Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

YEREL SEÇİMLER VE SİYASET ÇARKI

Sami Nogay'ın yazısı...

ISPARTA 3.12.2018 10:41:00 0
YEREL SEÇİMLER VE SİYASET ÇARKI
31 Mart 2019 Pazar günü yerel yönetim seçimleri yapılacak. Her seçimde olduğu gibi bu seçim öncesinde de mahalli gazeteler muhtemel adaylar olarak birçok ismi sütunlarına taşıdı. Bu aday adayları birbirlerini yıpratmaması gerekir.
 
1950 yılından bu yana bölgemizdeki siyaset macerasını hatırlatmayı ve Siyaset Çarkının kimleri devre dışı bıraktığını, bu seçimde aday olacakların bilmesi ve birbirlerine dürüst davranmaları gerektiğine inandığım için bu yazıyı yazdım.
 
Siyaset Çarkı, Türk tarihinin içinde aktığı son iki asırlık dönemde mayası sadakat, iman, vefa, yiğitlik, mertlik arkadaşlık gibi manevi değerlerle yoğrulmuş Türk toplumunun politikadan uzak durmasına sebep olmuştur. Türk milleti iki yüzlülükleri, vefasızlıkları, arkadan hançerlemeleri, ihanetleri göz göre göre “politika”ya karşı kanaatlerini oluşturmuş “politika” denince şöyle bir çekingen durmayı faydalı görmüştür. Bu çekingenlik politika dışında kalmış kişilere has değildir. Bizzat fiili politika yapan insanlarımız bile zihinlerinin bir köşesinde ihtiyat payı bırakmadan edememişlerdir.
 
Nedendir bu? Toplumu iyi idare etme ve iyi hedeflere götürme sanatı olarak tanımlanan politikanın bu olumlu yönü değil de vefasızlıklarla dolu kötü yönü Türk toplumunu etkilemiştir. Ya da politikayı bu olumsuz niteliğinden kurtarıp gerçek bir yönetim bilimi haline getirmenin yolu yok mudur? İlla kişisel zaaflar mı galip gelecek, illa insanın olumsuz nitelikleri mi, politikaya damgasını vuracaktır?
 
Bizce bugünkü çarpık politika anlayışı milletimizin kaderi değildir. Politikayı millete hizmetin bir aracı haline getirmenin de sağlıklı bir yolu olmalıdır.
 
Siyaset Çarkını daha iyi anlamak için isterseniz bölgemizden örnekler verelim.
 
Yıl 1931 rahmetli Dr. Tahsin TOLA ve arkadaşları “Senirkent Yükseliş Birliği” isimli bir dernek kurarlar. Bu “Yükseliş Birliği” herkesin bildiği büyük hizmetlerin başlatıcısıdır. Senirkent’te okullar, hastane, kooperatif ve burada saymadığım pek çok hizmet muhterem büyüğümüz merhum Dr. Tahsin TOLA’nın önderliğinde olmuştur. 1950–1957 yılları arasında Isparta Milletvekili olan Dr. Tahsin TOLA Siyaset Çarkının kötü sonucu Doğu Anadolu’da bir ilden milletvekili adayı gösterilir ve meclisin dışında kalır. Ondan sonraki hadiseler herkesin bildiği gibi malum…
 
Yıl 1961 yine bir diğer kıymetli büyüğümüz merhum Dr. Ali İhsan BALIM millete hizmet uğruna üniversitedeki görevini bırakıp Isparta Milletvekili seçilir. 1977 seçimlerine kadar 16 yıl bıkmadan usanmadan memleketine ve milletine hizmet eder. 1977 seçimlerinde Siyaset Çarkının kötü sonucu meclis dışında kalır. Sonrası malum…
 
Her iki büyüğümüzün de meclis dışında kalmasında bölgemizden aynı partiden birden fazla aday çıkmasının da büyük etkisi olmuştur.
 
Yıl 1983 12 Eylül darbesi sonrası yapılan seçimde ben ANAP’tan Isparta Milletvekili adayı idim. Isparta’nın tamamında 9 tane aday adayı var idi. Bu 9 kişinin 5 tanesi Senirkent’imizdendi. Benden sonra aday değilim diyen 4 hemşerimiz daha çıktı. İkimiz veto olduk. Ondan sonraki hadiseler herkesin bildiği gibi malum…
 
Hemen hemen her seçimde aynı partiden birden fazla aday adayı çıkması ve aday adaylarının birbirini yıpratması bölgemizin siyasette etkisiz kalmasına sebep olmaktadır.
 
Yıl 2002 milletvekili genel seçimlerinde Sayın Musa KESKİN Ak-Parti’den aday olacağını yakın çevresine söyledi. Benim de tanık olduğum bir dostumuz “Musa ağabey seni destekliyorum. Seninle beraberim. Ben aday değilim” dediği halde son anda aday adayı olmuş ne kendisi ve nede Sayın Musa KESKİN aday olamamıştır. Aynı olay diğer bütün seçimlerde de tekrarlanmıştır.
 
Bütün bu olumsuzluklar bölgemizin siyaset sahnesinde etkisiz kalmasına sebep olmuştur.
 
Dileriz millete, memlekete hizmet için bir araya gelenler bu örneklerden ibret alırlar da hataları tekrar etmezler.
 
Dileriz milletini, devletini, dinini seven vatansever insanlarımız “Siyaset Çarkı”nın içine tekrar düşmezler. Sevgilerinin, dostluklarının, ideallerinin bu çark içinde ezilmesine izin vermezler. Dileriz sevgileri ebediyen sürer. Dileriz “Siyaset Çarkı” onların sevgilerinde parçalanır.
 
Allah’a emanet olunuz. SAMİ NOGAY

Anahtar Kelimeler: yazısı nogayın sami
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °