerinin bulunduğunu söylüyor.
Doğancı Mahallesi 2434 Sokak adresindeki fotoğraflarda gördüğünüz bu eserin de çok değerli bir kültür mirası olduğuna atıf yapan Uyar, gelecek nesillere aktarılması için bir dizi çalışma yapılması gerektiğine vurgu yapıyor.
-''Mübadele sonrası Türklere tahsis edildi''
Bu yapının ''Mübadele'' sonrası Türklere tahsis edildiğini ifade eden Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar, aynı zamanda Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (Antalya) tarafından tescil edildiğini ifade ediyor. Ancak ahşap yapının her an yanma ve yıkılma tehlikesi altında olduğunu belirten Uyar, çözümün restorasyondan geçtiğini anlatıyor.
-Çok güzel bir Müze olur
Isparta'nın eski yerleşim birimlerinde bu tür özgün sivil mimari yapıların çok olduğuna vurgu yapan Uyar, fotoğraflarda gördüğünüz eserin çok güzel bir müze haline getirilebileceğini kaydediyor.
Ahşap yapının, işleme ve el sanatları açısından da özgün bir içerik taşıdığını kaydeden Uyar, şöyle diyor:
''Sivil mimarinin en güzel örneklerini taşıyan bu yapı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edildi.
Ancak sadece tescil etmek yetmiyor
Fotoğraflarda da gördüğünüz üzere yapı yok oluyor. Yıkılıyor
Bu eserin restore edilip ''metruk'' hâli ve atıl durumundan kurtarılıp işlevsel hale getirilmesi gerekiyor. Yani yaşayan bir kurum haline getirilmesi gerekiyor
Burası çok güzel bir ''Müze''
Doğa Tarihi ve Bilim Müzesi yapılabilir.''
 
 
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °