Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Yetim maaşı alan kız çocuklarına; 24 maaş çeyiz yardımı SGK’dan

Yetim maaşı alan kız çocuklarına; 24 maaş çeyiz yardımı SGK’dan

ISPARTA 16.06.2019 07:21:00 0
Yetim maaşı alan kız çocuklarına; 
24 maaş çeyiz 
yardımı SGK’dan
HABER: Yunus ÖZLER
SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, kurum olarak yetim maaşı alan kız çocuklarına 24 maaş çeyiz yardımı yaptıklarını belirterek; “Genç çiftlerimize saadetler dilerim” dedi.
 
Babasını kaybetmiş yetim kız çocukları, yetim maaşlarını evlenirken 2 yıllığını peşin alabiliyor. Yetim maaşını peşin almak için 5 yıllık hak düşürücü süreye dikkat etmeli. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hüseyin Karagöz, evlenirken yetim maaşlarını peşin almak için yapılması gerekenler, yetim maaşı alan çeyiz parasını alma şartları hakkında bilgi verdi. İl Müdürü Karagöz; “Çeyiz parası evlendiği için aylığı kesilen kız çocuğuna peşin olarak ödeniyor. Bu parayla kız çocuğunun evlilik sürecindeki masraflarının karşılanması hedefleniyor. Kız çocukları boşanıp tekrar evlenirse yeniden çeyiz parası alamıyor. Çeyiz parası bir kereye mahsus ödeniyor. Parayı almak için evlilik cüzdanı ile birlikte kurumumuza başvurmak gerekiyor. Çeyiz parasının talep edilmesi için 5 yıllık hak düşürücü süre söz konusu.
ÇEYİZ PARASI HESAPLAMA
NASIL YAPILIR?
Babasını kaybettiği için yetim maaşı alan kız çocuklarına, evlendiklerinde çeyiz parası ödeniyor. Bu para, kız çocuğunun aldığı yetim maaşının 24 ile çarpılması ile bulunuyor. Böylece evlenen kız çocuğu 2 yıllık maaşını peşin olarak alıyor. Örneğin; 500 lira ölüm aylığı alan kız çocuğuna ölüm aylığının 2 yıllık tutarı olan 12 bin lira çeyiz parası veriliyor.
ÇEYİZ PARASI NASIL ALINIR?
KİMLER ÇEYİZ PARASI ALABİLİR?
Evlenecek çiftlerin yardımına çeyiz hesabı da yetişiyor. Bankada açtığı çeyiz hesabında 3-5 yıl birikim yapıp 27 yaşından önce ilk evliliklerini yapanlara devlet katkısı veriliyor. Devlet katkısında üst sınır geçen yıl 7 bin 500 lira idi. Bu yıl ise 9 bin 279 lira 75 kuruşa çıktı. Çiftler bu destekten ayrı ayrı yararlanıp 18 bin 560 lira katkı alabiliyor. Anne ya da babasından yetim aylığı alırken evlenen kız çocuklarına talep etmeleri halinde resmi nikah tarihinde almış oldukları maaşın 24 katı tutarında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çeyiz parası ödenmektedir.  Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kadınlara sağlanan yardımlardan birisi de çeyiz parası yani evlenme yardımı ödeneğidir. Evlenme yardımı tutarı ise, başvuruda bulunan kişinin aldığı yetim aylığına göre hesaplanır. Hesaplama şu şekilde yapılmaktadır; en son alınan yetim aylığının iki yıllık tutarı yani bir aylığın 24 katı hesaplanır. Yapılan hesaplama sonucunda ortaya çıkan tutar bir defalığına ve peşin olarak ödenir. Örnek vermek gerekirse babasından 700 TL yetim aylığı alan bir kadına 16.800 TL çeyiz parası ödenir.”

Çarşamba 21.7 ° / 11.4 °
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °